Nieuws

Op deze pagina delen we graag interessante informatie en handige tips over alles wat er te ontdekken en beleven is in Leek en omgeving. Of het nu gaat om bijzondere evenementen, leuke activiteiten voor het hele gezin, lokale hotspots, culinaire hoogtepunten, of andere leuke wetenswaardigheden, je vindt het hier allemaal.

Als hét platform voor Leek willen we jou inspireren en informeren, zodat je het meeste uit je bezoek aan ons bruisende dorp kunt halen. We streven ernaar om je een breed scala aan onderwerpen te bieden, zodat er voor iedereen iets interessants te ontdekken valt.

Voor dagelijks nieuws uit de omgeving ga je naar InfoLeek.nl

22 april

25 euro korting op een fietshelm.

Van 10 april tot en met 8 mei, of zolang de voorraad strekt, biedt de gemeente Groningen een speciale korting van €25 aan op goedgekeurde fietshelmen. Deze actie heeft tot doel de veiligheid van fietsers te vergroten en het risico op ernstig hoofd- en hersenletsel bij ongevallen te verminderen. Uit onderzoek blijkt dat het dragen van een fietshelm de kans op ernstig letsel bij een val of botsing tot wel 60% kan verminderen. Daarom moedigt de gemeente Groningen alle fietsers aan om een helm te dragen tijdens het fietsen. Belangrijke details van de actie zijn als volgt: De korting geldt voor één helm per persoon. De helm moet voorzien zijn van het keurmerk CE1078 of CE1080. De minimale aanschafwaarde van de helm moet €49 zijn. Fietsers dienen een declaratieformulier in te vullen bij de deelnemende fietsenzaken, zodat geregistreerd staat dat zij daadwerkelijk in de provincie Groningen wonen. Wil je profiteren van deze korting en jouw fietsuitrusting upgraden met een veilige fietshelm? Ga dan snel naar www.fietshelmgroningen.nl voor meer informatie over de deelnemende fietsenzaken en hoe je kunt profiteren van deze aanbieding.
22 april

Blokker Leek bestaat 40 jaar!

Dit jaar markeert een bijzondere mijlpaal voor Blokker in Leek. Veertig jaar geleden, in april 1984, opende de familie Piest trots de deuren van hun Blokker filiaal aan de Tolberterstraat op franchisebasis. Sindsdien is Blokker een vertrouwd gezicht geworden voor het winkelend publiek in de regio. In 1992 verhuisde de winkel naar de huidige locatie aan de Bosweg, waar het zijn klanten al ruim drie decennia bedient. In 2007 namen Alwin en Tineke Piest, als tweede generatie, het stokje over. Onder hun leiding groeide de winkel uit tot een bloeiend bedrijf. In 2021 openden ze zelfs met succes een tweede vestiging in Roden, aan de Padkamp, samen met zus Wendy. Dit jaar staat Blokker Leek stil bij zijn veertigjarig bestaan en dat wordt gevierd met speciale acties voor de klanten. "Tijdens deze feestelijke week bieden we scherpe aanbiedingen aan om ons jubileum te vieren met onze gewaardeerde klanten. We willen graag laten zien dat Blokker nog steeds een stabiele factor is in de verkoop van huishoudelijke producten," aldus Tineke Piest. Het team van Blokker Leek en Roden bestaat momenteel uit vijftien ervaren medewerkers, waarvan sommigen al veertig jaar in dienst zijn. "Ons team is echt ons sterke fundament. Ze hebben alles meegemaakt en staan altijd klaar voor onze klanten." Naast het brede assortiment aan huishoudelijke producten bieden de vestigingen van Blokker ook een DHL-servicepunt aan en kunnen klanten zoals vanouds hun Douwe Egberts-punten inwisselen. Momenteel is er nog ruimte voor uitbreiding van het team, met een leuke vacature voor 24 uur per week. "Als je interesse hebt, kijk dan gerust op onze website of kom langs in een van onze vestigingen!" Foto: De Krant
15 april

Tafeltennis in Leek

Heb jij de sport tafeltennis wel eens overwogen? Bij Talero in kun je dit proberen! Voor de jeugd van 8 tot 18 jaar organiseert Talero jeugdtrainingen op de dinsdagavonden van 19.00 tot 20.15 uur. Ben je 18 jaar of ouder? Kom dan gezellig langs op de dinsdagavond tussen 20.15 en 22.00 uur, of op de donderdagavond van 19.30 tot 21.30 uur voor een potje tafeltennis. Voor de actieve 55-plussers is er het OldStars tafeltennis. Elke woensdagmorgen van 10.00 tot 11.30 uur kun je samen met deze groep genieten van een ontspannen potje tafeltennis in de Rodenburghal. Na afloop is er altijd tijd voor een gezellig praatje onder het genot van een kopje koffie of thee in de kantine. Tafeltennis is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je hersenen. Het is een sport die geschikt is voor alle leeftijden en niveaus. Bij Talero zijn er leden van 8 tot maar liefst 90 jaar oud! Wil je nieuwe mensen ontmoeten en de sfeer van de vereniging proeven? Je bent van harte welkom! Voor meer informatie kun je een kijkje nemen op de website www.talero.nl of contact opnemen met secretaris Jan Dijkstra via secretaris@talero.nl . En als je nieuwsgierig bent, kom dan gewoon eens langs op een woensdagmorgen of dinsdag- of donderdagavond in de Rodenburghal in Leek. Foto: ditisroden.nl
2 april

Koningsdag in het centrum van Leek

Op zaterdag 27 april is het weer zover: Koningsdag! Ook dit jaar belooft het een feestelijke dag te worden in het centrum van Leek, vol activiteiten voor jong en oud. Het hoogtepunt van de dag is de kleedjesmarkt, waar alle jonge ondernemers uit Leek de kans krijgen om hun spullen te verkopen of hun talenten te laten zien. De kleedjesmarkt vindt plaats op De Dam, de Tolberterstraat, de Passage en de Samuel Leviestraat, en duurt van 9:00 tot 16:00 uur. Opbouwen kan al vanaf 8:00 uur, dus zorg dat je op tijd bent om een mooi plekje te bemachtigen! Overleg wel even met de winkelier als je voor de winkel gaat zitten. Echte ondernemers zitten elkaar natuurlijk niet in de weg. Inschrijven is niet nodig en deelnemen aan de vrijmarkt is gratis! Een prijs voor de beste straatmuzikant of artiest Naast de kleedjesmarkt is er volop vermaak voor jong en oud. Kinderen kunnen zich uitleven op de springkussens, terwijl er ook een dansvoorstelling plaatsvindt. Voor de Harry Potters fans of de heksen onder ons is er een bezemsteel rodeo. Kinderen kunnen geschminkt worden en voor de straatmuzikanten en artiesten onder ons is er goed nieuws: er is een prijs beschikbaar voor de beste straatmuzikant of straatartiest! En wat is Koningsdag zonder een lekker hapje en drankje? Er worden gratis oranje suikerspinnen uitgedeeld tussen 13:00 en 15:00 uur, terwijl de winkels en horecagelegenheden in Leek hun deuren openen voor een gezellig dagje shoppen en genieten van lekkernijen. Koningsfeest Leek Na de kleedjesmarkt gaat het feest nog even door op het Koningsfeest, met optredens van diverse artiesten op het evenemententerrein tegenover de Rabobank. Kortom, Koningsdag in Leek belooft een dag vol plezier en vertier te worden! Voor vragen over Koningsdag mag je mailen naar info@ontdekleek.nl.
2 april

Nieuwe groepslessen lancering bij Fitclub Rodenburg

Fitclub Rodenburg staat bekend om zijn voortdurende streven naar vernieuwing en verbetering. Met het begin van een nieuw kwartaal komen er weer gloednieuwe muziek en choreografieën voor de meeste groepslessen. Op vrijdag 5 april staat de lancering van deze nieuwste groepslessen op het programma, zowel in de ochtend als in de avond. En goed nieuws voor iedereen: zowel leden als niet-leden zijn welkom om mee te doen! En het beste is, er zijn geen kosten aan verbonden. Leden kunnen zich vanaf nu aanmelden via de Fitclub App of "Mijn Fitclub" op onze website. Voor niet-leden is aanmelden ook mogelijk, stuur gewoon een e-mail naar info@fitclubrodenburg.nl en reserveer jouw plekje voor deze energieke groepslessen. Kom en doe mee op en laat je verrassen door de energieke sfeer en de motiverende workouts van Fitclub Rodenburg!
2 april

Pendelbus Leek een groot succes tijdens Het Lentefeest

Tijdens Het Lentefeest op 30 maart werd de Pendelbus Leek ingezet om bezoekers gemakkelijk van en naar het centrum te vervoeren. De gratis dienst was een groot succes, met meer dan 100 passagiers die gebruik maakten van deze service. Het oorspronkelijke idee was om de pendelbus te laten rijden tussen het centrum en de wijk Oostindie. Echter, de vrijwilligers achter de pendelbus waren flexibel en bereid om aan verzoeken van passagiers te voldoen. Hierdoor werden er ook ritten gemaakt via toeristische routes, op verzoek van de passagiers. De Pendelbus Leek heeft daarmee niet alleen gezorgd voor gemakkelijk vervoer, maar ook voor een leuke en interessante ervaring voor de bezoekers van Het Lentefeest.
1 april

Eerste Lentefeest een groot succes

Op zaterdag 30 maart vond het eerste Lentefeest plaats in het centrum van Leek, georganiseerd door het nieuwe bestuur van Volksvermaken Leek . Vrijwilligers, t e herkennen in de groene jas , hebben zich met enorm veel enthousiasme ingezet om een gezellige dag te organiseren voor jong en oud. Het Lentefeest was een groot succes en zelfs de zon liet zich af en toe van haar beste kant zien. Bezoekers werden getrakteerd op een diversiteit aan activiteiten en entertainment. Nieuwste mode op de catwalk Een hoogtepunt van de dag was de modeshow, waar lokale ondernemers hun nieuwste collecties presenteerden op de catwalk voor de Witte Kerk. Deelnemers aan de modeshow waren onder andere De Man Mode & Jeans, MAUDD, De Heeren van Leek, Joy Leek, TerStal Familiemode, Capisce mode, Hema Leek, Magnifiek voor ogen, EP: Mulder en Scapino. Naast de modeshow konden bezoekers genieten van een springkussen, schminken, knutseltafel van Twinkel, krachtpatser challenge, badeendjes vangen en nog veel meer. Lokale horecaondernemers zorgden voor heerlijke hapjes, terwijl de pendelbus vanuit wijk Oostindie bezoekers naar het centrum bracht. Meer dan honderd passagiers stapten in deze gratis dienst. De bloemetjesmarkt op Het Lentefeest was een ware blikvanger en maakte deze dag compleet! De prachtige planten en bloemen op De Dam zorgden niet alleen voor een vrolijke aanvulling, maar werden ook door bezoekers als een perfecte toevoeging ervaren. DJ Nick Dagelet zorgde met zijn muziek voor een levendige sfeer tijdens de activiteiten en de modeshow. Gezelligheid in het centrum Het Lentefeest was een gezellige dag vol plezier en verbinding, waarbij de levendigheid van Leek volop tot uiting kwam. Volksvermaken Leek bedankt alle deelnemers, bezoekers en ondernemers voor hun bijdrage aan het succes van het Lentefeest. Foto's zijn hier te bekijken . Bekijk de agenda voor meer activiteiten in Leek. Lees meer over de vrijwilligers van Volksvermaken Leek. Deze activiteiten waren mogelijk dankzij de bijdrage vanuit het centrumfonds vanuit Promotieplatform Leek, de Handelsvereniging, Gemeente Westerkwartier, sponsoren en de bijdrage die bezoekers konden doen door een QR code te scannen of een zak potgrond te kopen.
1 april

Nieuwe jassen versterken identiteit Volksvermaken Leek

Op Het Lentefeest waren alle vrijwilligers herkenbaar door hun groene jassen. Pieter van De Man Mode & Jeans vond het belangrijk dat het nieuwe bestuur goed herkenbaar was en leverde graag een bijdrage. "Als je als nieuwe enthousiaste club start met een positieve bijdrage aan het centrum van Leek, dan verdien je ook de nodige hulp." aldus Pieter Wouda. Identiteit De groene jassen bleken erg handig te zijn en droegen bij aan de herkenbaarheid van de organisatie. Deelnemers en bezoekers wisten de vrijwilligers snel te vinden voor vragen, een praatje, het uitdelen van complimenten of om de QR code te scannen voor het overmaken van een kleine vergoeding. Pieter is blij dat hij als lokale onderneming op deze manier kan helpen. "Het is mooi om te zien hoe deze enthousiaste vrijwilligers zich inzetten voor een levendig en gezellig centrum. We zullen het toch samen moeten doen, als inwoners en ondernemers. Wij wensen hen veel succes met hun toekomstige activiteiten en blijven ze graag ondersteunen waar mogelijk." Op de foto: Pieter met het bestuur van Volksvermaken Leek. Douwe, Marco, Renny, Ciska en Moniek. Meer informatie en foto's van het eerste Lentefeest bekijk je hier.
26 maart

Lentefeest programma

11:00 uur: Start Lentefeest Opening door Johan Lindeman, City Marketeer Dansshow door SDM Warming up met Jos van der Boogh Muziek verzorgd door DJ Nick Dagelet Opening van de bloemetjesmarkt Ontmoeting met de Paashazen in het dorp Proef heerlijke hapjes van lokale horecaondernemers Doe mee aan de Krachtpatser Challenge Leer meer tijdens de Wandel Clinic Doe mee aan Badeendjes vangen Ontdek de Volleybal Clinic Start Pendelbus van en naar de wijk Oostindie. 14:00 uur: Modeshow Met De Man Mode & Jeans, MAUDD, De Heeren van Leek, Joy Leek, TerStal Familiemode, Capisce mode, Hema Leek, Magnifiek voor ogen, EP: Mulder en Scapino. Daarnaast zijn er leuke activiteiten voor kinderen, zoals een knutseltafel van Twinkel, schminken, een springkussen en een knikkerbaan. Meer informatie over het Lentefeest vind je hier .
25 maart

Paaseieren zoeken

In Leek zijn door Scheerhoorn in samenwerking met de paashaas 10 eieren verstopt! Vanaf 25 maart kun je op zoek gaan, als je er een vind en deze bij Scheerhoorn inlevert, krijg je een leuk presentje. Mocht je een beetje vastlopen tijdens je zoektocht, kun je hints vinden op de social media accounts van Scheerhoorn Leek. Hier komt iedere dag een tip online. De actie loopt vanaf 25 maart tot en met 30 maart.
25 maart

36ste Univé Leekster Lente Loop prooi voor Hillebrink en Slijkhuis

Topatlete Yasmine Hillebrink heeft de halve marathon van de 36ste Leeksterlenteloop op haar naam geschreven in een tijd van 1.18.40. Het zilver was voor Marit Jeeninga, eveneens uit Groningen, zij finishte 41 seconden later dan Hillebrink. Thuisfavoriete en ultraloopster Mascha Rondhuis legde beslag op de 3e plek in een tijd van 1.28.49. De winnares was niet voluit gegaan. Volgende week hoopt ze te pieken tijdens een sterk bezette halve marathon in Venlo met (inter-)nationale allure. Het goud bij de mannen was voor Edwin Slijkhuis in een tijd van 1.12.16. In een spannende wedstrijd versloeg hij Jesse van Burg (Hurdegaryp) en Nick Zuidema (Roden). De nummers twee en drie moesten respectievelijk 30 en 40 seconden toegeven aan de winnaar uit Zuidhorn. De sportieve menukaart in Leek was net als voorgaande jaren rijkelijk gevuld. Vanaf 9.00 uur kon er 10, 15 of 25 km gewandeld worden. Daarnaast vonden er in de ochtend jeugdwedstijden plaats voor kinderen van 7 tot en met 13 jaar. Later volgde een 5 en 10 km hardloopwedstrijd over landgoed Nienoord. Ook werd de framerunners weer de mogelijkheid geboden om mee te doen aan de 2, 5 of 21 km. De scholieren (van groep 1 t/m 8) mochten de sportieve dag afsluiten met de scholieren halfuur loop. De organisatie kijkt terug op een geweldige dag met 1900 deelnemers en veel publiek in het centrum van Leek. De deelnemers en de organisatie hebben samen maar liefst € 2.232 gedoneerd aan het Jeugdfonds Sport & Cultuur Groningen, om zo kinderen uit gezinnen met een laag inkomen te stimuleren tot sportdeelname. Muzikale medewerking werd verleend door de drumgroep Concordia uit Zevenhuizen, Band De Smit uit Groningen en dweilorkest De Entertainers uit Roden. De volgende editie vindt plaats op zaterdag 22 maart 2025. Overige uitslagen: 10 km heren 1. Niall Foley 31.16 2. Joost van Hofslot 32.44 3. Erwin de Vries 33.20 10 km dames 1. Heleen Weinans 41.14 2. Marleen Wilms 42.23 3. Martje Mulder 44.16 5 km heren 1. Nasim Soliman 15.44 2. Mats Kolkman 16.08 3. Jasper de Jong 16.17 5 km dames 1. Elke de Jong 18.27 2. Nynke Altena 18.38 3. Sanne Niestijl 19.33 Tekst en foto's aangeleverd door Peter Wolters, voorzitter Leekster Lente Loop.
23 maart

Badeendenrace Leekster Hoofddiep

We zijn al in volle gang online, volg ons op Instagram: Lionsclubwesterkwartier Faceboook: Lionsclubwesterkwartier1982 Op zaterdag 11 mei 2024 organiseert Lions Club Westerkwartier de eerste editie van de Badeendenrace in het Leekster Hoofddiep. Tijdens dit spetterende avontuur wordt er geld opgehaald voor verschillende goede doelen. Ook zijn er mooie prijzen te winnen als je badeend de finish haalt. De Badeendenrace Op zaterdag 11 mei 2024 wordt het Leekster Hoofddiep omgetoverd tot een strijdtoneel waar 3.000 badeendjes om 15:00 uur te water worden gelaten. De eendjes zijn genummerd en de nummers corresponderen met een gekocht lot. Komt het eendje met jouw lotnummer als één van de eerste over de finish? Dan mogen we je blij maken met een leuke prijs waaronder een QLED TV, Massagebon, diverse waardebonnen, 1 minuut gratis boodschappen doen, heren/dames fiets, Snoerloze Steelstofzuiger, Playstation 4, dinerbonnen en nog veel meer. Na de race worden de badeendjes weer klaargemaakt voor de volgende editie. Loten kopen De badeendjes zijn voorzien van een lotnummer. Zo kost een lot €3,- per stuk. Je hebt ook de keus om 4 loten te kopen voor €10,-. De verkoop van de loten start op 12 maart en gaat door tot de start van de Badeendenrace. Loten kunnen gekocht worden: online via de website www.badeendenraceleek.nl , maar ook via leden van Lionsclub Westerkwartier, Dorothy's Coffee, bij het Lentefeest en bij de kraam op de Oranjemarkt in Zuidhorn. Goede doelen Waarom zou je meedoen? Niet alleen voor de gezelligheid en de spanning aan de waterkant, maar vooral omdat de volledige opbrengst van dit spektakel naar deze goede doelen gaat: Stichting Leergeld Westerkwartier & Noordenveld: Deze organisatie zet zich in voor het voorkomen van sociale uitsluiting van kinderen uit gezinnen met beperkte financiële middelen. Door Stichting Leergeld te sponsoren, help je mee om deze kinderen gelijke kansen te bieden op onderwijs, sport, cultuur en welzijn. Alzheimer Café Westerkwartier: Dit goede doel biedt ondersteuning aan mensen met dementie en hun naasten in de regio Westerkwartier. Door dit goede doel te steunen, help je bij het bieden van informatie, advies en een sociaal netwerk voor degenen die te maken hebben met deze ziekte. Studieplekken voor weesjongeren in Tanzania: Het sponsoren van studieplekken voor weesjongeren in Tanzania draagt bij aan de educatie en ontwikkeling van deze jongeren die vaak weinig toegang hebben tot onderwijs. Hierdoor krijgen zij de kans op een betere toekomst en kunnen ze uit de armoedespiraal breken. Lions Club Westerkwartier Lions Club Westerkwartier is een club waarin mensen vanuit vriendschap op vrijwillige basis initiatieven nemen voor een betere samenleving. Al jaren zetten ze hun actief in om geld in te zamelen voor goede doelen. Hun missie luidt dan ook ‘Lions helpen’. Lions Club Westerkwartier steunt organisaties die oog hebben voor de medemens die een steuntje in de rug goed kunnen gebruiken. Lions Club Westerkwartier heeft al een aantal mooie fundraise projecten op haar naam staan zoals financiële ondersteuning voor het goede doel Madalief, Voedselbank Westerkwartier, Dierenambulance Westerkwartier en Hospice Leek. Koop je loten, zet het in je agenda en wie weet zie je jouw badeend als eerste triomferen op weg naar de hoofdprijs! Wat: Badeendenrace Westerkwartier Wanneer: zaterdag 11 mei 2024 om 15:00 Startlocatie: Leekster Hoofddiep ter hoogte van de Wiecken in centrum Leek Eendje kopen: www.badeendenraceleek.nl
18 maart

Het nieuwe pand van Zipper geopend

In november vorig jaar werd bekend dat Zipper het stokje overnam van Vivant Lingerie, de 2 winkels gingen samen in een nieuw pand. Er werd druk verbouwd om de verschillende categorieën een mooie plek te geven. Dit is zeker gelukt en op 13 maart was het tijd om de winkel te laten zien. Zipper Mode is helemaal klaar om alle klanten te verwelkomen, de nieuwe winkel te laten zien en te adviseren over hun assortiment. Foto: Zipper mode en lingerie
15 maart

Nieuw bestuur Volksvermaken Leek zet positieve stap voorwaarts

Vanmorgen heeft het nieuwe bestuur van Volksvermaken Leek een belangrijke stap gezet door hun handtekeningen te zetten bij Notaris Huizinga de Vries in Leek. Voorheen organiseerden ze onafhankelijk van elkaar kleine evenementen, maar met de start van het nieuwe jaar en de lancering van Leek.nl hebben ze besloten om samen te werken en één gezamenlijk team te vormen. De samenvoeging van de activiteitencommissie en Volksvermaken Leek Nietap brengt frisse energie en nieuwe kansen met zich mee. Deze vier bevlogen vrijwilligers gaan samen met een enthousiast team diverse activiteiten organiseren in het centrum voor de inwoners van Leek en omstreken. Hierbij worden zij ondersteund door Gemeente Westerkwartier, het Promotieplatform Leek en de Handelsvereniging Leek. Het Lentefeest Het eerste evenement van Volksvermaken Leek staat al gepland op 30 maart in het centrum van Leek; het Lentefeest. Hoewel de opzet van dit feest vooralsnog kleinschalig is, belooft het enthousiasme van deelnemers en aanmeldingen veel goeds. Dit zou zomaar eens groots kunnen uitpakken. Levendigheid in het centrum van Leek De vrijwilligers achter Volksvermaken Leek zijn een enthousiaste groep met een gemeenschappelijk doel voor ogen: het centrum van Leek tot leven brengen met leuke en verbindende activiteiten. Deze diverse groep vrijwilligers, bestaande uit inwoners, ondernemers en anderen met een sterke connectie met Leek, zet zich gezamenlijk in om een breed publiek te voorzien van vermaak. Op de foto van links naar rechts: Notaris de Vries, Ciska, Douwe, Marco en Moniek. Meer informatie over Volksvermaken Leek vind je hier. Ontdek meer over Het Lentefeest in het centrum.
11 maart

Mark van Fotoservice Leek draagt sleutel over aan nieuwe eigenaren

Vanaf maart is Fotoservice Leek overgenomen door nieuwe eigenaren! Atze en Anita hebben al een winkel in Drachten, maar vonden het een leuke stap om uit te bereiden. Wat leidde tot deze mooie overname. Oud-eigenaar Mark heeft 17 jaar lang met erg veel plezier in de winkel gewerkt, maar voor hem was dit het juiste moment voor een nieuwe uitdaging, Medewerkster Lia, ondertussen een vertrouwd gezicht in de winkel, hoef je niet te missen. Zij blijft werken bij Fotoservice Leek. Foto: Vulpunt en Infoleek
11 maart

