Het gezicht van de winkel »

Het gezicht van De Mekkertil

In het oude gemeentehuis aan de Tolberterstraat zit sinds mei 2018 De Mekkertil. Hier kun je binnenlopen voor een bakje koffie met wat lekkers en kun je handgemaakte woonaccessoires vinden, maar achter de schermen gebeurt nog heel veel meer dan dat, vertelt Carina ons.

De Mekkertil is namelijk een dagbesteding- en activiteitencentrum en een leer- en werkbedrijf. Het initiatief kwam bij de stichting Keroasie vandaan, om de bewoners daar mogelijkheden te bieden om door te stromen naar reguliere arbeidstrajecten. Keroasie is een Gronings woord voor ‘moed’, waar de oprichters van De Mekkertil zeker geen gebrek aan hadden. Carina vertelt ons namelijk vol passie dat er hier wordt gewerkt met mensen die zijn vastgelopen in het dagelijks leven, vanwege bijvoorbeeld een beperking, een persoonlijkheidsstoornis of een forensische achtergrond.

Het doel van De Mekkertil, en van Carina, is om deze cliënten de ruimte en begeleiding te geven om zichzelf te ontwikkelen en uiteindelijk de arbeidsmarkt op te gaan. De Mekkertil heeft plaats voor 16 cliënten, die worden doorverwezen vanuit verschillende zorginstellingen. Een team van zorgprofessionals zorgt hier voor de begeleiding, maar het zijn de cliënten die voor de sfeer, bediening en verkoopwaar zorgen.

In De Mekkertil wordt er namelijk door de cliënten aan houtbewerking, handwerk en kaarsenmakerij gedaan. Deze, vaak met uiterste concentratie gemaakte, woonaccessoires komen vervolgens in de lunchroom terecht, waar ze te koop zijn voor iedereen die iets unieks voor in huis zoekt. En als je dan toch aan het rondkijken bent in de lunchroom, dan kun je ook meteen een lekker broodje bestellen. Carina vertelt ons dat de producten altijd biologisch en verantwoord zijn en dat ze worden geserveerd door mensen met een beperking. Hierdoor wordt er wel eens een rietje of een servetje vergeten en wordt je lunch misschien net iets anders dan gemiddeld, maar, zegt Carina, ‘des te meer liefde en passie zit erin’. Ook is er eens in de maand van een driegangenmenu te genieten voor slechts €12,50. Dit wordt verzorgd door een Syrisch gezin dat droomt van een eigen restaurant en daarom eens in de maand het talent in de praktijk mag brengen.

Het moge dus duidelijk zijn dat De Mekkertil op een unieke manier zorg biedt. En ondanks dat het nog in de opbouwende fase zit, is het een manier die ook echt werkt. Toen we Carina namelijk vroegen waar ze trots op is, antwoordde ze zonder enige twijfel: ‘Het moment dat een van onze cliënten doorstroomt naar een reguliere arbeidsplek. Je mist ze dan wel, maar de trots dat het is gelukt, overheerst’. Voor de toekomst hoopt Carina dan ook op zulke succesverhalen voor al haar cliënten en natuurlijk op een volle lunchroom iedere middag om daarbij te helpen. Dus loop eens gezellig binnen voor een bakje koffie, een lekker broodje of een handgemaakt prachtwerkje!

Meer informatie en openingstijden van