Het gezicht van de winkel »
Twinkel

Het gezicht van Twinkel

Voor het gezelligste babbeltje in Leek moet je toch echt wel bij Twinkel zijn. In dit woonwinkeltje spraken wij met onder andere Siska en Marijke, die ons zonder enige moeite overtuigden van de geweldige sfeer in het pandje.

Twinkel is een initiatief van De Zijlen, waar vanaf het begin enkel medewerkers met een beperking rondlopen, naast natuurlijk de begeleiders. Een van die begeleiders is Siska, die ons vertelt dat ze al een flink aantal jaren aan ervaring in de dagbesteding had opgedaan voordat ze de sfeer van Twinkel mocht proeven. De trots straalt van Siska af, wanneer ze ons vertelt hoe belangrijk een locatie als Twinkel is en hoe Twinkel niet zonder haar mensen kan: ‘zo kunnen ook deze mensen gewoon meedoen in de samenleving en kunnen ze werken als ieder ander.’ En werken doen ze zeker. Hele dagen zitten de medewerkers in de winkel, maar ook in de ruimtes achterin het pand, aan tafel te werken aan de mooiste projectjes.

Tussen de ongeveer dertig medewerkers zit ook Marijke, een vrolijke dame die ons hele verhalen weet te vertellen over hoe het reilt en zeilt in Twinkel. Zelf komt ze hier al heel lang en heeft ze al heel wat kilometers gebreid en geborduurd, terwijl ze tussendoor ook wel eens een sleutelhanger maakt of aan houtbewerking doet. En ook voor het bedienen van de kassa en het inpakken van cadeautjes is Marijke wel te porren. Daarnaast start het Clean Team van De Zijlen ook zijn route vanuit Twinkel en staat er een container naast de ingang waar Leeksters hun flessendoppen kunnen inleveren ter ondersteuning van blindengeleidehonden.

In de beginjaren verkocht Twinkel enkel tweedehands kinderkleding met daarbij een aantal handgemaakte artikelen zoals kaarsen, vertelt Siska ons. Een aantal jaren later is ervoor gekozen om met de tijd mee te gaan, waardoor nu enkel nog woonaccessoires en cadeauartikelen verkocht, uiteraard handgemaakt. Voor bijvoorbeeld deurmatten, onderzetters en persoonlijke cadeaus kun je dus prima bij Marijke en haar collega’s terecht. Zo kun je bijvoorbeeld een gepersonaliseerde trouwstok, geboortestok of geboortestoel bestellen, waar (een deel van) een geboorte- of trouwkaartje op verwerkt kan worden. Al met al is Twinkel dus de uitgelezen locatie voor een originele opfleuring van je huis of een echt persoonlijk cadeau, waarvan je zeker weet dat het met heel veel liefde, passie en plezier is gemaakt!

Meer informatie en openingstijden van Twinkel