Wandel4daagse Leek

Staan jij en je kinderen te popelen om samen op avontuur te gaan? Dan is de Wandel4daagse van Leek precies wat jullie zoeken! Ontdek samen de prachtige routes door Leek en geniet van een gezellige en actieve tijd samen. Of je nu wandelt voor de gezelligheid, de uitdaging of gewoon om even lekker buiten te zijn, deze wandeltocht is voor iedereen! Schrijf je snel in en beleef samen een onvergetelijk avontuur tijdens de Wandel4daagse. Datum Wandel4daagse 11 t/m 14 juni Afstanden : 5 km 7.5 km We hebben besloten om de afstand van 10 km in te korten naar 7.5 km. Hierdoor verwachten we dat de bovenbouw sneller voor deze afstand zal kiezen, wat resulteert in meer deelnemers op verschillende afstanden. Nieuw: de kleine beentjes loop op vrijdag Dit jaar introduceren we de kleine beentjes loop met een afstand van 2.5 km. De kleintjes kunnen gezellig door het dorp stappen en worden aangemoedigd door het publiek langs de route. 14 juni - de slotdag Omdat het de startdag van het EK is (Nederland speelt dan niet en de wedstrijd begint om 21:00 uur), roepen we iedereen op om in het oranje te komen. Informatie naar scholen Alle scholen ontvangen binnenkort een e-mail met de uitnodiging voor inschrijving. Opgave individuele lopers Dit kan via leek.nl of via info@volksvermakenleeknietap.nl Na afloop is er voor iedereen een prachtige medaille. Omdat we willen dat iedereen kan deelnemen, houden we de kosten laag. Voorinschrijving: €4 Inschrijven op de startdag: €5 Kleine beentjes loop op één dag: €2.50 Laatste dag van deelname 5 km of 7.5 km: €2.50 Startplaatsen: Volgen z.s.m. Start alle dagen 7.5 km: 18:15 uur Start alle dagen 5 km: 18:30 uur Start kleine beentjes loop vrijdag: 18:45 uur Foto's 2023 Wil de Boer Contact: info@volksvermakenleeknietap.nl
11 maart

Korfbalinstuif en Crazy 88

Altijd al nieuwsgierig geweest naar korfbal? Dit is jouw kans om te ontdekken of deze sport iets voor jou is! KVW'22 nodigt iedereen uit voor hun inlooptraining, waar je kunt kennismaken met korfbal op een niveau dat bij jou past. Deze avond is voor iedereen van 8 tot 12 jaar. De hoofdtrainer staat klaar met een gevarieerde les die geschikt is voor alle niveaus, dus of je nu een beginner bent of al wat ervaring hebt, je bent welkom om mee te doen. Ontmoet onze enthousiaste leden en trainers en kom erachter wat korfbal zo leuk maakt! Nodig gerust een vriend of vriendin uit om samen mee te doen. Na de training staat het gezellige spel 'crazy 88' op het programma, waarbij je allerlei gekke, grappige en creatieve opdrachten gaat uitvoeren. Aanmelden voor de inlooptraining is gewenst. Stuur een e-mail naar ledenwerving@kvw22.nl met vermelding van je naam en leeftijd.
28 februari

Het Lente feest in Leek

De lente staat voor de deur en dat betekent dat het tijd is om het seizoen te vieren met een kleinschalig Lentefeest in Leek. Dit evenement, georganiseerd door Volksvermaken Leek , combineert de vreugde van het nieuwe seizoen met de onthulling van nieuwe collecties in de winkels en de feestelijke viering van Pasen. Op De Dam in Leek komen jong en oud samen om te genieten van een dag vol diverse activiteiten, samengesteld door Volksvermaken Leek. Het programma belooft voor ieder wat wils, met onder andere: Springkussen voor eindeloos plezier Knutselactiviteiten voor de creatievelingen Schminken voor een kleurrijk tintje DJ Nick Dagelet voor de muzikale sfeer Uitdagende clinics om je skills te testen De Krachtpatser Challenge voor de avonturiers Eendjes vangen voor de kleine ontdekkers Een modeshow om de laatste trends te bewonderen Een bloemetjesmarkt voor de groene vingers Een proeverij van diverse hapjes voor de fijnproevers En natuurlijk, Paashazen om de festiviteiten compleet te maken! We kijken ernaar uit om samen met jou een onvergetelijke dag te beleven. Pendelbus Leek: Maak het Lentefeest toegankelijk voor iedereen! Om het Lentefeest voor iedereen bereikbaar te maken, rijdt de Pendelbus Leek van het centrum naar de wijk Oostindie en terug. Gezinnen die ook een bezoekje willen brengen aan Het Lentefeest worden op deze manier heen en weer gebracht, zodat niemand dit vrolijke evenement hoeft te missen. Geen Dolle zaterdag of Fashion Days Met de samenvoeging van de Activiteitencommissie en Volksvermaken Leek hebben we besloten om dit jaar een frisse wind te laten waaien door de evenementenkalender van Leek. Als gevolg daarvan zullen de vertrouwde evenementen Dolle Zaterdag en Fashion Days plaatsmaken voor: Het Lentefeest! Lees meer over het nieuwe Volksvermaken. Kansen voor verenigingen: Doe mee en laat jezelf zien Verenigingen uit Leek krijgen de kans om deel te nemen aan deze activiteit door zich aan te melden en een voorstelling, demonstratie of clinic te geven. Heb jij een getalenteerd team en wil je graag optreden tijdens het Lentefeest? Meld je dan bij Volksvermaken Leek aan voor 1 maart door een e-mail te sturen naar info@ontdekleek.nl . Dit is een unieke gelegenheid om jouw vereniging in de schijnwerpers te zetten en de bezoekers te laten genieten van jullie talent.
19 februari

Nieuwe Barbershop

Eigenaar Rezai verhuist zijn barbershop vanuit Roden naar Leek. Met zijn nieuwe locatie in het centrum van Leek wordt Rezai nog beter bereikbaar voor zowel zijn huidige klanten als nieuwe klanten. De afgelopen jaren heeft Rezai een aanzienlijke groei doorgemaakt met zijn Barbershop, vooral als je bedenkt dat er zo’n 4 jaar geleden nog voornamelijk vrienden geknipt werden. Het enthousiasme was destijds zo groot dat Rezai besloot om zijn eigen barbershop te openen. Tegenwoordig verwelkomt de barbershop dagelijks meer klanten voor een frisse coupe. Inmiddels is ook het broertje van Rezai actief als barber bij de barbershop. Met zijn nieuwe vestiging in Leek hoopt Rezai nog meer mensen kennis te laten maken met de unieke service van zijn barbershop. "Kwaliteit staat bij MR Barber op nummer één. Ik wil mijn klanten graag laten zien welk verschil een kapsel kan maken. Mannelijke elegantie begint bij een mooi kapsel.’’ MR Barber zal 6 dagen per week geopend zijn, van maandag tot en met zaterdag, van 10:00 tot 19:00 uur. Op vrijdag is de barbershop geopend tot 21:00 uur vanwege de koopavond.
12 februari

Valentijnsdag in Leek

Doe mee met de Valentijnsuitdaging van Volksvermaken Leek! Woensdag is het de dag van de liefde: Valentijnsdag. Om deze bijzondere dag te vieren, daagt Volksvermaken Leek jou uit! Raad het aantal hartjessnoepjes in de pot en maak kans om de pot met inhoud te winnen. Hoe kun je meedoen? Laat je schatting achter in de reacties op social media en wie weet ben jij de gelukkige winnaar! Op 14 februari wordt de winnaar bekendgemaakt. *De snoepjes naast de pot tellen niet mee. Lees hier meer over volksvermaken Leek.
12 februari

Bruidsbeurs op 17 maart

Verloofden opgelet! Komt je bruiloft steeds dichter bij en is het hoog tijd om beginnen te plannen. De bruidsbeurs biedt een uitgelezen kans om de nieuwste trends te ontdekken, van bruidsjurken tot decoraties, en om in contact te komen met een breed scala aan leveranciers uit de trouwbranche. Met standhouders die variëren van bloemisten tot cateraars en van trouwfotografen tot juweliers, zullen aanstaande bruidsparen alle benodigde bronnen en informatie vinden om hun speciale dag tot leven te brengen. Naast het verkennen van de nieuwste trends en het ontmoeten van standhouders, biedt de bruidsbeurs ook een overvloed aan inspiratie. Van traditionele bruiloften tot moderne en unieke concepten, de bezoekers zullen worden overspoeld met ideeën om hun eigen bruiloft naar wens te personaliseren. De organisatoren van de bruidsbeurs moedigen alle bruidsparen, of ze nu aan het begin van hun planningsproces staan of al verder gevorderd zijn, aan om deel te nemen aan dit evenement. Met een belofte van een dag vol inspiratie, creativiteit en mogelijkheden, is de Bruidsbeurs op 17 maart een niet te missen gelegenheid voor iedereen die hun droombruiloft wil realiseren.
12 februari

Padel sport maakt zijn intrede in Sportcentrum Leek

Sportliefhebbers in het Westerkwartier hebben binnenkort alle reden tot juichen, want het populaire padelspel maakt zijn intrede in de regio met de opening van drie gloednieuwe indoor padelbanen in Sportcentrum Leek. Albert Kuil, eigenaar van Sportcentrum Leek, is enthousiast over deze ontwikkeling: “De nieuwe indoor banen in Leek zijn een aanwinst. We zijn de eerste in het Westerkwartier. Banen in de omgeving zijn regelmatig volgeboekt; een goed moment voor ons om hierop in te spelen. Sportcentrum Leek is de ideale locatie voor een padelbaan. Met deze opening maken we de populaire padelsport toegankelijk voor een nog groter publiek.” Padel, een combinatie van tennis en squash, heeft zich ontwikkeld tot de snelst groeiende sport in Europa. Deze dynamische sport biedt een geweldige ervaring voor spelers van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus. Met de introductie van de nieuwe padelbanen in Leek, wordt deze sport nu ook bereikbaar voor de inwoners van het Westerkwartier. De indoor locatie in Leek, gehuisvest in Sportcentrum Leek, zal met de padelbanen de mogelijkheid bieden tot het huren van banen, het volgen van lessen, deelname aan competities, het organiseren van evenementen en het meedoen aan toernooien. Na een fanatieke pot padel is het extra gezellig om met vrienden af te sluiten aan de bar met een verfrissend koud biertje. Wat het nog aantrekkelijker maakt, is het feit dat padellen mogelijk is zonder een lidmaatschap, waardoor deelnemers nergens aan vastzitten. Een baan is eenvoudig online te reserveren. De officiële opening van de nieuwe indoor padelbanen in Leek staat gepland voor april 2024. Ter gelegenheid van deze feestelijke opening worden er demowedstrijden en clinics georganiseerd. Voor meer informatie en reserveringen, kunnen geïnteresseerden terecht op de website van Sportcentrum Leek: www.sportcentrumleek.nl
12 februari

Kinderfeestje bij Sportcentrum Leek

Op zoek naar de perfecte plek om het verjaardagsfeest van je kind te vieren? Zoek niet verder! Bij het Sportcentrum Leek beleven kinderen een onvergetelijke dag vol plezier, lachen en natuurlijk heel veel bowlen! Met bowlen met een twist bieden we kindvriendelijke banen die perfect zijn afgestemd op jongere bowlers. Met bumpers om de ervaring nog leuker te maken, kunnen kinderen hun bowlingvaardigheden op een leuke en veilige manier verbeteren. Maar dat is nog niet alles! Bij een kinderfeestje horen natuurlijk snacks en ander lekkers. De kinderen kunnen genieten van heerlijk eten en drinken met onze feestarrangementen. Deze bieden een smakelijke selectie, inclusief frietjes of pannenkoeken, een ijsje en ranja, allemaal speciaal samengesteld om de hongerige magen van feestvierders te vullen. En alsof dat nog niet genoeg is, ontvangt de jarige een speciale verrassing als klap op de vuurpijl! Een extraatje om de dag nog specialer te maken. Zorg ervoor dat je de datum vastlegt voor het ultieme kinderfeestje! Bel ons op 0594 512 040 om te reserveren en alle details te bespreken. Mis deze kans niet om het verjaardagsfeest van je kind om te toveren tot een onvergetelijke ervaring vol plezier en vreugde bij het Sportcentrum Leek.
11 februari

Jeugd sponsor actie 2024

Steun je sportclub en krijg zelf voordeel! Doe jij ook mee aan de jeugdsponsor actie 2024? Bij dit iniatief van de Poiesz krijg je bij iedere 10 euro aan boodschappen een jeugdsponsormunt. Deze kun je vervolgens weer aan je club doneren. Wekelijks zijn er vele acties die extra munten opleveren, dit is zowel gunstig voor de verenigingen als je portemonee. Dus draag ook een steentje bij aan sport in Leek!
10 februari

Cultuur festival Westerkwartier

Ben je dol op dans en zang? Of wil je graag jouw zelfgemaakte toneelstuk aan andere mensen laten zien? Doe dan mee aan het Cultuur festival Westerkwartier! Tijdens dit evenement kun je kennismaken met allerlei kunstvormen, van zang tot dans en gedichten. Voor iedere cultuurliefhebber is er iets wils. Voor meer informatie, kijk op de Facebookpagina .
2 februari

Leekstermeerwandeltocht

Op zaterdag 25 mei 2024 wordt voor de 17e maal de Leekstermeer Wandeltocht georganiseerd. Een jaarlijks wandelevenement dat in onze regio en ook daarbuiten inmiddels een begrip is geworden. Ook dit jaar zijn er vier mooie routes uitgezet rond of langs het Leekstermeer en door het fraaie natuurgebied De Onlanden. Traditiegetrouw zijn de start en finish in het Infocentrum Nienoord in Leek. Onderweg en op het Infocentrum is er muzikaal onthaal wat bijdraagt aan een gezellige sfeer. We hopen weer vele enthousiaste wandelaars te mogen begroeten. Start en Finish De start vindt, zoals gebruikelijk, plaats bij het Infocentrum op het Landgoed Nienoord, Nienoord 20, 9351 AC LEEK. De starttijden zijn als volgt: 40 km route: van 07:30 - 08:00 uur 25 km route: van 08:00 - 09:00 uur 17½ km route: van 09:00 - 10:00 uur 10 km route: van 10:00 - 11:00 uur Parkeren op het grote evenemententerrein tegenover de Rabobank wordt sterk aanbevolen. Daar is volop ruime parkeergelegenheid aanwezig. LET OP: De vertrekbalie sluit om 11:00 uur. De finish is bij het Infocentrum van het Landgoed Nienoord. U wordt daar feestelijk onthaald en kunt zich afmelden bij de balie in het Infocentrum en desgewenst de medaille in ontvangst nemen. U kunt nog even nagenieten van de tocht onder het genot van een lekkere versnapering. LET OP: De finish sluit om 16:30 uur. Routes Er zijn weer 4 fraaie wandelroutes uitgezet van 10, 17½, 25 en 40 kilometer. Alle vier de routes gaan dit jaar weer rond of langs het Leekstermeer en door het fraaie natuurgebied De Onlanden. Alle routes starten op het Landgoed Nienoord. Op alle routes zijn (hopelijk zonnige) terrassen van diverse restaurants, waar een ieder zijn of haar rustpunt kan vinden. Bij de start, langs de routes en finish zult u met versnaperingen en muziek worden onthaald. Alle deelnemers ontvangen desgewenst een fraaie herinneringsmedaille (meerprijs €2,50). U kunt er ook voor kiezen om de medaille niet te ontvangen. Dit kunt u aangeven op het inschrijfformulier. Routekaarten Alle routes zijn bepijld en u ontvangt een routekaart bij de start op Landgoed Nienoord. Op de routekaart vindt u ook een QR-code. Hiermee kunt u de route, in GPX-formaat, laden op uw mobiele telefoon of GPX-apparaat. Op uw telefoon dient u dan wel zelf een app te installeren, waarmee u de route kunt lezen (bijv. de gratis app GPX Viewer 2). Ook dit jaar worden de routekaarten geheel belangeloos gemaakt door Routebureau Groningen. Inschrijfgeld Het inschrijfgeld bedraagt voor volwassenen en kinderen: € 7,50 voor de route van 10 km € 10,= voor de 17½ km € 12,50 voor de 25 en 40 km De inschrijfgelden zijn geheel bestemd voor een goed doel. Dit jaar worden de Voedselbank Westerkwartier Noordenveld, de Pakjesboot en de kledingbank Maxima Westerkwartier financieel ondersteund met uw inschrijfgelden en de bijdragen van onze sponsoren. Meer informatie vindt u bij Goed Doel . Ook dit jaar heeft u de mogelijkheid om een extra donatie te doen aan het Goede Doel. U kunt dit aangeven op het inschrijfformulier. Lees meer
1 februari

Burgermeester Ard van der Tuuk leest voor

Gistermiddag was het een feestelijke dag in de Bibliotheek van Leek, waar peuters en kleuters werden getrakteerd op een speciale voorleessessie door niemand minder dan burgemeester Ard van der Tuuk. Als onderdeel van de Nationale Voorleesdagen 2024 nam de burgemeester de tijd om de jonge bezoekers mee te nemen op een magische reis door het verhaal "Help! Een verrassing!" van Miriam Bos.Daarna gingen burgemeester Ard van der Tuuk en de kinderen picknicken op het kleed met drinken en wat lekkers. Het was een geslaagde dag!
1 februari

Vernieuwde aanpak Volksvermaken Leek

Sinds kort bundelen Volksvermaken Leek en Activiteitencommissie Leek hun krachten om in het centrum van Leek activiteiten te organiseren voor jong en oud. Voorheen organiseerden ze onafhankelijk van elkaar kleine evenementen, maar met de start van het nieuwe jaar en de lancering van Leek.nl hebben ze besloten om samen te werken en één gezamenlijk team te vormen. Ons Doel: Levendigheid in het centrum van Leek De vrijwilligers achter Volksvermaken Leek zijn een enthousiaste groep met een gemeenschappelijk doel voor ogen: het centrum van Leek tot leven brengen met leuke en verbindende activiteiten. Deze diverse groep vrijwilligers, bestaande uit inwoners, ondernemers en anderen met een sterke connectie met Leek, zet zich gezamenlijk in om een breed publiek te voorzien van vermaak. De samenstelling voor het bestuur in 2024: Voorzitter: Douwe Penningmeester: Marco Secretaris: Ciska Actief bestuurslid: Moniek Actief bestuurslid: Mariska Vrijwilligers: Rennie, Wietze, Fokke en Tonny. Ons activiteitenprogramma 2024 Ontdek welke activiteiten we voor dit jaar gepland hebben, waaronder lentekriebels, Koningsdag, de Wandelvierdaagse, Vaderdag, Moederdag, en meer. Alle details vind je per activiteit terug op de agenda . Helpende handen en ideeën: Doe Mee! Bij Volksvermaken Leek waarderen we niet alleen helpende handen, maar ook frisse ideeën. Als jij wilt bijdragen aan onze initiatieven, zijn jouw ideeën of helpende handen meer dan welkom. Het aanmelden van je ideeën of hulp kan eenvoudig via info@ontdekleek.nl . Sluit je aan bij dit bevlogen team en draag bij aan de levendigheid van Leek door actief deel te nemen aan de organisatie van diverse activiteiten. Word sponsor en vergroot de impact van onze activiteiten Voor degenen die willen bijdragen aan het vergroten van onze activiteiten en het ondersteunen van de doelstellingen van Volksvermaken Leek, biedt de organisatie de mogelijkheid om sponsor te worden. Laat van je horen via info@ontdekleek.nl en help met jouw bijdrage om nog meer evenementen te realiseren die bijdragen aan een gezellig dorpscentrum.
26 januari

Eethuys Boern Trek Wint vier Horeca Prijzen

Eethuys Boern Trek heeft bij de Nederlandse Horeca Prijzen maar liefst vier awards gewonnen. Tijdens de feestelijke uitreiking in Theater Figi in Zeist werden ze bekroond tot: Beste in Gemeente Westerkwartier Beste in Provincie Groningen Creativiteitsaward Gouden Award met een gemiddelde beoordeling van 9,55 Het hoogtepunt van de avond was de Creativiteitsaward, toegekend voor een opvallende video over bezorging met een trekker. Deze video, geproduceerd door Ambacht Media , ontving veel lof en zorgde voor een groot online bereik. De Gouden Award, met een opmerkelijke gemiddelde score van 9,55, weerspiegelt de waardering en tevredenheid van de klanten. Moniek, de eigenaresse van Boer'n Trek, wil alle gasten en stemmers bedanken. "Dankzij jullie wordt het harde werk van mijn team beloond. We zijn trots en beloven jullie te blijven verrassen met creativiteit, kwaliteit en gastvrijheid."
26 januari

Vanavond Hapas en Tapas beste Restaurant van het Westerkwartier

Vanavond Hapas en Tapas heeft op de feestelijke Award Uitreiking van De Nederlandse Horeca Prijzen in Theater Figi in Zeist een dubbele overwinning behaald. Gehuld in opvallend rood waren ze dé blikvangers van de avond en gingen naar huis met twee prestigieuze awards. De awards die Vanavond Hapas en Tapas in ontvangst mocht nemen, zijn: Beste Restaurant van Gemeente Westerkwartier van het jaar Beste Restaurant van de Provincie Groningen van het jaar Gold Award voor het gemiddelde cijfer van: 9,46 De bekroning tot Beste Restaurant van het Westerkwartier van het Jaar is een erkenning van hun uitmuntende culinaire prestaties en gastvrijheid. De bijbehorende Gold Award voor het gemiddelde cijfer van 9,46 is een directe weerspiegeling van de hoge waardering en tevredenheid van hun gasten, die de moeite namen om hun stem uit te brengen. Het trotse team van Vanavond Hapas en Tapas reageerde op hun succes: "Deze awards zijn een bekroning op ons harde werk en toewijding aan het bieden van een onvergetelijke culinaire ervaring. We zijn vereerd om Beste Restaurant van het Westerkwartier te worden genoemd en de Gold Award te ontvangen voor ons gemiddelde cijfer van 9,46. Onze dank gaat uit naar onze geweldige gasten die ons deze buitengewone waardering hebben gegeven." Vanavond Hapas en Tapas blijft zich inzetten voor culinaire excellentie en gastvrijheid en kijkt ernaar uit hun gasten te blijven verrassen met smaakvolle gerechten en een warme ambiance.
25 januari

Raymond wint Dutch Fitness Award als Personal Trainer

Raymond van de Ven, de enthousiaste personal trainer uit het Westerkwartier, heeft de Dutch Fitness Award 2023/2024 gewonnen. Met een indrukwekkende score van 9.8 behaalde hij niet alleen de hoogste waardering in de provincie Groningen, maar ook de meeste stemmen én de hoogste waardering in de gemeente Westerkwartier. Dit resulteerde daarom ook nog eens in het winnen van de Gold Award. Raymond reageert vol trots op zijn overwinning: "Dit heb ik samen met mijn sporters bereikt. Het voelt als een enorme beloning voor het harde werk!" Als deskundige personal trainer biedt Raymond op maat gemaakte en effectieve trainingsprogramma's aan. Ben je op zoek naar een gezondere en actievere levensstijl? Neem gerust contact op voor meer informatie of om een afspraak te maken. www.bootcampleek.nl 06 40 90 71 38 info@bootcampleek.nl
25 januari

Hollands Meezingfeest

Op zaterdag 24 februari 2024 verandert Sportcentrum Leek in dé feestbestemming voor liefhebbers van het Hollandse genre. Het Hollands Meezingfeest brengt niet alleen Jannes, de bekende zanger met zijn herkenbare geluid, maar ook andere topartiesten zoals Marco Schuitmaker, Peter Beense, Ammar en DJ Dirk. Jannes, met zijn kenmerkende sound en verrassende muzikale stijlen, heeft een indrukwekkende muzikale carrière met ruim 500.000 verkochte cd's, goud en platina bekroningen en diverse muziekprijzen. Marco Schuitmaker, bekend van hits als 'Engelbewaarder' en 'Zomernacht in Griekenland', belooft ook een spetterend optreden. Frank van Etten, die eerder successen boekte met nummers als 'Leef als een zigeuner', zal ook zijn energieke performance toevoegen aan het feest. De line-up wordt compleet gemaakt met de veelbelovende Ammar, die met zijn unieke stijl en feestelijke singles de harten van het publiek verovert. Het Hollands Meezingfeest staat garant voor een avond vol meezingers, gezelligheid en feestacts. De deuren van Sportcentrum Leek openen om 20.00 uur. Mis deze kans niet om samen met Jannes en andere topartiesten een onvergetelijke avond te beleven! Bestel nu je tickets en zet 24 februari 2024 in je agenda. Voor meer informatie en tickets klik je hier.
25 januari

Kinderactiviteiten tijdens Fiep op wielen in Nienoord

Museum Nienoord nodigt de jongste ontdekkingsreizigers uit voor een opwindend avontuur in de wereld van tekenaar Fiep Westendorp met de tentoonstelling "Fiep op Wielen". Deze speciale expositie werpt een speelse blik op alle voertuigen die de creatieve geest van Fiep tot leven heeft gebracht. Om het feest compleet te maken, introduceert het museum allerlei leuke activiteiten voor kinderen, om op een andere wijze kennis te maken met de werken. Zo word er een film, knusel, illustratie en knutselatelier georganiseerd. Zo kunnen de kinderen op de manier die hun het meeste aanpreekt de kunst van Fiep Westerdorp ontdekken. 11 februari theateratelier van 11.00 tot 12.00 uur voor groep 3/4, van 14.00 tot 16.00 uur voor groep 5 t/m 8: Na een kort bezoek aan de tentoonstelling om inspiratie op te doen volgt de workshop theater met de tekeningen van Fiep als rode draad. We sluiten af met een korte presentatie voor belangstellenden. 10 maart illustratie atelier groep 5 t/m 8 van 14.00 tot 16.00 uur: we gaan net als Fiep Westendorp leren illustreren bij een verhaal 14 april knutselatelier groep 3 en 4 van 14.00 tot 15.30 uur: we gaan een enorme Krullevaer knutselen 12 mei filmatelier van 14.00 tot 16.00 uur: Na een bezoek aan de tentoonstelling kijken we de film “Pluk van de Petteflet” 9 juni kleuteratelier van 14.00 tot 14.45 uur: we knutselen het kraanwagentje van Pluk 14 juli illustratie atelier groep 5 t/m 8 van 14.00 tot 16.00 uur: we gaan net als Fiep Westendorp leren illustreren bij een verhaal 11 augustus knutselatelier groep 3 en 4 van 14.00 tot 15.30 uur: we gaan een enorme Krullevaer knutselen Waar: verzamelen in de ontvangsthal van het Museum Kosten: €3,50 voor deelnemende kinderen. Als een ouder/verzorger mee wil naar de activiteit betaalt hij/zij €7,50 en kan hiervoor het gehele museum bezoeken en mee met een rondleiding. Opgave voor een activiteit: stuur een mail naar info@museumnienoord.nl met je naam, leeftijd en een telefoonnummer van een ouder/verzorger. Meer informatie vind je op www.museumnienoord.nl
12 januari

Feestelijke opening Informatiepunten Digitale Overheid in Gemeente Westerkwartier

Op verschillende locaties in de Gemeente Westerkwartier worden nieuwe Informatiepunten Digitale Overheid (IDO) geopend, waar burgers ondersteuning kunnen krijgen bij digitale zaken en contact met de overheid. De feestelijke aftrap van deze IDO-punten vindt plaats op de volgende data: 16 januari, 11.00 uur: Bibliotheek Zuidhorn 18 januari, 11.00 uur: Bibliotheek Marum 18 januari, 15.00 uur: Bibliotheek Grootegast 23 januari, 10.00 uur: Bibliotheek Leek Tijdens de opening ontvangt elke bezoeker een handigheidje voor het bedienen van de smartphone/tablet (zolang de voorraad strekt). Het initiatief is bedoeld om burgers te ondersteunen bij digitale dienstverlening en om drempels weg te nemen voor mensen die moeite hebben met de digitalisering van overheidszaken. In de Bibliotheek Leek bestaat al enkele jaren een IDO-punt, en nu worden er drie nieuwe punten toegevoegd in Zuidhorn, Marum, en Grootegast. De Bibliotheek fungeert als laagdrempelige plek waar deskundige medewerkers hulp bieden en informatie verstrekken. Iedereen is welkom, ook als men geen lid is van de Bibliotheek. De hulp die wordt geboden is gratis en richt zich op het verbeteren van digitale vaardigheden en het begeleiden bij digitale interacties met de overheid. Voor meer informatie over de IDO-punten en openingstijden kunt u terecht op de website van de Bibliotheek: Bibliotheek.nl/IDO . Voor algemene informatie over digitale dienstverlening van de overheid kunt u terecht op: DigitaleOverheid.nl .
12 januari

Zipper Mode breidt assortiment uit met Vivant Lingerie

In een spannende ontwikkeling heeft Zipper Mode in Leek besloten om het assortiment uit te breiden met Vivant Lingerie. Anja Tjoelker, eigenaresse van de lingeriezaak, zocht een geschikte opvolger voor haar zaak, en Sandra van Zipper Mode zag hierin een kans om haar winkelervaring te verbreden. De overname betekent niet alleen een samensmelting van mode en lingerie, maar ook een verhuizing naar een groter pand in de Tolberterstraat, het voormalige Kruidvat-pand. De nieuwe winkel, Zipper Mode en Lingerie, wordt naar verwachting eind maart geopend, en zal een uniek assortiment bieden met merken als Prima Donna en Marie Jo. Naast lingerie zal het assortiment worden uitgebreid met fijne homegeuren en hand- en bodyverzorgingsproducten. Voor meer informatie over Zipper Mode en Lingerie en de geplande opening kunt u de social media-kanalen en website van Zipper Mode in de gaten houden.
9 januari

Pluk wagentje knutselen

Op 14 januari gaan we om 14.00 uur het Pluk wagentje knutselen in de tentoonstelling "Fiep op wielen". Als je tussen de 4 en 6 jaar oud bent ben je van harte welkom. Waar: verzamelen in de ontvangsthal van Museum Nienoord Kosten: €3,50 voor deelnemende kinderen. Als een ouder/verzorger mee wil naar de activiteit betaalt hij/zij €7,50 en kan hiervoor het gehele museum bezoeken en mee met een rondleiding. Opgave voor een activiteit: stuur een mail naar info@museumnienoord.nl met je naam, leeftijd en een telefoonnummer van een ouder/verzorger.
18 december 2023

Hoofdprijs voor Dhr. Pikstra tijdens boodschappenrondje

Een alledaags boodschappenrondje werd voor Dhr. Pikstra uit Leek een bijzondere gebeurtenis. Tijdens zijn winkelbezoek ontving hij bij de betaling een kraspas als onderdeel van de populaire kraspasactie, georganiseerd door de Handelsvereniging Leek. Tot zijn verbazing bleek hij de hoofdprijs te hebben gewonnen: een gloednieuwe fiets van Profile Wagenaar. Hoewel de gewonnen fiets oorspronkelijk een damesmodel was, toonden Oebele en Tjeerd, de eigenaren van Profile Wagenaar, zich van hun flexibele kant. In no-time werd deze omgeruild voor een stoer mannenexemplaar. Voor Dhr. Pikstra, die jarenlang vertrouwde op tweedehandsfietsen, markeert deze gebeurtenis een bijzonder moment. Het is namelijk voor het eerst sinds 1975 dat hij de trotse eigenaar is van een splinternieuwe fiets. Zijn fietsritten door Leek zullen vanaf nu dus ook met een grote trotse glimlach gereden worden. Zwaai vooral even als je hem voorbij ziet fietsen! T jeerd deelt zijn enthousiasme over de actie: "Het is een fantastisch initiatief waarmee we inwoners en bezoekers van Leek stimuleren om lokaal hun aankopen te doen. Deze actie moedigt mensen aan om ook winkels te ontdekken die ze wellicht nog nooit hebben bezocht of waar ze anders niet zo snel naar binnen zouden stappen." Vuurwerk shop geopend en een nieuwtje Terwijl Tjeerd de fiets overhandigt aan de gelukkige winnaar, is Oebele druk bezig met het inrichten van de vuurwerkshop, die vanaf donderdag haar deuren zal openen. "Oh, en blijf even wachten," zegt Oebele. "We willen iets speciaals laten zien." Hij haalt een nieuwe, geborduurde jas tevoorschijn en onthult een primeur. Wat dit precies inhoudt, kunnen we op dit moment nog niet delen. Wat we wel kunnen vermelden, is dat Profile Wagenaar aan het begin van het nieuwe jaar tijdelijk gesloten zal zijn vanwege een toekomstgerichte verandering. Bij iedere aankoop bij een winkel in Leek ontvang je een kraspas waarmee je kans maakt op een korting, een prijs en zelfs meerdere hoofdprijzen. Meer informatie over de kraspasactie in Leek, georganiseerd door de Handelsvereniging Leek, is te vinden op www.leek.nl/kraspas . Vuurwerk bij Profile Wagenaar bestel je online via www.profilewagenaar.nl Op de foto van Links naar rechts Eigenaar Tjeerd, dhr. Pikstra, eigenaar Oebele Foto gemaakt door Ambacht media Tekst geschreven door Ambacht media
18 december 2023

Vrijwillige chauffeurs Pendelbus Leek ontvangen bedankje

Vrijdag 15 december werden de vrijwillige chauffeurs van de Pendelbus Leek met trots in het zonnetje gezet en ontvingen zij, namens Gemeente Westerkwartier, een welverdiend bedankje als blijk van waardering. Een bijzonder moment waarbij een aantal van deze enthousiaste chauffeurs op de foto is gezet terwijl ze een smakelijk pakket met lekkernijen in ontvangst namen. De groep, bestaande uit twaalf vrijwilligers, zijn stuk voor stuk enthousiastelingen die een belangrijke rol spelen in het verbinden van ouderen, groepen, inwoners en bezoekers in het Westerkwartier en Noordenveld. Pendelbus Leek overstijgt haar rol als gewone bus; het is een verbindende schakel. In de bus hebben ze ruimte voor ongeveer 25 passagiers. Op verzoek kunnen rollators en inklapbare rolstoelen mee. "Onze pendelbus, geïnitieerd vanuit de Gemeente Westerkwartier, is toegankelijk voor iedereen. Bewoners van onder meer De Vaandrager en Vredewold in Leek, maar ook van zorginstellingen in omliggende dorpen waarderen deze service enorm. Wij zetten ons in om deze bus een bekend gezicht in het dorp te maken. Het warme gebaar van onze chauffeurs, zoals het vervullen van verzoekjes om even langs het ouderlijk huis te rijden, toont hun betrokkenheid en zorgzaamheid." Met twee routes en acht strategisch gelegen haltes, waaronder het Infocentrum Landgoed Nienoord, De Dam, het Joodse Schooltje, biedt de Pendelbus Leek een flexibele reiservaring met het Hop On – Hop Off systeem. Momenteel werkt de organisatie hard aan verbeteringen, waaronder het upgraden van halteborden en het vaststellen van vaste tijden, om de service nog klantvriendelijker te maken. We nodigen iedereen uit om Pendelbus Leek te ontdekken, comfortabel en duurzaam te reizen, en een glimlach te delen met onze fantastische vrijwilligers. Voor meer informatie of het reserveren van de bus ga je naar www.leek.nl/pendelbus Over Pendelbus Leek: Pendelbus Leek is een initiatief dat vanuit de Gemeente Westerkwartier wordt geïnitieerd en zich inzet voor betrouwbare en duurzame mobiliteit in de gemeenschap van Leek. Onder leiding van coördinator Henk Hofman staan onze enthousiaste vrijwillige chauffeurs garant voor een aangename reiservaring voor iedereen. Foto gemaakt door Ambacht media Tekst geschreven door Ambacht media
13 december 2023

Kom schaatsen in overdekt Winkelcentrum Leek

Bereid je voor op winterse gezelligheid in Leek! Aanstaande vrijdag en zaterdag wordt overdekt winkelcentrum de Liekeblom omgetoverd tot een sfeervolle schaatsbaan van maar liefst 100m2. Trek de schaatsen aan en geniet van het feestelijke gevoel dat de komende feestdagen met zich meebrengen. De schaatsbaan is gratis toegankelijk voor jong en oud. Wanneer? Vrijdag 15 december: 11:00 - 20:00 Zaterdag 16 december: 11:00 - 17:00 Mis dit winterse plezier niet en kom gezellig langs!
4 december 2023

Kinderactiviteiten tijdens Fiep op wielen

Museum Nienoord nodigt de jongste ontdekkingsreizigers uit voor een opwindend avontuur in de wereld van tekenaar Fiep Westendorp met de tentoonstelling "Fiep op Wielen". Deze speciale expositie werpt een speelse blik op alle voertuigen die de creatieve geest van Fiep tot leven heeft gebracht. Om het feest compleet te maken, introduceert het museum allerlei leuke activiteiten voor kinderen, om op een andere wijze kennis te maken met de werken. Zo word er een film, knusel, illustratie en knutselatelier georganiseerd. Zo kunnen de kinderen op de manier die hun het meeste aanpreekt de kunst van Fiep Westerdorp ontdekken. Kinderactiviteiten tijdens “Fiep op wielen” bij Museum Nienoord Voor in je agenda: 10 december Filmatelier van 14.00 tot 16.00 uur: Na een bezoek aan de tentoonstelling kijken we de film “Pluk van de Petteflet”. 14 januari Kleuteratelier van 14.00 tot 14.45 uur: we knutselen het kraanwagentje van Pluk. 11 februari Theateratelier van 11.00 tot 12.00 uur voor groep 3/4, van 14.00 tot 16.00 uur voor groep 5 t/m 8: Na een kort bezoek aan de tentoonstelling om inspiratie op te doen volgt de workshop theater met de tekeningen van Fiep als rode draad. We sluiten af met een korte presentatie voor belangstellenden. 10 maart Illustratie atelier groep 5 t/m 8 van 14.00 tot 16.00 uur: we gaan net als Fiep Westendorp leren illustreren bij een verhaal. 14 april Knutselatelier groep 3 en 4 van 14.00 tot 15.30 uur: we gaan een enorme Krullevaer knutselen 12 mei Filmatelier van 14.00 tot 16.00 uur: Na een bezoek aan de tentoonstelling kijken we de film “Pluk van de Petteflet” 9 juni Kleuteratelier van 14.00 tot 14.45 uur: we knutselen het kraanwagentje van Pluk 14 juli Illustratie atelier groep 5 t/m 8 van 14.00 tot 16.00 uur: we gaan net als Fiep Westendorp leren illustreren bij een verhaal 11 augustus Knutselatelier groep 3 en 4 van 14.00 tot 15.30 uur: we gaan een enorme Krullevaer knutselen.
4 december 2023

Oud en nieuw feest in Leek

Ook dit jaar zal er weer traditiegetrouw een oud & nieuw feest zijn in Sportcentrum Leek. Voor de 31e keer wordt het populaire eindejaarsfeest neergezet, waar ook dit jaar vermoedelijk weer duizenden bezoekers op af zullen komen. Achter de schermen is Sportcentrum Leek al druk bezig met de invulling van alweer de 31e editie van het oud & nieuw feest. Al jaren is het evenement, een vast element in Leek. Er wordt dit jaar, muziek gedraaid door DJ Mark Nauta en DJ Tom Jonkman. Met hun ruim twintig jaar aan ervaring staan ze ook dit jaar garant voor een goed begin van het nieuwe jaar. Achter de draaitafels Begonnen in o.a. Jongerencentrum De Westwing en Bar Dancing Looks in Roden heeft DJ Mark Nauta inmiddels al ruim twintig jaar ervaring als DJ. Zo is hij vaste DJ in de Kruisweg in Marum en heeft ook Partycafé De Doos in Groningen zo’n vier jaar van zijn muzikale talenten genoten. Dit talent combineert hij met het nodige gevoel voor presenteren, waarmee hij op humoristische wijze zijn muziek weet te presenteren. Ook DJ Tom Jonkman zal te horen zijn tijdens het oud & nieuw feest. DJ Tom Jonkman staat in alle stijlen garant voor een fantastisch feest! Spelregels Het feest zal van 00:30 tot 06:00 duren en de entrée is € 6,00. De kaarten zijn te verkrijgen via eventree.nl Wel zijn er net als voorgaande jaren een aantal spelregels. Het is verboden om eigen alcoholische dranken en vuurwerk mee te nemen. Hier zal dan ook streng op worden gecontroleerd. Verder zal er geen alcohol worden geschonken aan bezoekers onder de 18 jaar. Het advies luidt dus om een ID-bewijs mee te nemen. Bij binnenkomst zullen polsbandjes te verkrijgen zijn, zodat men niet voor ieder drankje opnieuw het ID-bewijs hoeft te tonen.
4 december 2023

Team Sunday at the Park is klaar voor nieuw seizoen

Het eerste overleg voor de 'Sunday at the Park' edities bij Podium Nienoord Leek heeft plaatsgevonden, en we zijn razend enthousiast over wat er gaat komen! We hebben de data voor het komende seizoen al in de agenda's gemarkeerd en nu begint het echte avontuur: het zoeken van geweldige foodtrucks en het vastleggen van leuke bands. Ons bestuur, met Klaas Kiewiet als voorzitter, Tanja de Jonge als secretaris, Jolanda Sturing als penningmeester, Hans Brouwer als materiaalman en Marja Swart voor pr & communicatie, staat te trappelen om weer een spetterend seizoen neer te zetten. We kunnen altijd rekenen op de geweldige hulp van een club enthousiaste vrijwilligers die 'Sunday at the Park' mogelijk maken. En goed nieuws voor jou: we kunnen op deze 4 momenten altijd wat extra helpende handen gebruiken! Dus, als jij ook deel wilt uitmaken van dit fantastische team en een bijdrage wilt leveren aan het creëren van mooie momenten, aarzel dan niet! Word vrijwilliger en meld je aan via info@podiumnienoordleek.nl. Samen maken we er wederom een geweldig seizoen van! Bekijk de Sunday momenten op https://www.podiumnienoordleek.nl/sunday-at-the-park/
1 december 2023

Lancering Leek.nl

Leek.nl brengt Leek samen: Ontdek alles op één plek! LEEK - Vandaag is de feestelijke lancering van de nieuwe website: www.Leek.nl . Het domein, vrijgegeven door de gemeente Westerkwartier, heeft geleid tot de creatie van een dynamisch platform waarop alle facetten van Leek samenkomen. Of je nu in Leek woont, werkt, of het dorp bezoekt, Leek.nl biedt een allesomvattend overzicht op één centrale plek. Gezamenlijk initiatief Dit innovatieve initiatief komt voort uit de nauwe samenwerking tussen Promotieplatform Leek, Handelsvereniging Leek Nietap, Volksvermaken Leek Nietap, en De Gemeente Westerkwartier. Een gedreven bestuur en een enthousiast aanjaagteam werken gezamenlijk om Leek te presenteren op één centraal platform. Waarom Leek.nl? In tegenstelling tot versnipperde informatie op diverse pagina's en social media kanalen, biedt Leek.nl een allesomvattend overzicht. Het platform groeit continu, en op dit moment zijn al verschillende onderdelen uitgelicht. Wat dit platform onderscheidt is de openheid voor iedere aanvulling en samenwerking. Het is niet slechts een website; het is dé digitale ontmoetingsplek waar de veelzijdigheid van Leek samenkomt. Wat vind je op Leek.nl? Of je nou op zoek bent naar lokale evenementen, informatie over bedrijven of simpelweg de beste plekken om te winkelen, eten, drinken, uitgaan, overnachten of recreëren, Leek.nl biedt een centrale plek waar bewoners en bezoekers moeiteloos de veelzijdigheid van Leek kunnen ontdekken. Samenwerking voor grotere activiteiten Vanuit dit initiatief is ook de samenwerking tussen de activiteitencommissie en Volksvermaken Leek Nietap tot stand gekomen. Voorheen organiseerden zij los van elkaar kleine activiteiten, maar vanaf het nieuwe jaar bundelen zij hun krachten tot één team dat zich inzet voor activiteiten in en om het centrum van Leek. Door deze samenvoeging kunnen zij grotere activiteiten organiseren, gericht op zowel inwoners als bezoekers van Leek. Voor wie is Leek.nl? Of je nu een lokale ondernemer bent die zijn zaak wil promoten, een inwoner op zoek naar leuke evenementen, of een bezoeker die het beste van Leek wil ontdekken, Leek.nl staat voor je klaar. Het platform is jouw gids om je wegwijs te maken in dit bruisende dorp. Mis je jouw evenement of bedrijf nog op Leek.nl? Neem het heft in eigen handen, je kunt nu eenvoudig je bijdrage leveren! Ga naar de website en meld je evenement of organisatie aan. We verwelkomen graag nieuwe toevoegingen om Leek.nl nog completer en diverser te maken. Wat kun je verwachten? Ontdek de veelzijdigheid van Leek op één plek en blijf op de hoogte over winkels, restaurants, activiteiten en evenementen in de regio. Leek.nl is niet slechts een digitale ruimte; het is een gezamenlijk initiatief om Leek te verbinden als één samenhangend geheel.
27 november 2023

Kraspasactie in Leek

Op initiatief van de Handelsvereniging Leek Nietap wordt dit eindejaar extra feestelijk in Leek met een opwindende eindejaarsactie die meer dan 40 lokale winkels omvat. Vanaf zaterdag 18 november, de dag dat Sinterklaas zijn intrede doet in de haven van Leek, kunnen klanten bij elke aankoop bij de deelnemende winkels een gratis kraspas verwachten. De kraspas is niet zomaar een extraatje; het bevat een geheime kraslaag die enthousiaste shoppers onthult welke prijs ze hebben gewonnen. Hoofdprijzen liggen in het verschiet, maar ook gratis artikelen en aantrekkelijke kortingen of aanbiedingen bij andere winkels in Leek maken deel uit van de prijzenpot. De actie loopt tot de voorraad strekt, maar uiterlijk tot het einde van dit jaar. Het startsein wordt gegeven op de feestelijke dag van Sinterklaas zijn aankomst, wat de hele actie een extra feestelijke sfeer geeft. Een overzicht van deelnemende winkels en alle te winnen prijzen is te vinden op de speciale actiewebsite.
22 november 2023

Filmhuis Westerkwartier: Waar Filmbeleving Centraal Staat!

Ontdek de magie van film in het hart van het Westerkwartier bij Filmhuis Nienoord. Gelegen in het Infocentrum Nienoord, bieden wij een unieke filmervaring voor filmliefhebbers van alle leeftijden. Ontdek Onze Filmvertoningen: Van september tot en met mei verwelkomen wij je elke tweede vrijdagavond van de maand en de voorafgaande donderdagavond voor onze sfeervolle Avondfilm. Dezelfde film wordt ook vertoond op de daaropvolgende dinsdagmiddag. Op de dinsdagmiddag twee weken later kun je genieten van een andere boeiende Dinsdagmiddagfilm, al kan dit momenteel variëren door een tekort aan operators. Speciale Vertoningen: Tijdens schoolvakanties op woensdagmiddag bieden we een speciale Kinderfilm aan, perfect voor een gezinsuitje. Verder organiseren we jaarlijks een Filmzondag, met een ochtendfilm, een smakelijke lunch, en een middagfilm. Een compleet dagje uit voor alle filmliefhebbers! Filmplezier Voor Iedereen: Bij Filmhuis Nienoord draait alles om filmplezier. Geniet van een gevarieerde selectie films in een gezellige en ontspannen sfeer. Onze filmzaal is de ideale plek om te ontspannen en te genieten van boeiende verhalen op het grote scherm. Bekijk onze vertoningsdata, verzamel je vrienden en familie, en beleef film op een unieke manier bij Filmhuis Nienoord. We kijken ernaar uit je te verwelkomen voor een onvergetelijke filmervaring!
20 november 2023

'Fiep op Wielen'

Museum Nienoord nodigt de jongste ontdekkingsreizigers uit voor een opwindend avontuur in de wereld van tekenaar Fiep Westendorp met de tentoonstelling "Fiep op Wielen". Deze speciale expositie werpt een speelse blik op alle voertuigen die de creatieve geest van Fiep tot leven heeft gebracht. Om het feest compleet te maken, introduceert het museum allerlei leuke activiteiten voor kinderen, om op een andere wijze kennis te maken met de werken. Zo word er een film, knusel, illustratie en knutselatelier georganiseerd. Zo kunnen de kinderen op de manier die hun het meeste aanpreekt de kunst van Fiep Westerdorp ontdekken. Om deel te nemen is aanmelden nodig. Stuur een e-mail naar info@museumnienoord.nl met de naam, leeftijd, en een telefoonnummer van een ouder/verzorger. Voor slechts €3,50 kunnen de kleine avonturiers genieten van deze bijzondere activiteit. Openingstijden: november t/m maart: vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 12.00 tot 16.30 uur (museumwinkel met o.a. Fiep Westendorp-artikelen ook van dinsdag t/m donderdag van 13.00 tot 16.00 uur) april t/m augustus: dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur.
13 november 2023

Meidenclub

Eens in de 2 weken organiseert sociaal werk de Schans een meidenclub. Dit is afwisselend in Zuidhorn of Leek. Van een Make-up middag tot een DIY-activiteit, er is genoeg leuks te beleven! Kom samen met een vriendindin, of ontmoet nieuwe mensen.
13 november 2023

Winter bij Museum Nienoord

Nu de dagen weer korter worden en de temmpraturen dalen, heeft Museum Nienoord want andere openingstijden. Tijdens de wintermaanden is het museum open van vrijdag tot en met zondag van 12.00 tot 16.30 uur. Natuurlijk kun je in de winkel terecht voor kerstartikelen en artikelen bij de expositie "Fiep op wielen". De Museumwinkel is ook open op dinsdag tot en met donderdag van 13.00 tot 16.00 uur.
3 november 2023

Feestelijke activiteit op eerste dag expositie

Jip en Janneke, Pim en Pom, Pluk van de Petteflat: al Fiep Westendorp haar karaktertjes tref je de komende maanden tussen de koetsen, karren en sleden van Museum Nienoord! Haar kleurrijke illustraties komen namelijk naar Museum Nienoord. De tentoonstelling 'Fiep op wielen' opent zaterdag 4 november met de eerste van een serie Kindermiddagen. Er vindt dan van 14.00 tot 16.30 uur een feestelijke activiteit plaats bij de expositie "Fiep op Wielen". Je kunt speuren naar verhalen die verspreid door het museum worden voorgelezen, uit boeken die geïllustreerd werden door Fiep Westendorp. We verwachten ook een heel speciale gast! Die zorgt ervoor jullie er weer spik en span uit komen te zien… en het museum ook! Tijdens de activiteit biedt het museum de bezoekers een hapje en een drankje aan. Entree: Kinderen t/m 7 jaar: Gratis Kinderen van 8 t/m 14 jaar: €3,50 Iedereen ouder dan 14 jaar: €7,50 Bezoeker met Museumkaart of Vriendenpas: Gratis
19 oktober 2023

Sint Maarten in Leek

De straten van Leek zullen op zaterdag 11 november oplichten door de betoverende lampionnen van onze enthousiaste kinderen, want het is weer tijd voor Sint Maarten! De lokale ondernemers staan klaar om gezinnen te verwelkomen voor een avond vol licht, liedjes en lekkers. Dit jaar valt Sint Maarten op een zaterdag, en dat betekent dat de winkeldeuren in Leek tot minstens 18:00 uur wagenwijd openstaan. Jonge lampiondragers worden hartelijk ontvangen door de deelnemende winkeliers. In de etalages hangt een herkenbare poster die aangeeft tot hoe laat de winkels geopend zijn. Als je deze poster ziet, kun je ervan uitgaan dat de winkelier iets speciaals in petto heeft. “Sint Maarten vieren we graag in ons centrum,” zegt Moniek de Boer, lid van de activiteitencommissie van de Handelsvereniging Leek Nietap. “We nodigen alle gezinnen uit om met hun kinderen langs te komen deze avond. Vergeet echter niet om ook in je eigen wijk te lopen. Je buren, opa, oma en familie zijn waarschijnlijk net zo nieuwsgierig als wij.” Het wordt een avond vol gezelligheid en magie in Leek, waar de lokale winkeliers klaarstaan om iedereen een warm welkom te heten. Dus trek je warme jas aan, pak je lampion en sluit je aan bij de gezellige sfeer van Sint Maarten in Leek!
17 oktober 2023

Intocht Sinterklaas

Het is bijna zover! Sinterklaas en zijn Pieten maken op 18 november hun entree in het Westerkwartier. Dit jaar verruilt de Sint zijn auto voor een boot en meert hij aan in de Haven van Leek. Een podium in het centrum belooft dit jaar een speciale aankomst, met een optreden van een bekende artiest. De Babbelpiet heeft al wat verklapt, maar we willen niet alles prijsgeven. Zorg ervoor dat je klaarstaat om Sinterklaas en zijn Pieten te verwelkomen. Het feest begint zodra de boot aanmeert, en we kunnen niet wachten om samen met alle kinderen van het Westerkwartier dit moment te vieren. Bereid je voor op een dag vol verrassingen, lachende gezichten en natuurlijk lekkernijen. Houd je ogen en oren open, want wie weet welke geheimen Sinterklaas nog meer in petto heeft. Wees erbij en maak samen met ons dit feest tot een onvergetelijke herinnering! Meer informatie deelt de organisatie op de Sint in Westerkwartier Facebookpagina .
16 oktober 2023

Sinterklaascadeau voor Kinderen in het Westerkwartier

Ook dit jaar verspreidt de Sint weer vreugde met cadeaus voor alle kinderen! Als ouder kun je een Sinterklaaszak aanvragen, speciaal voor jouw kind(eren). Hierin zit een cadeau voor elk kind, door jou zelf gekozen. De zak wordt thuisbezorgd. Voor Wie? Ouders die geen geld hebben voor cadeaus. Inwoners van de gemeente Westerkwartier. Met kinderen onder de 18 jaar. Hoe? Vul eenvoudig dit formulier in. Vragen? Neem contact op via e-mail: pakjesboot23westerkwartier@gmail.com . Je kunt ook een bericht sturen via deze pagina. Laten we samen zorgen voor een onvergetelijke Sinterklaas voor alle kinderen in het Westerkwartier!
14 oktober 2023

Het Mega Horror Event is voor alle data UITVERKOCHT

Het Mega Horror Event Tolbert komt eraan, zet je schrap voor deze Halloween-spooktocht. Dit angstaanjagende avontuur mag je niet missen. Alarmeer je vrienden, ontwijk de duisternis. Het gaat hier spoken. Het Mega Horror Event is voor alle data UITVERKOCHT Tolbert wordt rond de periode van Halloween omgetoverd tot horror-stad van Noord-Nederand. Horen, ruiken en voelen... Deze spooktocht gaat verder dan enkel schrikreacties. Je zintuigen worden namelijk serieus op de proef gesteld. Dit alles in verschillende scare zones. Met meer dan 30 scare actors wordt het een intense horror night. Scare zones Het Mega Horror Event Tolbert is een begrip in de wijde omgeving, als groot opgezette spooktocht. Met name de diversiteit in scare zones wordt genoemd als pluspunt. Dit gaat verder dan dat duistere bos. Denk aan onder andere een mysterieuze kerk, een vreselijke slagerij en een luguber mortuarium. Tot slot: kijk uit in het deadly maze, dit dodelijke doolhof herbergt gruwelijke geheimen. De startlocatie van het event is 'activiteitenarena' Posta Plaza. Meld je dus bij Posta Plaza. Let op: je dient ver van tevoren al te reserven voor deze activiteit. Zorg dat je zeker weet dat iedereen op de gekozen datum kan en leg het vast. Dan loop je het event niet mis.
12 oktober 2023

Activiteiten in de herfstvakantie

Bijna is het zover... Herfstvakantie! Maar stilzitten hoeft niet, want wij organiseren verschillende sportieve clinics! Maandag 23 oktober: Sport en Spel in Leek. Dinsdag 24 oktober: Sport en Spel in Zevenhuizen. Woensdag 25 oktober: Sport en Spel in Oostwold. Aanmelden is niet nodig en deelname is helemaal gratis! Benieuwd naar het programma? Check onze website voor meer informatie: https://www.sociaalwerkdeschans.nl/agenda/ Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op via leek@sociaalwerkdeschans.nl . Kom gezellig meedoen en hopelijk tot dan!
10 oktober 2023

Ontdek de wereld van Bokbier bij Café de Oude Bank in Leek

Hou je van bier en ben je benieuwd naar de rijke smaken van het herfstseizoen? Café de Oude Bank in Leek nodigt je uit voor een exclusieve Bokbierproeverij op vrijdag 13 oktober vanaf 20:30 uur . Tijdens deze speciale avond kun je vijf verrukkelijke bokbieren proeven, zorgvuldig uitgekozen om de complexe smaken van het seizoen te vieren. Ontdek nieuwe aroma's, proef unieke tonen en beleef de warme gezelligheid van Café de Oude Bank terwijl je je smaakpapillen verwent met deze heerlijke brouwsels. Het is de perfecte gelegenheid om meer te leren over dit traditionele seizoensbier. Belangrijk: Aanmelden voor deze smaakvolle ervaring kan tot en met 11 oktober . Wees er snel bij, want de plaatsen zijn beperkt en vol is vol! Dus, als je jezelf wilt trakteren op een avond vol bieravontuur, gezelligheid en vrienden, kom dan naar Café de Oude Bank in Leek op vrijdag 13 oktober. Duik in de wereld van bokbier en ontdek waarom deze seizoensklassieker zo geliefd is onder bierkenners en liefhebbers.
9 oktober 2023

Kinderboekenweek spektakel

Ieder jaar is de kinderboekenweek een groot succes! Op een leuke manier leren kinderen meer over lezen en boeken. Leek haakt in op deze week, door allerlei leuke en gratis activiteiten te organiseren. Van 4 tot en met 13 oktober kunnen de kinderen bij de bibliotheek Leek en Station Rodenburg genieten van allerlei soorten vermaak. Het gaat zeker niet alleen over lezen, maar ook knutselen en muziek spelen een grote rol. Maak kennis met het thema bij mij thuis en ontdek de leukste boeken en verhalen!
9 oktober 2023

Halloween bij Familiepark Nienoord

Met de herfst in volle gang en de eerste blaadjes die van de bomen dwarrelen, maakt Familiepark Nienoord zich op voor het meest betoverende griezelfeest van het jaar: Halloween! Tijdens de herfstvakantie transformeert het park in een sfeervolle griezelzone, compleet met vrolijke spoken, vriendelijke heksen en een programma vol griezelig plezier voor jong en oud. Beleef een griezelig feestje in de speciale 'Spooky Zone', waar het griezeldorp van Luca, Coco, Ursula, Cruella en andere bijzondere figuren tot leven komt. Neem deel aan spannende Halloween-activiteiten en als het allemaal nog wat te spannend is, kun je bij de kassa een toverstafje verkrijgen om de griezels op afstand te houden. Kom verkleed en dompel jezelf onder in de magie van Halloween! Waag je onderwater en ontdek een wereld zonder angst voor krabbetjes, haaien, zeewier en zeemonsters. Voor degenen die het nog wat spannend vinden, is er zelfs een ronde met het licht aan. Durf jij het aan? Halloween is niet compleet zonder een griezelfeest! Dans mee op de hits uit de griezelige films van ons dorp. Het belooft niet alleen spannend, maar vooral ook heel gezellig te worden. Laat je meeslepen in het feest van zang, dans en griezels! Of doe mee aan het dansspeurspel op het grote spookveld, georganiseerd door de griezels. Zoek naar bekende griezelfilmplaatjes op spannende muziek, maar wees op tijd wanneer de muziek stopt. Een uitdaging voor de echte avonturiers! Trek je beste griezeloutfit aan en beleef met een onvergetelijk Halloweenfeest vol plezier en avontuur. Kom naar het park en laat je betoveren door de magie van Halloween!
11 september 2023

Ontmoeten in het Westerkwartier

Hoe gezellig is het om mensen te ontmoeten? Daarvoor zijn de activiteiten van 22 september tot en met 6 oktober perfect. Overal in het Westerkwartier worden leuke dingen georganiseerd om elkaar te ontmoeten. Wil je weten wat er allemaal te doen is? Klik hier. De activiteiten zijn van 22 september tot en met 6 oktober
11 september 2023

Dans op recept

In Leek kun je nu dansen op recept! Een ontzettend leuk iniatief dat danslessen organiseert voor mensen met parkinson, niet-aangeboren hersenletsel of chronische pijn. Het is niet alleen een leuke activiteit, maar ook is het heel gezond. Er word nadruk gelegd op de mens zelf en niet de beperking of ziekte. De lessen worden gegeven door speciaal opgeleide docenten. Het maakt dan ook helemaal niet uit hoe je danst, zolang je maar danst! Meer weten? Klik hier. Foto: Christian Kamminga
5 september 2023

De nieuwe vrienden van Matthijs Röling

Op 10 september is de officiële opening van deze toffe tentoonstelling, voor deze expositie lieten kinderen zich inspireren door het werk van Matthijs Röling. De werken zijn door de kinderen die bij Museum Nienoord in het kinderatelier gemaakt. Na de opening vinden er gratis speciale activiteiten voor kinderen plaats in het Museum. Voor iedereen is er van alles te doen tijdens deze toffe tentoonstelling.
28 augustus 2023

Feestweek Leek

De jaarlijkse Feestweek in Leek staat weer voor de deur, en dit jaar belooft het een onvergetelijke week te worden! Het centrum van Leek zal bruisen van de activiteiten, met als hoogtepunt de Ronde van Leek en de 4 Mijl van Leek op vrijdag 1 september. Het Promotie Platform Leek, citymanager Johan Lindeman, Volksvermaken Leek Nietap en het wielercomité Leek hebben de handen ineengeslagen om een gevarieerd programma neer te zetten dat jong en oud zal aanspreken. Het bestuur van de Wielerronde Leek is verheugd om met enthousiasme aan te kondigen dat we Auto Egberts als nieuwe hoofdsponsor mogen verwelkomen voor de komende drie jaar. Donderdag 31 augustus: Weekmarkt in het centrum Vrijdag 1 september: 14.00 uur: Braderie Op De Dam 16.00 uur: Jeugdloop 16.30 uur: 4 Mijl van Leek 18.00 uur: Wielerronde Dames 19.45 uur: Wielerronde Heren Elite/Belofte en Amateurs A Koopavond Radio NL Zaterdag 2 september: Streekproductenmarkt Nienoord Kleedjesmarkt in het centrum Dolle Zaterdag met bijzondere aanbiedingen van ondernemers in Leek Bourgondisch Leek met heerlijk eten Zondag 3 september: Draaiorgelfestival op het landgoed Nienoord, gevolgd door een wandeltocht De Zijlen On Tour Wij nodigen iedereen van harte uit om deel te nemen aan onze sportieve evenementen, zoals de 4 Mijl van Leek en de wielerrondes, waar je de sporters kunt aanmoedigen en de spanning van de wedstrijden kunt ervaren. Voor de liefhebbers van gezelligheid en winkelen is er de braderie en de kleedjesmarkt, waar je kunt genieten van leuke aanbiedingen en unieke vondsten. Bourgondisch Leek biedt jou de kans om te genieten van heerlijke gerechten en lekkernijen. En natuurlijk mag het Draaiorgelfestival, gevolgd door De Zijlen On Tour, niet ontbreken voor een dag vol muzikaal plezier. De Feestweek Leek 2023 belooft een feestelijke en sfeervolle week te worden die je niet wilt missen! Houd onze website en sociale media in de gaten voor meer informatie en updates over het programma. Kom samen met familie en vrienden naar Leek en geniet met volle teugen van alle activiteiten die wij te bieden hebben. Tot ziens tijdens de Feestweek Leek! Het parcours Een opvallende verandering ten opzichte van vorig jaar is de wijziging van het parcours. De start en finish worden verplaatst van de Dam naar de Samuel Leviestraat. Het vernieuwde parcours voert de deelnemers via de Kerkweg, Van Panhuyslaan, H.J. Smitstraat en Pulvertorenstraat terug naar de Samuel Leviestraat. De afstand van het parcours bedraagt ongeveer 1.200 meter. Om de 4 mijl te voltooien, zal de loopgroep Nienoord nog een extra lus maken via de Van Panhuyslaan en de Driemolenhof. Locatie en bereikbaarheid Het evenemententerrein tegenover de RABObank is gereserveerd voor het parkeren van de sporters en hun begeleiding, zodat de parkeerterreinen beschikbaar blijven voor bezoekers van de winkels en de braderie. Verkeersregelaars zorgen voor een goede doorstroming. Kleintje Leek week Feestweek Leek en de Ronde van Leek stonden voorheen bekend als Kleintje Leek week, maar inmiddels is het evenement allesbehalve klein te noemen. Met een uitgebreid programma vol sportieve activiteiten, gezelligheid, lekker eten en muziek is Feestweek Leek uitgegroeid tot een bruisende week waar jong en oud van kunnen genieten. Kom naar Leek en ervaar zelf de grootsheid van dit geweldige evenement!
24 augustus 2023

Samantha voegt zich als ondersteuning naast Jacob bij Borg Nienoord

Borg Nienoord in Leek maakt een stap voorwaarts met de toevoeging van Samantha in een ondersteunende rol naast Jacob Veenema. In een geleidelijke overgangsperiode zal Samantha getraind worden om uiteindelijk zelfstandig activiteiten te coördineren. Samantha's langdurige toewijding en enthousiasme voor verschillende afdelingen van Borg Nienoord maken haar de ideale kandidaat voor deze rol. Haar inzet voor het verbeteren van de gastervaring en het ondersteunen van dagelijkse activiteiten zal bijdragen aan de voortdurende groei van deze bijzondere locatie. Jacob Veenema, mede-eigenaar, deelt zijn enthousiasme: "Haar geleidelijke vooruitgang naar zelfstandigheid weerspiegelt ons streven naar uitmuntendheid in gastvrijheid en service." Samantha kijkt uit naar haar nieuwe uitdaging: "Ik ben dankbaar voor de kans om mijn rol uit te breiden en zo'n belangrijke positie te vervullen. Samen met het team wil ik bijdragen aan een onvergetelijke ervaring voor onze gasten." Tijdens deze overgangsperiode zal Samantha geleidelijk aan meer verantwoordelijkheden op zich nemen en haar expertise opbouwen om uiteindelijk de activiteiten van Borg Nienoord zelfstandig te beheren. Met deze stap blijft Borg Nienoord zich richten op gastvrijheid van hoge kwaliteit en een buitengewone ervaring voor bezoekers. Borg Nienoord, sinds de overname in 2015 door Jacob Veenema en Albert Kuil gestaag gegroeid, verwelkomt gasten voor lunchafspraken, bruiloften en een gezellig drankje na een ontspannen wandeling. De combinatie van historische pracht en moderne gastvrijheid maakt Borg Nienoord geliefd bij zowel lokale bewoners als bezoekers van buitenaf.
24 augustus 2023

Nieuw gezicht van Sportcentrum Leek

Sportcentrum Leek zet vol vertrouwen een stap naar de toekomst. Met trots introduceren we Bianca de Wit als ons nieuwe centrale aanspreekpunt binnen ons sportcentrum. Bianca, een bewezen gepassioneerde professional, staat klaar om individuen te begeleiden naar hun persoonlijke fitnessdoelen en groepen te inspireren om actief en gezond te blijven. Met haar betrokkenheid en aanstekelijke enthousiasme is zij de ideale kandidaat voor een centrale rol in het sportcentrum. Met jarenlange betrokkenheid in de bodybuilding en de prestigieuze titel van overall wereldkampioen in 2022 in Letland, brengt ze een onschatbare ervaring met zich mee. Of je nu een doorgewinterde fitnessliefhebber bent of net begint aan je sportieve reis, met Bianca als gids krijg je de begeleiding, antwoorden en aanmoediging om het beste uit jezelf te halen. Naast Bianca willen we ook Rosanne in de schijnwerpers zetten, ons vertrouwde gezicht achter de schermen. In deze nieuwe fase zal Rosanne een combinatie rol vervullen, waarbij ze zich bezighoudt met ledenadministratie, communicatie en marketing. Zij zal ervoor zorgen dat alle veranderingen helder worden gecommuniceerd en dat belangrijke informatie voor iedereen beschikbaar is. Ook zal ze online aandacht besteden aan alle ontwikkelingen en ons diverse aanbod. “Als eigenaar van Sportcentrum Leek ben ik buitengewoon enthousiast over de vernieuwende stappen die we nemen,” benadrukt Albert Kuil. “Ons doel is altijd geweest om een hechte groep te vormen waarin iedereen zich welkom en ondersteund voelt. Met Bianca en Rosanne aan boord kunnen we dit streven nog beter realiseren en deze positieve veranderingen delen met al onze sporters.” Of je nu geniet van groepslessen, fitness, persoonlijke trainingen of gewoon een gezellige sfeer om actief te zijn, we heten je van harte welkom in ons vernieuwde sportcentrum. Laten we samen vooruitgaan, samen bij Sportcentrum Leek!
24 augustus 2023

Wielerronde Leek verwelkomt Auto Egberts als nieuwe trotse hoofdsponsor

Het bestuur van de Wielerronde Leek is verheugd om met enthousiasme aan te kondigen dat we een nieuwe hoofdsponsor verwelkomen voor de komende drie jaar. Deze samenwerking markeert een belangrijke mijlpaal voor ons evenement en onderstreept het lokale partnerschap en de gedeelde doelen. De keuze om Auto Egberts als hoofdsponsor te verwelkomen, gaat verder dan het louter financieel ondersteunen van ons evenement. Het draait om het creëren van waarde, het versterken van banden en het stimuleren van lokale betrokkenheid. De waarden van de wielersport en Auto Egberts sluiten naadloos op elkaar aan, wat deze samenwerking betekenisvol maakt voor zowel Leek als het evenement. Gerben Weegenaar, eigenaar van Auto Egberts, benadrukt: "Sponsoring gaat voorbij aan het tonen van een logo. Door ons als sponsor te verbinden aan de Wielerronde Leek dragen we bij aan de groei van Leek als gezellige en actieve plek voor inwoners en bezoekers." Willem Oosting, lid van het bestuur van de Wielerronde Leek, voegt toe: "Als bestuur van de Wielerronde Leek zijn we trots om samen te werken en de passie voor sport en lokale betrokkenheid te delen. Samen met Auto Egberts, onze organisatoren, ondernemers en medesponsoren streven we naar een levendige omgeving waarin iedereen kan floreren en genieten van de unieke charme van Leek." Tijdens de Wielerronde Leek krijgen sporters en bezoekers niet alleen de kans om van de sportieve activiteiten te genieten, maar ook van een gevarieerd programma. Met evenementen zoals RADIONL, de koopavond en het rijke programma van het weekend met onder andere Bourgondisch Leek, de kleedjesmarkt, Dolle Zaterdag en het Draaiorgelfestival, is er voor elk wat wils. Voor meer informatie over het programma, bezoek www.leukleek.nl/feestweekleek/
23 augustus 2023

Ontdek Leek vanaf het water

De Gemeentehaven Leek, gelegen aan de mooie oevers van het Leekstermeer, biedt vijf gastvrije passantenplaatsen voor bootliefhebbers. Op loopafstand ligt het gezellige centrum van Leek, waar de haven en het landgoed Nienoord samenkomen. De haven beschikt over moderne faciliteiten, waaronder een verzorgd toilet- en douchegebouw en een vuilwaterstation. Het Havengebouw, het centrale punt, verwelkomt gasten voor koffie, broodjes en meer. Foto: De Zijlen
23 augustus 2023

Verken het schilderachtige Nienoord op de fiets

Ontdek de betoverende charme van Nienoord op een unieke manier met een schilderachtige fietstocht die je meeneemt door adembenemende landschappen en gezellige dorpen. Deze fietstocht, die geschikt is voor fietsliefhebbers van alle niveaus, belooft een onvergetelijk avontuur te bieden, terwijl je geniet van de natuurlijke pracht van het gebied. Maak op een andere manier kennis met de omgeving, terwijl je door alle prachtige natuur fietst die het Westerkwartier te bieden heeft. Variërend van weidse landschappen tot knusse dorpen, Leek en omgeving heeft het allemaal. Wat deze fietstocht extra aantrekkelijk maakt, is het feit dat het grootste deel van de route geasfalteerd is. Dit betekent dat fietsers moeiteloos kunnen genieten van het adembenemende natuurschoon zonder zich zorgen te hoeven maken over hobbelige paden. Het is een ideale gelegenheid voor zowel beginnende als ervaren fietsers om te genieten van de schoonheid van Nienoord. Dus stap op je fiets en ontdek wat Nienoord en de omgeving allemaal te ontdekken heeft. De route kun je vinden op: https://www.westerkwartier.nl/fietsinspiratie Foto: Wil de Boer
23 augustus 2023

Ontdek landgoed Nienoord

Landgoed Nienoord, wordt terecht omschreven als een ware schat voor natuurliefhebbers en toeristen. Het landgoed, omringd door eeuwenoude bossen en uitgestrekte landerijen, biedt een betoverend uitzicht op de diverse flora en fauna die de omgeving bevolken. Een opvallend kenmerk van Landgoed Nienoord is de mogelijkheid om het natuurgebied, De Onlanden, te bezoeken. Dit moerasachtige gebied, gelegen aan zowel de Groningse kant als in Drenthe, biedt een uniek toegangspunt voor degenen die willen genieten van de prachtige natuur. Op het landgoed zijn er ook vele mogelijkheden om te genieten van de fraaie uitzichten over de Borg en de bossen. Over verschillende aantrekkelijke paden kun je fietsen, wandelen of hardlopen en zo kennis maken met de omgeving. Beide plekken bieden een grote variatie aan routes, afstanden en moeilijkheidsgraad. Zo is er voor iedereen wat wils. Foto: Wil de Boer
23 augustus 2023

Fietsroutes langs monumenten WO II

Het WKregister heeft een indrukwekkende fietsroute opgezet, dit is een eerbetoon aan degenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog hun leven hebben gegeven. De route herinnert de bezoekers aan verzetsstrijders, militairen, joden en burgers die in en rondom het Westerkwartier zijn omgekomen. Langs de route staan verschillende bordjes met een QR-code, deze code leidt naar de website www.wkregister.nl. Hier kan meer informatie gevonden worden over de personen die het leven tijdens de WO II hebben gelaten in en rondom het Westerkwartier. Ook kom je tijdens de tocht langs monumenten. Het is een indrukwekkende manier om meer te weten te komen over deze afschuwlijke tijd. Er zijn 6 fietsroutes gemaakt, deze zijn te vinden in speciale boekjes. De boekjes kunnen worden aangevraagd via: https://www.westerkwartier.nl/fietsroutes-langs-monumenten-wo-ii
23 augustus 2023

Weekmarkt op De Dam

Elke donderdag kun je genieten van de wekelijkse donderdagmarkt op De Dam. Met een overvloed aan marktkramen en diverse producten, ben jij op het juiste adres voor je boodschappen en lekkernijen. De marktkooplui staan elke week vol enthousiasme klaar om hun waren aan te bieden op deze ruim opgezette markt. De verscheidenheid aan kraampjes biedt voor ieder wat wils, van verse producten tot ambachtelijke goederen en accessoires. De markt begint om 13:00 uur en duurt tot 17:00 uur, wat mensen de gelegenheid geeft om gedurende de middag en vroege avond te genieten van het aanbod. Lokale inwoners maken graag gebruik van deze gelegenheid om hun boodschappen te doen en te genieten van de gezellige sfeer. Breng een bezoek en ervaar zelf de veelzijdigheid en gezelligheid van deze markt die werkelijk "van alle markten thuis" is.
23 augustus 2023

Pret bij de Postwagen

Oorspronkelijk was de Postwagen een belangrijk punt in het vroegere postnetwerk. Ook nu heeft Tolbert zijn charme behouden terwijl het zich heeft getransformeerd tot een moderne plek van vermaak. Posta Plaza biedt bezoekers een grootschalig, maar toch knus, uitgaanscentrum met een toffe sfeer. Het aanbod aan activiteiten is erg divers, met voor elk wat wils. Van team-uitjes tot een leuke date, het kan allemaal. De gasten komen vanuit het hele land om de sfeer zelf te proeven. En dat proeven komt goed, zeker wanneer je de heerlijke hapjes en drankjes ervaart. Je kan alle informatie vinden op de website van de Postwagen: https://www.postwagen.nl/ Foto: De Postwagen
23 augustus 2023

Multifunctioneel Sportcentrum Leek biedt diverse sportieve mogelijkheden

In Leek bevindt zich het veelzijdige Sportcentrum Leek, een uitgebreid complex dat onderdak biedt aan vele aan sportieve disciplines en faciliteiten. Het sportcentrum, dat als overkoepelende term dient voor de diverse aanwezige voorzieningen, omvat vier ruime sporthallen, een modern bowlingcentrum, gezellige horecagelegenheden, een dynamisch beachcenter, een goed uitgerust fitnesscentrum, een speciale turnhal en diverse professionele vergaderruimtes. De sporthallen zijn niet alleen een thuis voor zowel topsporters als liefhebbers van sport, maar bieden tevens een platform voor verschillende sportevenementen en competities. Van basketbal tot volleybal en zaalvoetbal, deze hallen vormen het toneel voor diverse sportieve activiteiten. Liefhebbers van bowlen kunnen hun hart ophalen in het moderne bowlingcentrum van Sportcentrum Leek. Met professionele banen en een gezellige sfeer is dit een ideale plek voor gezinsuitjes, vriendenbijeenkomsten en teambuilding. In de horecagelegenheden kunnen bezoekers ontspannen en bijpraten na hun sportieve inspanningen. Of het nu gaat om een verfrissend drankje of een smakelijke maaltijd, het sportcentrum biedt diverse opties om de honger en dorst te stillen. Naast sportieve activiteiten organiseert Sportcentrum Leek jaarlijks een gevarieerd aanbod aan evenementen en festiviteiten voor verschillende doelgroepen. Van sportwedstrijden en toernooien tot recreatieve activiteiten en feestelijke bijeenkomsten, er is voor elk wat wils. Met bijna 600 gratis parkeerplaatsen is het centrum gemakkelijk toegankelijk, wat bijdraagt aan de populariteit ervan in de regio. Met een totale oppervlakte van ruim 30.000 vierkante meter is Sportcentrum Leek uitgegroeid tot een belangrijk en veelbezocht sport- en recreatiecomplex. Of je nu een fervent sporter bent, op zoek bent naar recreatieve activiteiten of een locatie nodig hebt voor zakelijke bijeenkomsten, Sportcentrum Leek biedt veel mogelijkheden voor alle leeftijden en interesses.
23 augustus 2023

Museum Nienoord: historische pracht en cultuur op Landgoed Nienoord

Al sinds 1958 verwelkomt het betoverende landgoed Nienoord bezoekers bij Museum Nienoord. Oorspronkelijk gestart als het Nationaal Rijtuigmuseum en later samengevoegd met Borg Nienoord, draagt het museum sinds 2013 trots zijn huidige naam. De collectie omvat niet alleen kostbare rijtuigen en arrensleden, maar werpt ook licht op de geschiedenis van de borg en haar voormalige bewoners. De sfeervolle balzaal en tuinhal van de 19e-eeuwse Groninger buitenplaats vormen het decor voor diverse culturele evenementen, zoals concerten, theatervoorstellingen en lezingen. De borg herbergt ook een vaste expositie genaamd "Verborgen Verhalen," die op speelse wijze de geschiedenis van de borg en haar impact op de regio belicht. De huidige tentoonstelling, "Koetsen en Kastelen: Rijtuigen en Regenten onderweg in de turbulente 19e eeuw," werpt een fascinerende blik op historische figuren, hun rijtuigen en kastelen in een veranderend Nederland. Deze tentoonstelling biedt interactieve ervaringen, waaronder films van het 19e-eeuwse Groningen en een men-spel waarbij bezoekers in een rijtuig kunnen rijden. In de noordelijke tuinhal presenteert het museum wisselende tentoonstellingen, variërend van mobiel erfgoed tot kunst. Deze exposities worden aangevuld met activiteiten zoals kunstbeurzen, concerten en lezingen. Museum Nienoord blijft een cultureel juweel waar geschiedenis en kunst samenkomen, omringd door de prachtige omgeving van Landgoed Nienoord. Foto: Wil de Boer
23 augustus 2023

Familiepark Nienoord: Het uitje voor de hele familie

Ontdek familiepark Nienoord, het ultieme uitje voor families, gelegen te midden van de betoverende natuur op Landgoed Nienoord in Leek. Met meer dan 80 attracties en speeltoestellen biedt Park Nienoord avontuur voor alle leeftijden. Van galopperen op speelpaardjes tot een ritje als echte boer op tractors en glijden van de reuzenglijbaan, er is voor ieder wat wils. Regenachtige dagen? Geen zorgen, de overdekte apenkooi en speelzone voor kleintjes staan garant voor indoor plezier. Verken de fascinerende miniatuurwereld binnen of maak een ritje met de (stoom)trein van Nienoord Spoor op zon- en feestdagen. Expeditie Nienoord biedt een natuuravontuur voor het hele gezin, terwijl de kinderboerderij knuffelbare momenten met zeldzame dieren belooft. Bezoek Park Nienoord, waar avontuur en natuur samenkomen voor een onvergetelijke dag vol plezier voor de hele familie. Foto: Familiepark Nienoord
23 augustus 2023

Zwemkasteel Nienoord biedt waterplezier en horecagenot

Zwemkasteel Nienoord is een waar paradijs voor liefhebbers van waterplezier. Het hele jaar door biedt deze locatie allerlei activiteiten die bezoekers van alle leeftijden betoveren. Met een overdekt en buitenzwembad is er altijd een ideale plek om te genieten, ongeacht het seizoen. Het Zwemkasteel Nienoord biedt meer dan alleen zwemplezier; het is ook een plek van gezondheid en welzijn. Met een scala aan groepslessen kunnen bezoekers hun lichaam en geest in vorm houden. Van ouder en kindzwemmen tot aquarobics en therapiezwemmen, er is voor elk wat wils. Het is ook een goede plek voor zwangere vrouwen, met speciale zwangerschapszwemmen-sessies die inspanning en ontspanning harmonieus combineren. Senioren worden niet vergeten, met bewegingsactiviteiten die worden begeleid door ervaren instructeurs in ondiep water. Na een duik in het water is het natuurlijk normaal om trek te krijgen. Het horecagedeelte van het Zwemkasteel Nienoord heeft dit in gedachten. Bezoekers kunnen genieten van een groot aanbod aan broodjes, snacks en ijsjes, allemaal verkrijgbaar bij het loket in het zwembad en de bar in het restaurant. Terwijl de kinderen zich vermaken in het water, kunnen ouders ontspannen en genieten van een kopje koffie. Het Zwemkasteel Nienoord is niet alleen een plek van waterpret, maar ook van culinair genot en welzijn voor het hele gezin. Foto: Zwemkasteel Nienoord
23 augustus 2023

Erfgoedmuseum in Leek herdenkt Joodse gemeenschap en slachtoffers van Holocaust

Het voormalige Joodse schooltje in Leek, is omgetoverd tot een erfgoedmuseum dat de geschiedenis van de Joodse gemeenschap en de tragedie van de Holocaust levend houdt. Het museum vertelt het verhaal van de Joden in Leek, beginnend bij het verkrijgen van gelijke burgerrechten in 1796 en hun bijdragen aan de lokale samenleving. Na het toekennen van gelijke burgerrechten, richtte de Joodse gemeenschap in Leek essentiële religieuze en culturele instellingen op, waaronder een Joodse begraafplaats, een synagoge en een Joodse school. Hier kregen Joodse kinderen les in de Joodse Religie en de Hebreeuwse taal, waardoor ze hun erfgoed konden behouden. Tegen de tijd dat de Tweede Wereldoorlog uitbrak, woonden er nog ongeveer negentig Joodse inwoners in Leek. Deze gemeenschap werd echter zwaar getroffen door de Holocaust, waarbij eenenzestig Joden tijdens de oorlog werden vermoord. Het museum in het voormalige schoolgebouw dient als een krachtige herinnering aan deze slachtoffers en belicht hun levens en lotgevallen. Het erfgoedmuseum in Leek benadrukt het belang van het bewaren van de geschiedenis en het herdenken van degenen die zijn omgekomen tijdens de Holocaust. Door middel van tentoonstellingen en verhalen, brengt het museum de geschiedenis tot leven en biedt het een plek voor herdenking. Het onderstreept het belang van tolerantie en het voorkomen van herhaling van dergelijke tragedie in de toekomst. Foto: Joodse Monument
17 augustus 2023

Culinair genieten tijdens bourgondisch Leek

Op zaterdag 2 september wordt Leek omgetoverd tot een culinair paradijs tijdens het evenement Bourgondisch Leek. Als onderdeel van de jaarlijkse Feestweek, belooft dit festijn een smaakvolle ervaring te worden voor fijnproevers en liefhebbers van lekker eten. Bourgondisch Leek, verwelkomt lokale horecabedrijven die hun meest verrukkelijke gerechten presenteren. Of je nu een hartige trek hebt of liever iets zoets wilt proberen, dit evenement biedt een gevarieerd aanbod aan culinaire verrassingen voor iedere smaak. Het concept is simpel en voordelig: met slechts 1 of 2 muntjes per gerecht kun je je smaakpapillen verwennen. Deze muntjes zijn ter plaatse verkrijgbaar, waardoor je de vrijheid hebt om verschillende gerechten te proeven en je favorieten te ontdekken. Bourgondisch Leek draait niet alleen om lekker eten, maar ook om het ondersteunen van de lokale horeca. Trots presenteren enthousiaste ondernemers hun gerechten, gemaakt van verse, lokale ingrediënten en doordrenkt met authentieke smaken. Het is een unieke kans om de culinaire schatten van Leek te ontdekken. Dit evenement biedt meer dan alleen voedsel; het creëert een leuke festivalsfeer met live muziek en gezelligheid. Of je nu een doorgewinterde fijnproever bent of gewoon een gezellig dagje uit wilt, Bourgondisch Leek heeft voor iedereen iets te bieden! Je kunt komen genieten van het lekkere eten, drinken en natuurlijk de gezellige sfeer vanaf 16.00 tot 21.00. Bourgondisch Leek vindt plaats op de Dam. De deelnemers van Bourgondisch Leek zijn: Vicini Leek Eethuys Boer'n Trek Lena's hapjes De Dorpskamer van Leek Uw Slijter Stiekema Vandaag Eten & Drinken Het Lekkere Winkeltje
17 augustus 2023

Laatste Kinderatelier

De tentoonstelling "Matthijs Röling en kunstenaarsvrienden" heeft al vele bezoekers betoverd. Museum Nienoord roept nu alle jonge kunstliefhebbers van de basisschoolleeftijd op om dit prachtige evenement niet te missen. Een creatief avontuur wacht op woensdagmiddag 23 augustus tijdens het laatste Kinderatelier. Onder de deskundige begeleiding van ons educatieteam gaan de kinderen aan de slag met verf en aquarelpotloden. Geïnspireerd door de intrigerende zelfportretten van Matthijs Röling kunnen ze hun eigen zelfportret schilderen of tekenen. Dit kunstwerk kan na het Kinderatelier mee naar huis worden genomen. En als je wilt, kan het ook achtergelaten worden voor de speciale kinderexpositie bij Museum Nienoord. Na de expositie krijgt elk kind zijn of haar kunstwerk natuurlijk terug. Belangrijke informatie: Leeftijd: 4 t/m 12 jaar Datum: Woensdagmiddag 23 augustus Tijd: 13:30 tot 15:30 uur Toegangsprijs: €3,50 per kind (te betalen aan de kassa) Snel aanmelden is een must, want de plaatsen zijn beperkt! Aanmelden kan via info@museumnienoord.nl met vermelding van naam, telefoonnummer en leeftijd. Dit is de ultieme kans voor jonge kunstenaars in spe om hun creativiteit te laten bloeien en zich te laten inspireren door de betoverende wereld van kunst. Zorg ervoor dat je erbij bent op deze onvergetelijke middag vol kunst en plezier! Voor meer informatie over de tentoonstelling en het museum, bezoek de officiële website van Museum Nienoord: www.museumnienoord.nl
17 augustus 2023

Matthijs Röling en Kunstenaarsvrienden" in Museum Nienoord

Ontdek de meesterwerken van een van de meest toonaangevende hedendaagse figuratieve schilders van Nederland, Matthijs Röling, ter ere van zijn 80e verjaardag! De festiviteiten zijn in volle gang en lopen nog tot en met 3 september in Museum Nienoord, waar meer dan 60 kunstenaarsvrienden samenkomen om een ongekend kunstspektakel te creëren. Stap binnen en laat je meevoeren door 250 schilderijen, tekeningen, druksels en beelden die een rijke schat aan creativiteit en expressie belichten. Deze unieke tentoonstelling biedt een diepgaand overzicht van het werk van Matthijs Röling, omringd door de diverse en boeiende creaties van tientallen andere kunstenaarsvrienden. Deze gevarieerde groep kunstenaars, waarvan sommigen nooit eerder samen exposeerden, brengt een verfrissende dynamiek in de expositie. Denk aan namen als Martin Tissing en Henk Helmantel, wier uiteenlopende stijlen het spectrum van de Nederlandse kunstwereld verrijken. Belangrijke informatie: Wanneer: Tot en met 3 september Openingstijden: Dinsdag tot en met zondag, 11:00 tot 17:00 uur Locatie: Museum Nienoord, Leek Toegangsprijs: € 7,50 (Kinderen t/m 7 jaar gratis; 8 t/m 14 jaar € 3,50) Gratis toegang voor: Vrienden van het museum en museumkaarthouders Maak je klaar om je te laten betoveren door de meesterwerken van Matthijs Röling en zijn kunstenaarsvrienden. Van speurtochten voor de kleintjes tot af en toe workshops voor de creatievelingen, dit evenement belooft een kunstzinnige belevenis voor alle leeftijden. Voor meer informatie over deze buitengewone tentoonstelling en het museum, bezoek de officiële website van Museum Nienoord: www.museumnienoord.nl .
16 augustus 2023

De Ronde van Leek: Sportief Spektakel en Feestelijke Activiteiten

Het jaarlijkse evenement staat weer voor de deur, de befaamde Ronde van Leek. Dit evenement, dat een belangrijk onderdeel vormt van de feestweek van Leek, staat gepland van vrijdag 1 september tot zondag 3 september. Een feestelijk weekend boordevol sportieve uitdagingen en gezelligheid voor jong en oud in het laatste weekend van de zomervakantie. De Ronde van Leek belooft op vrijdag 1 september een indrukwekkende vertoning van zowel mannelijke als vrouwelijke wielrenners, die zullen strijden in spannende wielerwedstrijden. Het evenement wordt ingeluid met de damesrace, waarbij de getalenteerde rensters een afstand van 50 km zullen afleggen. De dames starten om 18.00 uur. Niet lang daarna krijgen de heren hun kans om te schitteren, met een uitdagende 80 km lange race die om 19.45 uur van start gaat. Langs het parcours worden toeschouwers getrakteerd op live muziek, verschillende horecagelegenheden en een feestelijke sfeer die de spanning van de wedstrijd alleen maar vergroten. Naast de wielerronde, biedt de feestweek van Leek een uitgebreid scala aan activiteiten om deelnemers en bezoekers te betrekken. In de aanloop naar de wielerwedstrijden vinden er diverse evenementen plaats, waaronder een jeugdloop die jonge sportievelingen de kans geeft om hun talenten te laten zien. Daarnaast worden er een 4 mijl voor zowel dames als heren georganiseerd, wat een geweldige gelegenheid biedt voor lopers van alle niveaus om hun grenzen te verleggen. De festiviteiten breiden zich uit naar De Dam. Waar de lokale horeca zorgt voor een hoop gezelligheid. Met de Ronde van Leek en zijn bruisende feestweek slaagt Leek erin om de laatste week van de zomervakantie om te toveren tot een ontzettend gezellige ervaring voor zowel inwoners als bezoekers. Foto: Wil de Boer
16 augustus 2023

Opkomst van Houttec en Uitdagingen voor Scorpions Racing Team

De noordelijke wielerwereld blijft in beweging met opvallende prestaties en uitdagingen van opkomende topteams. De wielerformatie Houttec, verbonden aan de bekende wielervereniging Grutsk op Fryslân, heeft de afgelopen tijd indruk gemaakt met een reeks indrukwekkende overwinningen. Tegelijkertijd heeft het Scorpions Racing Team te maken gehad met wisselend succes in de noordelijke criteria, toch blijven ze vastberaden om hun prestaties te verbeteren en laten zien wat ze waard zijn. De opkomst van wielerformatie Houttec, in nauwe samenwerking met wielervereniging Grutsk op Fryslân, is een interresante ontwikkeling in de noordelijke wielerwereld. Onder de vaardige leiding van coureurs zoals Klaas Poortinga en Bouke Gerritsma, hebben ze verschillende koersen met succes betreden en de concurrentie uitgedaagd. Bovendien wordt de veerkracht van lokale renners uit Leek, zoals Arjen Dillema bewonderd, hij keert terug van een blessure en presteert na zijn terugkeer weer sterk in het peloton. In contrast hiermee heeft het Scorpions Racing Team recentelijk enkele teleurstellingen ervaren tijdens de noordelijke criteria. Ondanks de potentie en eerdere successen van bekende namen zoals Mark Prinsen en Bjorn Bakker, lijkt het huidige seizoen niet altijd overeen te komen met de verwachtingen. Desalniettemin blijven deze renners gedreven om hun prestaties te verbeteren en hun ware potentieel te laten zien, ongeacht de uitdagingen die zich voordoen. Beide teams zijn vastberaden om te presteren tijdens de wielerronde van Leek. Hun gevecht beloofd een spannende strijd te worden! Foto: Wil de Boer
16 augustus 2023

Broers Koster en Nieuwe Gezichten bij de Noordelijke Wielervereniging Groningen

De Noordelijke Wielervereniging Groningen blijft vernieuwen en inspireren met de opkomst van nieuwe gezichten en veelbelovende talenten. De broers Adne en Bjorn Koster uit Roden zijn de nieuwste aanwinsten die de vereniging een frisse dynamiek en enthousiasme hebben gebracht. Hun recente prestaties hebben laten zien dat ze over veel talent beschikken en de wielerwereld kunnen veroveren. Adne en Bjorn Koster, zijn een goede nieuwe aanvulling op de Noordelijke Wielervereniging Groningen. Met opvallende prestaties hebben ze bewezen dat ze meer dan klaar zijn om hun stempel te drukken op het wielerlandschap. Hun vastberadenheid, doorzettingsvermogen en honger naar succes maken hen tot veelbelovende namen om in de gaten te houden. Sjors Dekker, een vertrouwd gezicht binnen de vereniging, blijft schitteren met regelmatige podiumplaatsen. Dekker's vermogen om zijn beste prestaties neer te zetten op cruciale momenten is altijd een waardevolle aanwinst voor de Noordelijke Wielervereniging Groningen. Naast de opvallende verschijningen van de gebroeders Koster en de blijvende impact van Sjors Dekker, is ook Jasper Huitema een talent. Huitema wordt genoemd als een opkomende renner met een scherp oog voor succes. Zijn vastberadenheid om zijn vaardigheden verder te ontwikkelen en zijn potentieel te vervullen, maken hem een naam om te onthouden. De Noordelijke Wielervereniging Groningen bewijst opnieuw dat het een broedplaats is voor talent, vastberadenheid en passie voor de wielersport. Met een mix van ervaren renners en opkomend talent blijft de vereniging een belangrijk knooppunt voor wielerontwikkeling en het bevorderen van de sport in de noordelijke regio. Foto: Wil de Boer
16 augustus 2023

Vrouwen van de NWVG: Krachtig en Veelzijdig in de Wielerwereld

De kracht en veelzijdigheid van de vrouwen van de Noordelijke Wielervereniging Groningen (NWVG) blijven schitteren in het wielerlandschap. Deze inspirerende atleten handhaven hun dominante positie met vastberadenheid en vaardigheden die hen onderscheiden. Onder hen vallen opvallende namen, zoals Manon de Boer en Iris Schultinga, die worden genoemd als sterke podiumkandidaten in hun disciplines. Manon de Boer en Iris Schultinga hebben zich bewezen als sterke podiumkandidaten binnen de NWVG. Met vastberadenheid en toewijding hebben ze hun sporen verdiend op de weg en tonen ze een indrukwekkende reeks prestaties. Naast De Boer en Schultinga blijven andere getalenteerde vrouwen uitdagingen bieden aan concurrentie. Melissa Wijfje en Marit Cent, beide opkomende namen binnen de NWVG, hun vastberadenheid om hun vaardigheden te verbeteren en zichzelf te bewijzen op het hoogste niveau, is een sterke karaktereigenschap. Een opmerkelijke ontwikkeling binnen de NWVG is de aanwezigheid van schaatsters die hun veelzijdigheid tonen door te schitteren in de wielersport. Irene Schouten en Antoinette Rijpma de Jong, bekend in de schaatswereld, hebben laten zien dat ze net zo succesvol kunnen zijn op de fiets. Met hun aanpassingsvermogen en doorzettingsvermogen maken ze een geduchte tegenstander. De vrouwen van de NWVG blijven de lat hoog leggen in de wielerwereld, met een combinatie van kracht, toewijding en veelzijdigheid die hen onderscheidt. Ze blijven niet alleen hun eigen prestaties verbeteren, maar dienen ook als rolmodellen voor de volgende generatie atleten. Hun aanwezigheid en vastberadenheid blijven de Noordelijke Wielervereniging Groningen een sterk en invloedrijk bolwerk maken binnen de wereld van de wielersport.
16 augustus 2023

Lorena Wiebes: Topper aan het Vertrek in Leek

De aankomende Ronde van Leek krijgt een extra dosis prestige met de aanwezigheid van niemand minder dan Lorena Wiebes, een prominente naam in de wielersport. Met indrukwekkende overwinningen op haar naam, waaronder etappezeges in grote evenementen zoals de Tour de France en de Giro d'Italia, staat Wiebes nu ook aan de start in Leek. Lorena Wiebes, een gewaardeerd lid van het SD Worx-team en de huidige Europees kampioen, is een ware topper binnen de wielersport. Haar onmiskenbare talent, vastberadenheid en vasthoudendheid hebben haar geleid naar ongekende hoogten en prestaties. Als deelnemer aan de Ronde van Leek belooft Wiebes een competitieve en boeiende race te leveren, waarbij ze haar vaardigheden en ervaring ten volle zal benutten om te strijden voor de overwinning. De aanwezigheid van Lorena Wiebes voegt een extra laag spanning toe aan de Ronde van Leek, en versterkt de al bruisende en feestelijke sfeer van dit jaarlijkse wielerevenement. Haar deelname illustreert het groeiende belang van de Ronde van Leek binnen de wielergemeenschap en haar vermogen om gerenommeerde namen aan te trekken. Met de Ronde van Leek als het hoogtepunt van de bijbehorende feestweek, belooft het evenement een onvergetelijke ervaring te worden voor zowel deelnemers als toeschouwers. Van spannende wedstrijden tot levendige activiteiten en entertainment, de Ronde van Leek zal het hart van Leek laten bruisen met sportiviteit en gezelligheid. Foto: Facebook Lorena Wiebes
15 augustus 2023

4 mijl van Leek

De 4 Mijl van Leek vindt voor de tweede keer plaats. We organiseren dit op hetzelfde parcours samen met de Wielerronde van Leek. Alle starts en finishes zijn op het Samuel Levieplein, in het centrum van Leek. Recreatieve Jeugdloop Hieraan kunnen kinderen in de basisschoolleeftijd meedoen. We hebben 2 afstanden, waaruit je kan kiezen: 1 ronde (1,14 km) 2 ronden (2,28 km) De scholen en BSO in Leek en Tolbert zullen actief benaderd worden, maar ook kinderen die op scholen elders zitten kunnen zich aanmelden. Alle kinderen krijgen een startnummer met chip en tijdregistratie. De Jeugdloop staat open voor leerlingen in het basisonderwijs. Bij de aanmelding kan je kiezen of je 1 of 2 ronden wilt lopen; bij 1 ronde mag gratis een ouder/begeleider meelopen. Kinderen en jongeren tot 18 jaar kunnen gratis deelnemen, als de ouder(s) een laag inkomen hebben. In dat geval kan je contact opnemen met Leergeld Westerkwartier-Noordenveld: info@wn.leergeld.nl . 4 Mijl van Leek (met maximaal 400 deelnemers) Voor de tweede keer een 4 Mijl run in Leek over 5½ ronden, met de afstand van 6,44 km. Voor de eerste drie dames en heren staat een fraaie beker te wachten. Alle deelnemers lopen met een startnummer en chip. Er is een maximum aan het aantal deelnemers, wees er dus snel bij. Het programma van de 4 Mijl van Leek op vrijdag 1 september 2023: 16.00-16.20 uur - Jeugdloop 16.30-17.25 uur - 4 Mijl Wedstrijdloop 18.00 uur - Start vrouwen wielerkoers over 50 km (21 ronden) 19.45 uur - Start elite en beloften mannen wielerkoesr over 90 km (33 ronden) Inschrijfgeld bij voorinschrijving t/m 29 augustus (24:00uur): Jeugdloop €3,50 4 Mijl €7,50 4 Mijl (voor scholieren t/m 15 jaar) €4,50 HIER INSCHRIJVEN Inschrijfgeld bij na-inschrijving op vrijdag 1 september vanaf 15.00 uur bij lunchroom Vicini (in Winkelcentrum De Liekeblom): Jeugdloop €5,00 4 Mijl €10,00 De startnummers kunnen opgehaald worden op vrijdag 1 september vanaf 15.00 uur bij lunchroom Vicini in winkelcentrum De Liekeblom, vlakbij de start. Daar kan je ook nog terecht voor de na-inschrijving. Bovendien is er een bewaakt inleverpunt voor je tas of waardevolle voorwerpen. Medaille Er is een medaille beschikbaar voor alle deelnemers direct na de finish. Verzorging Er is een drinkpost met water langs de route waar je elke ronde wat kan drinken. Ook bij de finish staat een drinkpost. Verder is uiteraard EHBO en verkeersbeveiliging aanwezig. Bij de finish worden enkele dixies geplaatst. Route De start en finishlocatie is dit jaar op het Samuel Leviplein (dus niet op De Dam). De 4 Mijl begint met een halve ronde, daarna 5 volledige ronden om de 4 Mijl-afstand compleet te maken. Route Parkeren Parkeren kan het beste op het Evenemententerrein (tegenover de Rabobank). In het centrum geldt een blauwe zone van max. twee uur. Tijdregistratie De tijdregistratie wordt verzorgd door SportsCom. Alle deelnemers krijgen een startnummer met daarop een chip; het startnummer wordt aan de voorzijde opgespeld. De uitslagen kan je direct na de wedstrijd bekijken op www.uitslagen.nl. De lopers worden aangemoedigd en het publiek wordt geïnformeerd door onze vaste, altijd enthousiaste speaker Wycher van den Bremen. Het startschot voor de 4 Mijl om 16.30 wordt gelost door burgemeester Ard van der Tuuk van gemeente Westerkwartier. Organisatie De organisatie werkt onder auspiciën van Stichting Loopsport Leek.
14 augustus 2023

SUNDAY OP 10 SEPTEMBER

Het is bijna zover: de laatste editie van Sunday at the Park van dit jaar. Een prachtige gelegenheid om de zomervakantieperiode in stijl af te sluiten en te genieten van een zonnige zondag vol muziek en gezelligheid in Leek. Op zondag 10 september verwelkomt Podium Nienoord Leek je voor een middag vol opzwepende muziek, heerlijk eten en een warme sfeer. De muziek neemt ook deze keer een centrale rol in tijdens de laatste Sunday at the Park van het seizoen. Ed Baker and the Boogie Machine betreden het podium met een unieke mix van boogie en blues. Bereid je voor op een waar muzikaal spektakel met verrassende wendingen en onvergetelijke melodieën. Maar daarmee is de muzikale reis nog niet ten einde - de Greyman Band, een kleurrijke formatie van grijze mannen, bewijst dat het nooit te laat is om te schitteren in een popband. Een onvergetelijke ervaring waarbij muziekgenres samenkomen en grenzen worden verlegd. Sunday at the Park draait om meer dan alleen muziek. Het evenement is een grote gezellige picknick, waar vrienden en families samenkomen om te genieten van goed gezelschap, heerlijk eten en verfrissende drankjes. De toegang tot dit zomerse spektakel is gratis. De deuren staan open van 15:00 tot 19:00 uur, en iedereen is welkom om deel te nemen aan deze unieke ervaring. Datum: Zondag 10 september Tijd: 15:00 - 19:00 uur Locatie: Podium Nienoord Leek Thema: Boogie, Swing en Pop Kom naar Sunday at the Park en geniet van een dag vol muzikale hoogtepunten, heerlijke lekkernijen en gezelligheid. We verwelkomen je graag!
11 augustus 2023

Kinderfietsroute tussen Marum en Leek

Zoek je nog een leuke en gezinsvriendelijke zomeractiviteit? Dan hebben we goed nieuws voor jou! Een gloednieuwe kinderfietsroute tussen Marum en Leek is officieel geopend en klaar om verkend te worden. Deze spannende route belooft een onvergetelijke ervaring voor jong en oud te bieden, terwijl je geniet van de prachtige omgeving en de frisse buitenlucht. De kinderfietsroute is een initiatief van lokale autoriteiten en enthousiaste fietsliefhebbers die hun passie voor actieve recreatie willen delen met de gemeenschap. De route is zorgvuldig ontworpen met het oog op veiligheid en plezier, en biedt een perfecte gelegenheid voor gezinnen om quality time door te brengen te midden van de natuurlijke schoonheid van Marum en Leek. Hoogtepunten van de Kinderfietsroute: Adembenemende Landschappen: Tijdens deze fietsroute word je getrakteerd op adembenemende landschappen en schilderachtige uitzichten. De route voert je langs groene velden, kabbelende beekjes en sfeervolle dorpsgezichten die je zeker betoveren. Interactieve Stops: Langs de route zijn er verschillende interactieve stops en bezienswaardigheden speciaal ontworpen om kinderen te vermaken en te leren. Deze stops voegen een educatief tintje toe aan het plezier en bieden de mogelijkheid om meer te weten te komen over de geschiedenis, cultuur en natuur van de regio. Gezinsvriendelijk en Veilig: Veiligheid staat voorop bij deze kinderfietsroute. De route is zorgvuldig gepland met ruime fietspaden en oversteekplaatsen waar nodig, zodat gezinnen zonder zorgen kunnen genieten van een ontspannen rit. Ontdekking en Avontuur: Voor kinderen draait het niet alleen om fietsen, maar ook om ontdekken en avontuur beleven. De route moedigt nieuwsgierigheid aan en nodigt uit tot het verkennen van de natuurlijke omgeving. Gemeenschapsgeest: De kinderfietsroute is een geweldige manier om de lokale gemeenschap te versterken. Het brengt mensen samen en stimuleert een gezonde levensstijl door buitenactiviteiten te bevorderen. De nieuwe kinderfietsroute tussen Marum en Leek is een geweldige aanvulling op de zomervermaakopties in de regio. Of je nu een ervaren fietser bent of gewoon op zoek bent naar een leuke gezinsactiviteit, deze route heeft voor elk wat wils. Dus haal die fietsen uit de schuur, nodig je vrienden en familie uit en ga op ontdekkingstocht langs deze betoverende route. Voor gedetailleerde informatie over de kinderfietsroute, inclusief kaarten en bezienswaardigheden onderweg, kun je terecht op de officiële website van de gemeente Marum en Leek. Pak je kans om deze zomer onvergetelijke herinneringen te creëren terwijl je geniet van de prachtige omgeving en het gezelschap van je dierbaren. Veel fietsplezier! https://kinderfietsroute.nl/
28 juli 2023

Feestweek Leek

De jaarlijkse Feestweek in Leek staat weer voor de deur, en dit jaar belooft het een onvergetelijke week te worden! Het centrum van Leek zal bruisen van de activiteiten, met als hoogtepunt de Ronde van Leek en de 4 Mijl van Leek op vrijdag 1 september. Het Promotie Platform Leek, citymanager Johan Lindeman, Volksvermaken Leek Nietap en het wielercomité Leek hebben de handen ineengeslagen om een gevarieerd programma neer te zetten dat jong en oud zal aanspreken. Op het sportieve vlak: Op vrijdag 1 september beginnen we de dag met de jeugdloop om 16.00 uur, gevolgd door de 4 Mijl van Leek om 16.30 uur. De start en finish van beide evenementen zijn verplaatst naar de Samuel Leviestraat, waar deelnemers via een nieuw parcours van ongeveer 1.200 meter worden geleid. Voor de 4 Mijl lopen de deelnemers nog een extra lus via de Van Panhuyslaan en de Driemolenhof. Om 18.00 uur start de wielerronde voor dames, gevolgd door de wielerronde voor heren elite/belofte en amateurs A om 19.45 uur. Een uitgebreid programma boordevol sportiviteit! Naast de sport: Tijdens de Feestweek is er nog veel meer te beleven. Op vrijdag 1 september vindt er vanaf 14.00 uur een braderie plaats op de Dam. Ondernemers worden aangemoedigd om hun winkels open te houden en deel te nemen aan de braderie. Ook de lokale horeca zal niet ontbreken. Verder kunt u genieten van live muziek van Radio NL tijdens de Ronde van Leek, en op zaterdag 2 september staat Bourgondisch Leek op het programma, waarbij heerlijk eten centraal staat. Op zondag 3 september vindt het Draaiorgelfestival plaats, gevolgd door De Zijlen On Tour. Donderdag 31 augustus: Weekmarkt in het centrum Vrijdag 1 september: 14.00 uur: Braderie Op De Dam 16.00 uur: Jeugdloop 16.30 uur: 4 Mijl van Leek 18.00 uur: Wielerronde Dames 19.45 uur: Wielerronde Heren Elite/Belofte en Amateurs A Koopavond Radio NL Zaterdag 2 september: Streekproductenmarkt Nienoord Kleedjesmarkt Dolle Zaterdag met bijzondere aanbiedingen van ondernemers in Leek Bourgondisch Leek met heerlijk eten Zondag 3 september: Draaiorgelfestival op het landgoed Nienoord, gevolgd door een wandeltocht De Zijlen On Tour Locatie en bereikbaarheid Het evenemententerrein tegenover de RABObank is gereserveerd voor het parkeren van de sporters en hun begeleiding, zodat de parkeerterreinen beschikbaar blijven voor bezoekers van de winkels en de braderie. Verkeersregelaars zorgen voor een goede doorstroming.
6 juli 2023

Wielerronde van Leek en veel meer

Na het succes van vorig jaar staan de wielerronde en het loopevenement, de 4 Mijl van Leek, opnieuw op de agenda voor 2023. Beide evenementen vinden plaats op vrijdag 1 september als onderdeel van de feestweek in Leek. Het Promotie Platform Leek (PPL), citymanager Johan Lindeman, Volksvermaken Leek Nietap en het wielercomité Leek bundelen hun krachten om een gevarieerd programma aan te bieden tijdens de laatste week van de zomervakantie, waarbij de nadruk ligt op sport op vrijdag 1 september. Nieuw parcours voor nog meer uitdaging Een opvallende verandering ten opzichte van vorig jaar is de wijziging van het parcours. De start en finish worden verplaatst van de Dam naar de Samuel Leviestraat. Het vernieuwde parcours voert de deelnemers via de Kerkweg, Van Panhuyslaan, H.J. Smitstraat en Pulvertorenstraat terug naar de Samuel Leviestraat. De afstand van het parcours bedraagt ongeveer 1.200 meter. Om de 4 mijl te voltooien, zal de loopgroep Nienoord nog een extra lus maken via de Van Panhuyslaan en de Driemolenhof. Uitgebreid programma voor jong en oud Het programma begint met de jeugdloop om 16.00 uur, gevolgd door de 4 Mijl van Leek om 16.30 uur. Vervolgens start de wielerronde voor dames om 18.00 uur, gevolgd door de wielerronde voor heren elite/belofte en amateurs A om 19.45 uur. De verwachte finish is kort na 21.30 uur. Tegelijkertijd vindt er vanaf 14.00 uur een braderie plaats op de Dam. De organisatie hiervan is in volle gang. Ondernemers in Leek worden aangemoedigd om hun winkels open te houden en indien mogelijk deel te nemen aan de braderie. Ook de lokale horeca wordt uitgenodigd om deel te nemen. Het parcours biedt voldoende bereikbaarheid van alle parkeerterreinen in het centrum van Leek. Het evenemententerrein tegenover de RABObank is gereserveerd voor het parkeren van de sporters en hun begeleiding, zodat de parkeerterreinen beschikbaar blijven voor bezoekers van de winkels en de braderie. Verkeersregelaars zullen ter plekke zorgen voor een goede doorstroming. Ter hoogte van de start/finishlocatie is er ook horeca en live muziek aanwezig. Na afloop van de wedstrijden wordt verwacht dat het feest doorgaat in de plaatselijke horecagelegenheden in het centrum van Leek en Nietap. Streven naar bovenregionale betekenis In 2022 wist het Wielercomité Leek een aantal nationale kampioenen aan te trekken, waaronder Manon de Boer (tijdrit), Rixt Hoogland (weg) en Jelle Johannink (weg), die hun vaardigheden toonden in de nationale driekleur. Ook in 2023 zet het Wielercomité Leek zich in om de wedstrijden een bovenregionale betekenis te geven. Dit past binnen hun streven om Leek een bijzondere plek op de wielerkalender te laten innemen. Hoewel het nog te vroeg is om iets te zeggen over de deelnemers, zal het comité te zijner tijd met meer informatie naar buiten komen. Dit geldt ook voor de overige activiteiten tijdens de laatste week van de zomervakantie. Een bruisend weekend Naast de wielerwedstrijden belooft de laatste week van de zomervakantie in Leek een bruisende periode te worden. Enkele hoogtepunten zijn Dolle Zaterdag, waarbij de ondernemers uit Leek bijzondere aanbiedingen zullen hebben, Bourgondisch eten op zaterdag 2 september, de nationale draaiorgeldag op het landgoed Nienoord met aansluitend een wandeltocht, en De Zijlen on Tour op zondag 3 september. Bovendien vinden er gedurende de week de Speelweek, weekmarkt op donderdag en streekproductenmarkt op zaterdag plaats. De betrokken organisaties zullen uitgebreid toelichten wat deze activiteiten allemaal inhouden. Leek belooft te bruisen tijdens de laatste week van de zomervakantie in 2023. Programma Ronde van Leek Vrijdag 1 september 2023 16.00 uur: Jeugd Loop 16.30 uur: 4 Mijl van Leek 18.00 uur: Wielerronde Dames 19.45 uur: Wielerronde Heren Elite/Belofte en Amateurs A Omlijstend Programma - Braderie op de Dam in Leek - Live muziek tijdens de Ronde van Leek Met de Ronde van Leek en de vele andere activiteiten belooft het een onvergetelijke week te worden in Leek. Houd de aankondigingen en updates in de gaten voor meer informatie over de deelnemers en het uitgebreide programma tijdens de feestweek in Leek.
4 juli 2023

Grunn at the Park brengt Groningse gezelligheid naar Podium Nienoord Leek

Op zondag 9 juli is het weer zover: Grunn at the Park keert terug naar Podium Nienoord Leek voor een middag vol Groningse gezelligheid. Dit jaarlijkse evenement is dé plek waar jong en oud samenkomen om te genieten van muziek, lekker eten, drinken en meer. Met een volledig Gronings thema is Grunn at the Park een ode aan de provincie. Het biedt een diverse mix van Groningse muziekstijlen, waarbij artiesten het publiek vermaken met hun optredens. Van swingende popmuziek tot traditionele klanken, er is voor ieder wat wils. Naast de muziek kunnen bezoekers zich tegoed doen aan een ruime keuze aan heerlijk eten en drinken. De foodtrucks bieden een scala aan lokale lekkernijen en bekende gerechten uit de regio. Proef de authentieke smaken van Groningen en geniet van een verfrissend drankje, waaronder een selectie van lokale bieren en wijnen. De gezellige sfeer van Grunn at the Park wordt versterkt door de opzet van één grote picknick. Bezoekers kunnen plaatsnemen op bankjes, picknickkleden of loungestoelen en samen genieten van het eten, drinken en elkaars gezelschap. Het prachtige terrein van Podium Nienoord Leek en het zomerse weer maken deze middag extra bijzonder. Verschillende foodtrucks zullen aanwezig zijn, waaronder Marco's foodtruck, Crêpes en holyburgers, Kuyper Hot dogs, Desi minidonuts, Vicini mosterdsoep en poffert, Anja's ijscokar en de Eierballenbakfiets. Deze culinaire ervaring is een ware traktatie voor de smaakpapillen. Grunn at the Park nodigt iedereen uit om deze fantastische middag mee te maken. Kom met vrienden en familie, trek je beste Groningse outfit aan en ervaar de warme en gastvrije sfeer van Groningen. Tickets voor Grunn at the Park zijn verkrijgbaar voor € 6,50, inclusief 1 gratis consumptie. Kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang. Het evenement vindt plaats van 15:00 tot 19:00 uur op Podium Nienoord Leek. Mis dit bruisende evenement vol Groningse gezelligheid niet! Zet zondag 9 juli in je agenda en kom naar Grunn at the Park.
19 mei 2023

Feestelijke ingebruikname van pendelbus Leek

Op een feestelijke vrijdagmiddag, op 19 mei om 12:00 uur, vond de officiële ingebruikname plaats van de pendelbus Leek - Nienoord. Met veel enthousiasme gaf Wethouder Marian Sijperda het startsein voor de lancering van deze pendeldienst die het Borg Nienoord met het centrum verbindt. Wethouder Marjan Sijperda is zeer positief over dit initiatief: "Dit project versterkt de band tussen Landgoed Nienoord en het centrum van Leek. Het biedt toegevoegde waarde voor zowel bezoekers als ondernemers van Leek en Nienoord." Duurzaam vervoer staat centraal in dit project. Het hoofddoel van de gratis pendelbus is om de toegankelijkheid van Landgoed Nienoord voor iedereen te waarborgen en de verbinding tussen Nienoord en het centrum van Leek te verbeteren. De pendelbus is een milieuvriendelijk vervoermiddel dat geruisloos rijdt, perfect passend bij de duurzame uitstraling van Landgoed Nienoord. Bovendien is de pendelbus geschikt om op de openbare weg te rijden. Bezoekers van het landgoed kunnen nu eenvoudig en duurzaam het centrum van Leek verkennen. De pendelbus wordt bemand door enthousiaste vrijwillige chauffeurs en zal een vaste route volgen. Binnenkort zullen herkenbare halteborden worden geplaatst langs de route. De pendelbus zal actief zijn gedurende de zomerperiode, van 1 juli tot 1 september, evenals tijdens feestdagen.
17 mei 2023

Paw Patrol op de kermis in Leek

Geweldig nieuws! Op 28 mei komt Paw Patrol naar de kermis in Leek! Ontmoet je favoriete Paw Patrol-helden en geniet van een dag vol plezier en avontuur. Mis dit speciale bezoek niet!
16 mei 2023

Dementievriendelijk Westerkwartier organiseert jaarlijkse Memorywalk 2023

Dementievriendelijk Westerkwartier organiseert jaarlijkse Memorywalk 2023 Op zaterdag 24 juni 2023 organiseert Dementievriendelijk Westerkwartier de jaarlijkse Memorywalk. Dit inspirerende evenement biedt deelnemers de mogelijkheid om te genieten van de prachtige natuur en het landschap van het Westerkwartier, terwijl ze tevens een waardevol initiatief ondersteunen. De Memorywalk 2023 zal plaatsvinden in Nuis, een pittoresk dorpje in de regio. Deelnemers zullen zich verzamelen bij het Landbouw- en streekmuseum 't Rieuw, een adembenemende locatie die gratis toegankelijk zal zijn voor alle deelnemers op de dag van het evenement. Deze bijzondere wandeltocht heeft niet alleen tot doel om mensen samen te brengen en nieuwe herinneringen te creëren, maar ook om aandacht te vragen voor de impact van dementie en het belang van een dementievriendelijke samenleving. De opbrengsten van de Memorywalk zullen worden gebruikt ter ondersteuning van Stichting Dementievriendelijk Westerkwartier, die zich inzet voor mensen met dementie en hun naasten in de regio. Door deel te nemen, dragen de wandelaars direct bij aan het voortzetten en uitbreiden van het waardevolle werk van de stichting. "We zijn verheugd om de Memorywalk 2023 aan te kondigen en nodigen iedereen uit om deel te nemen aan deze bijzondere gelegenheid," zegt Gerard Kosse, voorzitter van Dementievriendelijk Westerkwartier. "Het is niet alleen een kans om te genieten van de prachtige omgeving van Nuis, maar ook om samen te komen als gemeenschap en ons gezamenlijk in te zetten voor een dementievriendelijk Westerkwartier." De Memorywalk 2023 is geschikt voor deelnemers van alle leeftijden en wandelniveaus. Er is een wandeling van 5 km waar kinderen onderweg proefjes kunnen doen die worden verzorgd door het IVN en waar ze ook een verhalenverteller in het Coendersbos tegenkomen. De 10 km en 17.5 km tochten gaan door het mooie gebied rondom de Coendersborg. De start is vanaf 10.00 uur. Mis deze unieke kans niet en schrijf je nu in voor de Memorywalk 2023. Voor meer informatie en inschrijvingen, bezoek onze website op www.memorywalkleek.nl .
16 mei 2023

Pinksteren overzicht in Leek

Pleinfeest op De Dam Vrijdag 26 mei – 22:00 uur Jan Warringa Zaterdag 27 mei – 22:00 uur Signature Coverband Zondag 28 mei – 17:00 uur Jan Warringa, José Wolters, Lytse Hille, Romana, Gert van Essen, Grutte Geart, BertSolo, Grietje&Evelien, Sunshine, Auke de Vries, Erwin&Deborah Maandag 29 mei – 14:00 uur Trienes, Tjeerd, Sunshine, Eltjo, Erwin&Deborah - Alle dagen gratis entree Pinksteren bij Café Dussel Vrijdag 26 mei Leo Klok en Gert van Essen Zaterdag 27 mei Duo Unique Zondag 28 mei De Esperando’s Maandag 29 mei Jordi Weijer en Chris de Roo - Alle dagen gratis entree Flinke Pink Festival – Evenemententerrein Vrijdag 26 mei – 19:00 uur the 90’s (& 00’s) are back dj team & Mark Nauta Zaterdag 27 mei – 17:00 uur Sickmode, Outsiders, Loudar, D-Attack, Renegade, Vitalized, Jackro, Keltek & Art Frequency Zondag 28 mei – 17:00 uur Freddy Moreira, Johnny 500, Claploopers, Praia del Sol, Jimme James, Rob Lee, Firetjuene, Yung Felix Maandag 29 mei – 13:00 uur Claptunes, Synchronicity, u2 Faces, Skunk, DJ Mark Nauta - Weekendticket - Avondticket - Maandag gratis www.flinkepink.nl Los in het Bos bij Podium Nienoord Vrijdag 26 mei - 19:30 uur SHOCK Paul Elstak, E-Force, Luna, Adjuzt, Jason Payne, Sins of Insanity, Twin Towers, Renqen Zaterdag 27 mei – 20:00 uur The Party van Q met het Foute Uur. Zondag 28 mei – 20:00 uur Chris Deluxe, De Kroegtijgers, Dj D’light Maandag 29 mei – 12:00 uur Guilty pleasure show, Johnny7 - Za t/m Ma gratis entree - Shock ticket www.pinksterfestivalleek.nl Feesttent op de Tip naast de kermis Zaterdag 27 mei – 20:00 uur Prime Partyband coverband Zondag 28 mei – 20:00 uur Papa di Grazzi coverband Maandag 29 mei – 12:00 uur Feestcafé Live Marco Schuitmaker, André Kooistra, Gaatze Bosma, Dj Dirk - Alle dagen gratis entree www.pinksterfestivalleek.nl Let op voor gebruik: Poster is eigendom van Promotieplatform Leek
15 mei 2023

Marco Schuitmaker in Leek

Op zoek naar een onvergetelijke muzikale ervaring? Kom dan op maandagmiddag 29 mei naar Feestcafé Live in de Feesttent naast de kermis tijdens het Pinksterweekend in Leek. Zanger Marco Schuitmaker, bekend van zijn gigantische hit "Engelbewaarder", zal daar zijn fans trakteren op een energiek optreden dat je niet wilt missen. Met zijn unieke stemgeluid en charismatische persoonlijkheid weet Marco Schuitmaker zijn publiek op te zwepen en mee te nemen op een muzikale reis. Hij is momenteel een van de meest populaire Nederlandse zangers en zijn boekingen stromen binnen. Mis deze kans niet om hem live te zien optreden tijdens Feestcafé Live! "Engelbewaarder" is momenteel een grote hit die viraal is gegaan op TikTok en al wekenlang in de Top 40 staat. Het lied is bijna 12 miljoen keer gestreamd op Spotify. Het Pinksterweekend in Leek is het perfecte moment om te genieten van een feestelijk weekend vol muziek, dans en gezelligheid. Kom naar de Feesttent naast de kermis en beleef een geweldig feestweekend. De entree is gratis, dus waar wacht je nog op?
15 mei 2023

Kermis in Leek tijdens Pinksteren

Het is weer zover! Het bruisende Pinksterfestival komt eraan en de kermis is dé plek waar je moet zijn! Van 26 tot en met 29 mei wordt Leek omgetoverd tot een waar feestparadijs waar jong en oud zich kunnen vermaken. Ben jij er klaar voor om te genieten van een onvergetelijke kermiservaring? Laat je verrassen door een scala aan attracties die je hart sneller doen kloppen. Of je nu op zoek bent naar een adrenalinekick, jezelf wilt testen in het schietkraam, of gewoon wilt genieten van een ontspannen ritje in het reuzenrad, de kermis in Leek heeft voor ieder wat wils! De kermis opent haar deuren op vrijdag om 15.00 uur en blijft doorgaan tot in de late uurtjes, zodat je tot 02.00 uur 's nachts kunt blijven genieten van alle festiviteiten. Op zaterdag en zondag begint het feest al eerder, respectievelijk om 13.00 uur en 15.00 uur, en duurt het tot in de late uurtjes door. En laten we maandag niet vergeten, waarop de kermis vanaf 09.00 uur 's ochtends tot 20.00 uur 's avonds geopend zal zijn. Of je nu plezier wilt beleven met je vrienden, quality time wilt doorbrengen met je gezin of gewoon een geweldige dag wilt hebben, de kermis tijdens het Pinksterfestival in Leek verwelkomt iedereen met open armen. Dus kom langs en maak herinneringen die een leven lang meegaan! Verlies jezelf in de vrolijke muziek, de heerlijke geur van suikerspinnen en de kleurrijke lichten die de nachtelijke hemel verlichten. De kermis is een plek waar je kunt lachen, gillen van plezier en je zorgen even kunt vergeten. Dus pak je kans en vier samen met ons het feest van het jaar op de kermis in Leek tijdens het Pinksterfestival. We hopen je daar te zien, klaar voor een onvergetelijke tijd vol plezier en opwinding! Openingstijden vrijdag van 15.00 tot 02.00 uur zaterdag van 13.00 tot 02.00 uur zondag van 15.00 tot 02.00 uur en maandag van 09.00 tot 20.00 uur
14 mei 2023

De Markt op Pinkstermaandag

Het gezellige dorp Leek maakt zich op voor de jaarlijkse Pinkstermarkt, die op maandag 29 mei 2023 plaatsvindt. Het belooft een groots evenement te worden, waarbij het hele dorp wordt gevuld met kraampjes, entertainment, vermaak en natuurlijk de kermis. Met maar liefst 250 kramen is de Pinkstermarkt de grootste en drukst bezochte markt van de regio. Van ambachtelijke producten tot kleding, sieraden en streeklekkernijen, er is voor ieder wat wils. Het is een geweldige kans om lokale verkopers te ondersteunen en unieke items te ontdekken. Naast de marktkramen zijn er ook tal van andere activiteiten om van te genieten. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de feesttent naast de kermis, waar je kunt genieten van een verfrissend drankje en de dansvloer onveilig kunt maken. Het evenement is volledig toegankelijk voor het hele gezin, waardoor het een perfecte gelegenheid is om er een gezellige dag uit van te maken. Dus markeer maandag 29 mei 2023 in je agenda en kom naar Leek om te genieten van een dag vol plezier, kraampjes, entertainment en de levendige kermis op de Pinkstermarkt.
5 mei 2023

Belangrijke informatie over het gebruik van afbeeldingen en teksten op Leuk Leek

Wij willen jullie graag informeren over het gebruik van afbeeldingen en teksten op onze website. De informatie die wij op onze website delen, wordt ons toegestuurd en wij gaan er vanuit dat de gebruikte teksten en afbeeldingen rechtenvrij zijn. Mocht dit niet het geval zijn, dan verzoeken wij je vriendelijk om contact met ons op te nemen, zodat we de afbeelding zo snel mogelijk kunnen aanpassen. Als platform begrijpen we dat het belangrijk is om de auteursrechten van fotograferen te respecteren. Omdat we echter niet altijd kunnen achterhalen waar een afbeelding vandaan komt, vragen we je om een beetje geduld en begrip als we de bron niet direct kunnen vinden. We zullen in elk geval direct actie ondernemen nadat we een melding hebben ontvangen. We willen benadrukken dat dit platform geen winstoogmerk heeft of commerciële doeleinden nastreeft. Het is een plek waarop we activiteiten delen die in Leek en omgeving worden georganiseerd. We ondersteunen de organisatoren door een extra platform te bieden waarop ze hun activiteit kunnen promoten in een overzichtelijk overzicht. Wij hopen dat jullie begrip hebben voor onze werkwijze en dat we samen kunnen genieten van alle leuke activiteiten die in Leek en omgeving worden georganiseerd. Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op via het contactformulier op onze website.
4 mei 2023

Leekster Power Hour - Paul Elstak bij Shock

DJ Paul Elstak tijdens "Leekster Power Hour" op Shock tijdens Pinksterfestival bij Podium Nienoord Leek. Bereid je voor op de ultieme kickstart van je Pinksterweekend, want op vrijdag 26 mei gaan we grassprieten stampen bij Podium Nienoord Leek! De bossen van Leek worden omgetoverd tot de ultieme locatie voor een spectaculair festival waarbij de beste artiesten uit de hardstyle en hardcore scene samenkomen. Als de legendarische DJ Paul Elstak begint, start ook het "Leekster Power Hour". Het belooft een spectaculaire avond te worden met een line-up van topartiesten uit de hardstyle scene, waaronder E-Force, Luna, Adjuzt, Jason Payne, Sins of Insanity, Twin Towers en Renqen. Er komen veel vragen binnen over busreizen naar het festival, maar daar hoeven bezoekers zich geen zorgen over te maken. In samenwerking met Eleven Travel zijn er busreizen naar het festivalterrein geregeld. Na Shock zal het bospodium op zaterdag, zondag en maandag gratis toegankelijk zijn voor een spectaculair Pinksterfestival met een diversiteit aan DJ's. Het Shock festival en het Pinksterfestival beloven een weekend vol energie en spektakel te worden. Mis deze editie niet en kom beuken in de bossen van Leek!
26 april 2023

Sunday at the park thema :Iers

Pak je picknickkleedjes, loungestoelen en verzamel je vrienden en familie! Op 7 mei staat Sunday at the Park namelijk helemaal in het teken van Ierse muziek. Tijdens de sunday kun je genieten van de muziek van o.a. Bakker & Niehaus en Whatever's Left. Deze toppers van de Ierse muziek zorgen gegarandeerd voor een muzikaal spektakel. Naast muziek kun je tijdens Sunday at the Park ook genieten van allerlei lekkers van verschillende foodtrucks. Bijvoorbeeld lekkere smoothies, burgers, nacho's en nog veel meer lekkernijen. Bij Sunday at the Park kun je genieten van een relaxte middag in het groene Nienoord. Het evenement is geschikt voor alle leeftijden en de toegang is gratis. Kom met vrienden en familie en maak er samen een fantastische middag van!
26 april 2023

Flinke Pink

Ook dit jaar kun je weer genieten van flinke Pink tijdens het pinksterweekend in leek. Het unieke vierdaagse festival wordt ook dit jaar weer gehouden op het evenemententerrein tegenover de Rabobank. Voor iedereen is er wat wils tijdens het weekend, of je nou dol bent op dancemuziek of wil genieten van live bands. De line-up is dan ook heel divers om aan ieders wensen te voldoen. Vier dagen losgaan tijdens jouw Pinksterweekend? Dan ben je bij Flinke Pink aan het juiste adres! 26 mei- 90's en 00's edition The 90’S (& 00’S) are back DJ team Mark Nauta 27 mei- Black edition Sickmode D-attack Outsiders Loudar Renquen Jackro Keltek Art Frequency 28 mei- White edition Freddy Moreira Johnny 500 Claploopers Praria del sol Jimmy James Rob Lee Firetjuene Yung Felix 29 mei- Live edition Bands
26 april 2023

Pinksterfestival Leek

Het is niet de vraag of je gaat feesten tijdens het Pinksterweekend in Leek bij Podium Nienoord en in het centrum, maar waar ga je feesten? De hardste kickoff van het Pinksterweekend Op vrijdag 26 mei neemt Shock de regie over bij Podium Nienoord en zij beloven een Shocking experience met hun grootste line-up ooit. Met Hardstyle en Hardcore zorgen ze ervoor dat we gaan beuken in het bos! De line-up wordt later deze week bekendgemaakt. Een Early Bird ticket kost 10 euro voor deze avond. Podium in het bos Van zaterdag 27 tot en met maandag 29 mei kan je genieten van nostalgie in een nieuw jasje bij Podium Nienoord. Met Chris Deluxe, Qmusic - Nederland en vele anderen. Johnny 7 zal het geheel afsluiten en gooit de knallers erin zoals we dat van 'vroeger' gewend zijn. De toegang is deze dagen helemaal gratis en er is voor jong en oud genoeg te beleven! De tent op de tip Op zaterdag en zondag kan je in de Tent op de Tip in het centrum lekker swingen op muziek van Prime Partyband en Papa di Grazzi. En op maandag verandert de tent in Feestcafé Live! met optredens van Marco Schuitmaker, André Kooistra, Gaatze en DJ Dirk. Ook hier is de toegang gratis. Kermis naast de feesttent Naast de gezelligste feesttent van Leek op de Tip is er genoeg te beleven op de kermis. Combineer een bezoek aan de feesttent met een suikerspin, popcorn en een rondje botsauto's of reuzenrad. Kortom, het Pinksterweekend wordt een feest om nooit te vergeten bij Podium Nienoord en in het centrum van Leek. Mis het niet en geniet van de muziek in het bos, de feesttent, de kermis en de gezelligheid. Shock Vrijdag 26 mei Podium Nienoord Early Bird 10 euro Pinksterfestival Leek Zaterdag 27 t/m maandag 29 mei Podium Nienoord Gratis toegang De tent Zaterdag 27 t/m maandag 29 mei Naast de kermis op De Tip Gratis toegang www.pinksterfestivalleek.nl
26 april 2023

Memorywalk Leek

Op 24 juni organiseert de stichting Dementievriendelijk westerkwartier weer de jaarlijkse Memorywalk. De opbrengsten van deze tocht gaan naar het goede doel, namelijk het organiseren van het Alzheimer Café in het Westerkwartier. De wandeling start dit jaar bij het Museum `t Rieuw in Nuis Na de wandeling is het museum ook gratis te bezoeken voor alle deelnemers. Er is een wandeling van 5 km waar de kinderen onderweg proefjes kunnen doen die worden verzorgd door het IVN en natuurlijk komen ze ook een verhalenverteller in het bos tegen. De 10 km en 17.5 km tocht gaan door het mooie gebied rondom de Coendersborg. Genoeg reden dus om 23 juni mee te doen aan de Memorywalk! Samen wandelen we tegen dementie! Opgave kan via de site: www.memorywalkleek.nl
26 april 2023

Koningsdag in Leek

Ben jij al klaar voor konigsdag in Leek? Er is van alles te doen in het centrum op deze feestelijke dag! De Dam Kleedjesmarkt van 9.00 uur tot 15.00 uur op De Dam, de Tolberterstraat en in de passage. Opbouwen kan vanaf 8.00 uur. Voor de kleintjes is er springplezier op een luchtkussen. Verschillende demonstraties van verenigingen. Showband Roden zorgt voor de muzikale sfeer. Straatmuzikanten: ben jij goed in muziek maken? Kom dan spelen in het centrum van Leek. Leek De winkels zijn geopend. Dus op jouw vrije dag is dit een goed moment om even lekker te shoppen. De horeca is geopend. Tijd om een goede lunch, een koud biertje of wat anders lekkers te halen! Koningsfeest Leek Na de kleedjesmarkt in het centrum kan je losgaan op het Koningsfeest met vele super artiesten, waaronder Marco Schuitmaker, Ancora en Bertus Sipma. Het Koningsfeest wordt georganiseerd op het evenemententerrein tegenover de Rabobank.
21 februari 2023

Sunday & Grunn bij Podium Nienoord

Sunday at the Park bij hét openluchtpodium van het Noorden, gelegen in het prachtige groene hart van Nienoord in Leek. Dit unieke evenement is bedoeld voor jong en oud, om samen te genieten van een ontspannen middag vol muziek, lekker eten, drinken en meer. Het evenement vindt plaats op zondag van 15.00 tot 19.00 uur en de toegang is gratis. De muziek tijdens Sunday at the Park is net zo divers als het publiek dat we verwelkomen. Van Ierse folk tot blues, rock, bluegrass en gypsy, er is voor elk wat wils. Het openluchtpodium van Podium Nienoord biedt een perfecte sfeer om te genieten van muziek en het prachtige uitzicht op het omliggende landschap. Naast de muziek kan je ook genieten van een breed scala aan heerlijk eten en drinken, van diverse foodtrucks verspreid over het terrein. Verwen jezelf met lekkere hapjes zoals crêpes, tosti's en smoothies en proef lokale bieren en wijnen. Sunday at the Park is de perfecte gelegenheid om je smaakpapillen te laten verwennen en te genieten van het zomerse weer. En om het plaatje compleet te maken, is het idee van één grote picknick het derde en belangrijkste ingrediënt van Sunday in the Park. Neem plaats op een bankje, picknickkleed, loungestoel of krat en geniet van een relaxte middag vol muziek, lekker eten/drinken en meer. Deze gezellige sfeer maakt het evenement zo uniek en zorgt ervoor dat je je meteen thuis voelt. Met Sunday at the Park wil Podium Nienoord jong en oud bij elkaar brengen en het unieke karakter van dit bijzondere podium midden in het sprookjesachtige groen algemener bekend maken. Kom met je vrienden en familie en geniet van een fantastische middag samen! We hopen je snel te zien bij Sunday in the Park. De thema's van 2 sundays zijn bekend; 07 mei, Iers; - Bakker & Niehaus - Doggy Few 09 juli, Grunn; - Rooie Rinus en Pé Daalemmer - VandeStraat
17 februari 2023

Persbericht: Johan Lindeman nieuwe Citymarketeer Leek

Persbericht: Johan Lindeman nieuwe Citymarketeer Leek LEEK, 17 februari 2023 – Leek heeft een nieuwe Citymarketeer: Johan Lindeman. Met zijn uitgebreide ervaring, prettige brutaliteit en nieuwsgierige karakter is Johan de ideale kandidaat om Leek verder op de kaart te zetten en het dorp te verbinden met de omgeving. Johan heeft als doel om een samenhangend evenementen- en activiteitenprogramma voor Leek te creëren, met kwaliteit, verbinden, onderscheiden en zichtbaarheid als belangrijkste kernwoorden. Het programma zal niet beperkt blijven tot de winkeliers en horecagelegenheden, maar zal verschillende evenementen, activiteiten en locaties met elkaar verbinden om Leek op de kaart te zetten en meer zichtbaarheid aan het dorp te geven. Een bekend gezicht Hij woont al ruim 35 jaar in Leek en is dus geen onbekend gezicht. Johan was onder andere de drijvende kracht achter Sunday at the Park, een succesvolle evenementenreeks die inmiddels een vaste waarde is in Leek. Samen met een groep enthousiaste vrijwilligers heeft hij Podium Nienoord weer op de kaart weten te zetten en geniet Leek al enkele jaren van de Grunn en Sunday edities. Met zijn gevoel voor avontuur en lef, zal hij zich durven uitspreken en nieuwe initiatieven nemen om de zichtbaarheid en samenwerking te vergroten. De nieuwe citymarketeer is overtuigd van de kracht van open en eerlijke communicatie en heeft de drive om mensen samen te laten werken. Beleving en verbinden "Winkelen en verblijven in Leek moet meer dan een beleving worden", aldus Johan. "Als je in de agenda kijkt dan zie je dat er altijd wel wat te doen is in Leek. Maar die verschillende activiteiten profiteren nog onvoldoende van elkaar. Als je dat beter op elkaar afstemt dan hebben zowel ondernemers als het publiek daar voordeel van. Nu wordt er teveel op eilandjes gewerkt, daar moet verandering in komen.” De citymarketeer vertegenwoordigt het Promotie Platform Leek, een overkoepelende organisatie die tot doel heeft om de promotie van Leek in de breedste zin van het woord te bevorderen en de samenwerking tussen verschillende partijen te optimaliseren. Hierbij is beleving het sleutelwoord. Behoeften in kaart brengen Johan heeft al veel ondernemers in Leek bezocht om kennis te maken en hun wensen en knelpunten te inventariseren. Het doel van deze gesprekken is om ideeën te bespreken en de behoeften van de ondernemers in kaart te brengen, zodat hij hen gericht kan ondersteunen. Door goed te luisteren naar wat er speelt, kan Johan sturing geven waar nodig. Deze aanpak draagt bij aan het de onderlinge verbondenheid van de verschillende ondernemers en organisaties in Leek en omgeving. Het bestuur van Promotie Platform Leek is verheugd over de toevoeging van Johan Lindeman en ziet uit naar de impact van zijn werk. "Als Johan zijn werk goed doet, zal zijn aanwezigheid steeds meer merkbaar worden voor zowel ondernemers als inwoners van Leek. Zijn inzet om meer bedrijvigheid en activiteiten in de regio te stimuleren, zal op den duur steeds zichtbaarder worden."
16 februari 2023

Dolle Zaterdag

Op 4 maart is het tijd voor de Dolle Zaterdag in Leek. Voorheen stond deze dag bekend als de Leek Leegverkoop, maar vanwege de negatieve lading van die titel hebben we gekozen om van deze dag ook Dolle Zaterdag te maken. De Dolle Zaterdag is niet alleen het moment voor kortingen op de wintercollecties en -voorraden, maar ook een uitgelezen kans om kennis te maken met de nieuwe voorjaarscollectie en -trends. Elke ondernemer kan meedoen en op een eigen manier invulling geven aan deze Dolle dag. Dit kan variëren van mode, haartrends, een nieuw menu of biertje tot de nieuwste trends op het gebied van interieur, bloemen, dieren, planten en fietsen. Op de Dam kunnen kinderen hun energie kwijt op het springkussen, terwijl in Winkelcentrum De Liekeblom de creativiteit van kinderen wordt gestimuleerd met schminken en glittertattoos. Tijdens het winkelen in het centrum kunnen bezoekers genieten van diverse muzikale optredens.
9 december 2022

Kerst in Leek

Van 15 tot 24 december wordt er in het centrum van Leek een kerstmarkt georganiseerd. Zo zal er een levendige kerststal zijn met ezels schapen en geiten, is er voor de kleintjes een kinder schaatsbaan en een draaimolen. Verspreid door het centrum vind je diverse kerstkramen en zingen verschillende koren de sterren van de hemel. De live optredens vinden plaats op het horecaplein op De Dam. De openingstijden van de markt zijn: 12.00 tot 21.00 uur. Op vrijdag en zaterdag: 11.00 tot 22.00 uur. Op 18 december is het koopzondag in het centrum van Leek. Donderdag 15 december: - Kerstmarkt open van 12.00 tot 21.00 uur - Kinderschaatsbaan open van 12.00 tot 21.00 uur - Kerstman aanwezig van 12:00 - 18:00 uur - Popkoor Leek tussen 18:00 - 20:00 uur Vrijdag 16 december: - Kerstmarkt open van 11.00 tot 22.00 uur - Kinderschaatsbaan open van 11.00 tot 22.00 uur - Kerstman aanwezig van 12:00 - 18:00 uur - Ronald Nihot vanaf 15:00 uur - Live muziek en gratis chocomelk bij Barnie’s van 17:00 – 19:00 uur - Kerstfilm - Infocentrum Nienoord om 19.30 uur Zaterdag 17 december - Kerstmarkt open van 11.00 tot 22.00 uur - Kinderschaatsbaan open van 11.00 tot 22.00 uur - Kerstman aanwezig van 12:00 - 18:00 uur - Martinibrasband vanaf 18:00 uur - Arrenslee ronde door centrum van 13:00 tot 17:00 uur - Kerstconcert Harmonie – Kerk de Hoeksteen - Jeugdkerstfilm - Infocentrum Nienoord 13:30 en 16:00 uur Zondag 18 december - Kerstmarkt open van 12.00 tot 21.00 uur - Kinderschaatsbaan open van 12.00 tot 21.00 uur - Koopzondag - Ronald Nihot vanaf 15:00 uur - Kerstman aanwezig van 12:00 - 18:00 uur - Arrenslee ronde door centrum van 13:00 tot 17:00 uur - Santa Run door Nienoord vanaf 15:00 uur - Kerstwandeling - Kerk de Hoeksteen vanaf 16:00 uur (inschrijven tot 17:30) - Kerst op de Borg – verhalen, muziek en dans vanaf 16:00 uur. Maandag 19 december - Kerstmarkt open van 12.00 tot 21.00 uur - Kinderschaatsbaan open van 12.00 tot 21.00 uur Dinsdag 20 december - Kerstmarkt open van 12.00 tot 21.00 uur - Kinderschaatsbaan open van 12.00 tot 21.00 uur - Martinibrasband vanaf 18:00 uur Woensdag 21 december - Kerstmarkt open van 12.00 tot 21.00 uur - Kinderschaatsbaan open van 12.00 tot 21.00 uur - Goed Gemixed van 17:00 – 21:00 uur Donderdag 22 december - Kerstmarkt open van 12.00 tot 21.00 uur - Kinderschaatsbaan open van 12.00 tot 21.00 uur - Popkoor Puur Roden van 19:30 tot 21:00 uur Vrijdag 23 december - Kerstmarkt open van 11.00 tot 22.00 uur - Kinderschaatsbaan open van 11.00 tot 22.00 uur Organiseer jij ook een event tijdens Kerst in Leek? Laat het ons weten door het invulformulier naar ons toe te sturen.
5 augustus 2022

Ondersteun museum het Joodse schooltje

Internetcriminelen plunderen bankrekening van het museum. Daarom roepen we iedereen op om het Joodse schooltje een bijdrage te schenken. Dit kan op het bankrekeningnummer van het schooltje. IBAN: NL17 INGB 067 017 67 88 t.n.b Samuel Levie stichting, onder vermelding: Ondersteuning Museum Het Joodse Schooltje. Het is ook mogelijk om in hetcmuseum een bijdrage te leveren. Dit kan onder openingstijden in de daarvoor bestemde bus. (Di-wo-do:14.00/16.30. Vr 14.00-16.00) Meer informatie: www.museumjoodseschooltje.nl)
31 mei 2022

De Pinkstercourant

De Pinkstercourant ligt in je brievenbus! Met elkaar er iets moois van maken, dat staat centraal tijdens de komende Pinksterfeesten. Samenwerken, verbinden, zodat het publiek een mooi programma kan worden aangeboden. Het wordt een en al gezelligheid in Leek.
27 mei 2022

Pinksterweekend in Leek

Pinksteren in Leek is een jaarlijks terugkerend familiefeest. We kunnen weer samenkomen voor een feestelijk en gezellig weekend voor jong en oud. Wat is er allemaal te doen van 3 t/m 6 juni? Wij hebben het voor je verzameld op leukleek.nl/events
2 mei 2022

Waarom koop jij lokaal

In de week van 9 tot en met 15 mei 2022 vindt de eerste landelijke ‘Week van de Stenen Winkel’ plaats. Een initiatief om de lokale stenen winkel in het zonnetje te zetten en aandacht te creëren voor de waarde van deze winkels bij de consument. Steuntje in de rug De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk vieren ’Small Business Saturday’, België organiseert het ‘Weekend van de Klant’. Tijd voor een vergelijkbaar Nederlands initiatief. Sporen die zijn nagelaten Na alle lockdowns en uitdagingen van de afgelopen jaren, ontstond begin dit jaar het idee iets bijzonders te doen om de kracht van lokale stenen winkels te vieren. Want achter die winkels schuilen stuk voor stuk hardwerkende ondernemers die willen bijdragen aan de lokale economie en de lokale leefbaarheid. Ondanks hun creativiteit en ondernemerschap in het vinden van manieren om klanten bij te staan tijdens de coronacrisis, worstelen velen van hen nog met de sporen die de afgelopen jaren hebben nagelaten. We hopen dat zij met dit initiatief weer een steuntje in de rug krijgen. Toon je waardering Al die lokale stenen winkels verdienen onze aandacht in de week van 9 tot en met 15 mei. De ‘Week van de Stenen Winkel’ is een geweldig moment om deze ondernemers een steuntje in de rug te bieden. Koop bijvoorbeeld in deze week een keertje extra bij de lokale stenen winkel, of toon je waardering door op een socialmedia-bericht van de winkel te reageren. Het betekent meer voor deze ondernemers dan je denkt. De reden dat wij als ondernemers in Leek deelnemen aan de ‘Week van de Stenen Winkel’ is dat we blij zijn met onze klanten. Op deze manier willen we ze bedanken voor hun klandizie. We kijken ernaar uit om samen met iedereen in Leek de kracht van onze lokale stenen winkels te vieren en nog eens te onderstrepen waarom deze winkels een plekje verdienen in ons dorpscentrum. Alle informatie en dit initatief lees je op de website van de Stenen Winkel .
29 april 2022

Laatste zondag van de maand: Familierondleiding

Elke laatste zondag van de maand wordt een familierondleiding georganiseerd. Binnenkort de eerste: zondag 24 april om 13.30 uur. Deze rondleidingen zijn geschikt voor het hele gezin met kinderen van 7 tot en met 12 jaar. Voor de kinderen is deelname gratis en je kunt je opgeven via info@museumnienoord.nl . Neem je papa, mama, opa of oma mee naar onze spiksplinternieuwe familierondleiding over het leven op de Borg! Onze koetsiersdame of heer neemt je mee naar het depot. Het is een ware ontdekkingstocht langs onze rijtuigen die je anders niet zou zien in de tentoonstelling. Wil je zelf ervaren hoe een koetsier te werk ging? Neem dan plaats op de bok van het rijtuig en men het paard over het virtuele borgterrein. Echte fijnproevers nodigen we uit om de tentoonstelling ‘De andere Gouden Eeuw van Occa Ripperda’ in de borg te bekijken. Hier vind je het kookboek van Occa. De saus druipt nog van het kookboek af. In haar recepten worden heel veel eieren gebruikt. Ga in de borg op zoek naar eieren en vorm het geheime woord. Krijg je trek? Proef dan één van Occa’s recepten in Grand Café borg Nienoord.
29 april 2022

Museum Nienoord activiteiten

Onderstaand vind je een overzicht van alle activiteiten en tentoonstellingen bij Museum Nienoord in Leek. In de noordelijke tuinhal: Tot en met 22 mei 2022: de expositie “Nico Koster ontmoet Karel Appel” over de bijzondere band tussen de bekende fotograaf en de bekende kunstenaar. Bij deze tentoonstelling is een fraai boek verkrijgbaar in de Museumshop. Vanaf 1 juni: de bijzondere zomertentoonstelling met origineel werk van schilder/illustrator Anton Pieck. In de zuidelijke tuinhal: De (mede door corona voortgezette) jubileum-opstelling van rijtuigen en voorwerpen uit het museum met een bijzonder verhaal: 60 jaar Nationaal Rijtuigmuseum: “Een leven vol Rijtuigen” loopt bijna ten einde. De nieuwe tentoonstelling “Koetsen en Kastelen” begint op 20 mei. In de borg: De andere Gouden Eeuw van Occa Ripperda Een tentoonstelling die is gewijd aan het leven van Occa Johanna Ripperda (1619-1686). Deze tot voor kort onbekende adellijke vrouw werd geboren in Farmsum. Zij had een bereisd leven dat eindigde in Stockholm, waar zij een hoge functie aan het koninklijke hof be­kleed­de. Haar boeiende levensloop maakt haar bij uitstek geschikt om de onbekende kanten van de schijnbaar overbekende Gouden Eeuw aan een groot publiek voor te stellen en te laten beleven. Occa Ripperda was een vrouw van het Groninger platteland, opgegroeid in een cultureel ontwikkeld regionaal en internationaal milieu. Zij stond gedurende haar leven in contact met het hofleven van stadhouders, graven en koningen – allemaal aspecten die in het traditionele Hollandse burgerlijke beeld van de Gouden Eeuw onderbelicht blijven. Met Occa Ripperda als gids kunnen bezoekers door de ogen van een vrouw uit de 17de eeuw zien dat cultuur en dagelijks leven op Groninger borgen veel rijker en verrassender is dan wij denken. ‘Wie niet weg is, is gezien’, onderduiken op de zolder In de nok van de eeuwenoude borg Nienoord laten vijf kinderen uit het Westerkwartier zien hoe zij de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Selma en Hertha Denneboom, Kees Kleiker, Alie Zijp en Folkert Donkerbroek nemen je mee in de moeilijke keuzes die ze moesten maken en die veel spanning met zich meebrachten. De kinderen vertellen hoe ze werden buitengesloten, moesten onderduiken en het verzet hielpen. Dat doen ze via jouw eigen telefoon. Daarbij helpen hun spullen je de weg te vinden in de onderwerpen die deze jaren zo hebben getekend, zoals verzet, onderduiken, Jodenvervolging, tekorten aan alles en opgeroepen worden om in Duitsland te werken. Het project is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Kinderen mogen gratis naar binnen. Individuele bezoekers kunnen zich melden bij de kassa, waarna ze door een medewerker van het museum naar de borgzolder worden begeleid. Rondleidingen met een gids uitsluitend na aanmelding. De tentoonstellingen zijn financieel mogelijk gemaakt met bijdragen van de provincie Groningen, het Vfonds, Verhalen van Groningen en de gemeente Westerkwartier. ACTIVITEITEN Wijzigingen voorbehouden – doorlopend: Project Bitterzoet Erfgoed; sporen van het koloniaal verleden in de provincie Groningen Lees meer – elke laatste zondag van de maand: Familierondleidingen Lees meer – zondag 1 mei, 14.00 uur: Kinderworkshop “Geluiden op de trap” Lees meer – zaterdag 2 juli: Koetsentocht door het oostelijk deel van het Westerkwartier met een flinke rij deelnemende rijtuigen. De tocht gaat globaal vanaf Nienoord via Tolbert, Niebert en Nuis naar Boerakker en daarna via Tolbert door Leek met afsluitend een defilé op de Dam in het centrum. – zaterdag 10 september: Open Monumentendag – zondag 11 september: Nationale draaiorgeldag – zaterdag 17 september: Cultuurfestival WesterkwARTier – zaterdag 8 en zondag 9 oktober: Kunst op Nienoord – vrijdag 14 oktober: viering 350 jaar Groningens ontzet [1672] – eind november: Open Depotdag
4 april 2022

Vrouwen in beweging

Doe mee, kom in beweging en ontmoet andere vrouwen!
1 april 2022

Bootverhuur Leek

De zon schijnt en dat betekent dat het eerste bootje weer in het water ligt! Vanaf 1 april start de bootverhuur weer en kun je lekker genieten van het zonnetje op het water.
4 maart 2022

Meidenclub

Ben jij tussen de 12 en 23 jaar oud? Woon jij in het Westerkwartier? Lijkt het jou leuk om wekelijks met meiden van jouw leeftijd deel te nemen aan verschillende activiteiten? Meld je dan nu aan
4 maart 2022

Ondernemersfondsen voor promotie en activiteiten winkelcentra Leek en Zuidhorn

Deze week zijn de convenanten ondertekend voor de ondernemersfondsen voor de centra van Leek en Zuidhorn. Een ondernemersfonds is een fonds waaruit gezamenlijke activiteiten voor ondernemers gefinancierd kunnen worden. Bijvoorbeeld evenementen, promotie, feestverlichting en bloembakken. Het doel is om meer bezoekers naar het centrum te trekken, het verblijfsklimaat te verbeteren en meer omzet voor ondernemers te genereren. De Stichting Promotie Platform Leek en de Stichting Ondernemersfonds Kom Zuidhorn beheren de ondernemersfondsen. Wethouder Elly Pastoor: “Veel ondernemers zijn getroffen door de coronabeperkingen. Wij hopen dat we nu een tijd tegemoet gaan dat de ondernemers weer kunnen ondernemen. Wij doen een oproep aan iedereen om de lokale middenstand te steunen. Met het ondernemersfonds beschikken ondernemers nu over de middelen voor promotie en activiteiten in de centra. Hiermee draagt het ondernemersfonds bij aan een aantrekkelijk en gezellig winkelcentrum.” In september 2021 heeft de gemeenteraad besloten medewerking te verlenen aan het instellen van ondernemersfondsen op basis van reclamebelasting. Nu zijn de afspraken over deze centrumfondsen uitgewerkt en vastgelegd in convenanten tussen de gemeente en de beherende stichtingen.
17 februari 2022

Crazy 88

Crazy 88 is een tof spel waarin jij samen met je vrienden en vriendinnen 88 gekke, maar vooral erg leuk opdrachten uit moet voeren! Wie kan de meeste opdrachten afvinken? Het is een race tegen de klok. Wie lukt het om alle 88 opdrachten zo snel mogelijk uit te voeren. Het bewijs stuur je door via een foto of een filmpje. Voor elke ingestuurde foto of filmpje krijg je punten. Hoeveel? Dat staat vermeld bij de opdracht. Je kunt je aanmelden in teams van 2 tot 4 personen en er zijn toffe prijzen te winnen! Ga hiervoor snel naar https://www.sociaalwerkdeschans.nl/.../-crazy-88-een.../ . Je krijgt dan van ons een bevestiging en een lijst met de 88 opdrachten! Wat je bijvoorbeeld moet gaan doen: - Gooi een bal door de basket - Doe allemaal 5 push ups - Blaas een ballon op tot deze knapt - Zing een liedje van K3 - Ga op de foto met een kat - etc. etc.
18 oktober 2021

Santarun op Landgoed Nienoord

Er komt een Santarun op Landgoed Nienoord! Wees er bij! Kom kijken, of nog beter: doe mee! Alleen of met je hele gezin, met je vrienden, je voetbalteam of je afdeling op het werk. Hoe meer Kerstmannen en vrouwen des te beter! Op zondag, 19 december wordt er voor het eerst in het Westerkwartier een heuse “Santarun” georganiseerd. Er is keuze uit twee parcours: 2 ½ km en 5 km. Iedere deelnemer (jong, oud, hardloper of wandelaar) ontvangt na inschrijving een eigen Kerstmanpak voor de run en na afloop een Santarunmedaille. Met je inschrijfgeld (€15,- p.p. / €10 voor kinderen) steun je de Nierstichting. Dus meld je alvast aan en laat je straks, vlak voor Kerst, van je beste, gezellige en sportieve kant zien! Voor meer informatie en opgave: https://nienoord.rotarysantarun.nl/
10 oktober 2021

Sint in Westerkwartier

We hebben zojuist maar eens even gebeld met Spanje hoe het met Sinterklaas gaat. En wat denk je? Hij is voornemens om op 13 november naar het Westerkwartier te komen om te beginnen in Leek. Of dit weer als vanouds zal zijn is nog even afwachten. Maar Sint en de Pieten hebben er zin in. Dus noteer 13 november maar vast in jullie agenda! www.sintinwesterkwartier.nl
6 augustus 2021

Dolle zaterdag & Kleedjesmarkt in het centrum van Leek

21 augustus 2021 in het centrum van Leek Volop koopjes, gezellige activiteiten in het centrum van Leek, dat is al vele jaren de succesformule van Dolle Zaterdag. Vorig jaar hebben we verstek moeten laten gaan, maar nu het weer kan, willen we er ook echt weer een feest van maken. Dolle Zaterdag zien wij als de aftrap naar een nieuwe periode waarin de bezoekers aan het centrum weer hernieuwd kennis maken met alle ondernemers. De laatste zaterdag van de schoolvakanties is het traditiegetrouw Dolle Zaterdag in het centrum van Leek, dit jaar op 21 augustus. Tientallen winkeliers hebben deze dag spectaculaire kortingen en mooie acties. Daarnaast zijn er diverse activiteiten in het centrum: - Muzikale optredens, o.a. duo Hessel en Ineke - Sportdemonstraties, o.a. Floorball/Unihockey - Kindertattoos- en Schminkstand - Springkussens - Kleedjesmarkt Meer informatie is te verkrijgen via nieuws@winkeleninleek.nl Kleedjesmarkt Gezelligheid in het dorp Van 21 augustus t/m 18 september is het elke zaterdag Kleedjesmarkt op De Dam in Leek. We starten deze eerste 'rommelmarkt' tegelijk met Dolle zaterdag. Dat gaat gezellig worden! Voor wie is deze kleedjesmarkt? Voor iedereen met een zolder of schuur vol met oude spullen. Voor de een lijkt het misschien troep, maar voor de ander kan het goud waard zijn. En het mooie is, je kan er waarschijnlijk nog een mooi zakcentje aan over houden. De kleedjesmarkt is hét moment om al jouw spullen te verkopen. De bezoekers maar ook de verkopers nemen na of tijdens een bezoek aan de markt vast en zeker ook even een kijkje bij de winkels in Leek en gaan nog even lekker op één van de vele gezellige terrasjes zitten! Er wordt in ieder geval flink wat publiek verwacht. Deze vrijmarkt is bedoeld voor gebruikte spullen van particulieren. Aanmelden hiervoor of een vergunning aanvragen is niet nodig. Er zijn wel spelregels. Houd je aan de regels Koopjesjagers staan altijd al vroeg in de rij. Maar toch mogen de verkopers hun plek pas vanaf 09:00 uur innemen. Je mag dus vooraf géén plek reserveren of al spullen neerzetten. Houd hier rekening mee, want zo voorkom je een boete. 09:00 uur - inruimen 10:00 uur - opening markt 15:00 uur - einde markt Spelregels Denk ook aan winkeliers en omwonenden, houd deuren en inritten bij woningen en bedrijven vrij. Zo voorkom je overlast. Verder is de bedrijfsmatige/commerciële verkoop van goederen niet toegestaan. Ook mag er niet gebakken of gebraden worden. Dat mag alleen als de gemeente vooraf een tijdelijke standplaatsvergunning heeft verleend. Waar is markt De markt is op de plek waar de wekelijkse donderdagmarkt zich ook bevindt. De rijbaan wordt op zaterdag in overleg met de marktmeester vanaf 8:30 uur tot 15:30 uur gesloten. Er is een marktmeester aanwezig in herkenbare jas met de LeukLeek duim. Voor vragen kan een ieder bij hem terecht. Schoon dorp Laat geen rommel achter en neem niet-verkochte spullen weer mee naar huis. Geef schoonmakers de ruimte en help een handje mee. De marktmeester zal hier toezicht op houden. Aanmelden Verkopers en kopers ontmoeten elkaar in het gezellige centrum van Leek. Alleen particulieren mogen tweedehands of gebruikte goederen te koop aanbieden. Aanmelden of een vergunning aanvragen is niet nodig. Extra toezicht zorgt ervoor dat de vrijmarkt goed en veilig verloopt. Voor vragen over deze kleedjesmarkt kunnen jullie terecht bij Jan Gerbrand Krol of Berend Hoekstra via nieuws@winkeleninleek.nl
1 juli 2021

Surf Leek

Elke zondag surft Surf Leek weer in drie verschillende groepen. De instructeurs hebben er weer ongelooflijk veel zin in om er een fantastisch seizoen van te maken. En dat gaan ze natuurlijk niet alleen doen maar samen met jullie. Als je nog niet lid bent meld je snel aan en ga samen met ons een fantastisch seizoen te gemoed. Je kunt je onder aan deze pagina aanmelden. Ook dit jaar staat weer bol van de leuke activiteiten. Hou onze sociale media kanalen goed in de gaten en natuurlijk de website. Dan mis je dit jaar niks. We zien je snel op het Leekstermeer.
11 juni 2021

Maak een thuisstadion

Zet oranje snacks op tafel , zoals paprikachips, oranje borrelnoten, oranje snack paprika’s gevuld met heksenkaas of roomkaas, worteltjes met hummus of maak heerlijke Aperol Spritz met een schijfje sinaasappel! Heb je een beamer , of iemand die je kent? Hang deze dan in de woonkamer – of in de tuin bij lekker weer – zo haal je de beleving van de wedstrijd helemaal naar binnen (of kunnen je buren ook meteen meegenieten). Creëer tijdens het EK met jouw vrienden, buren of familie een eigen wedstrijd poll en verzamel samen prijzen als inleg. Een beetje competitie onderling mag niet ontbreken, toch? Zonder oranje attributen geen ultiem voetbal gevoel! Oranje boa’s, hoedjes, sjaals, T-shirts, fluitjes, vlaggetjes, schmink... Haal een paar accessoires in huis zodat jij en je partner, vrienden, familie of buren helemaal in stijl van het EK kunnen genieten.
4 juni 2021

Genieten van het hele Westerkwartier

Het Westerkwartier beslaat het westelijke deel van de provincie Groningen. Het gebied leent zich uitstekend voor het maken van wandeltochten en –tochtjes. Het Westerkwartier plus pad verbindt een groot aantal bestaande lokale wandelroutes die deze regio rijk is. U kunt 165 km genieten in 9 dagtrajecten . Het pad voert u langs de parels van het Westerkwartier. Een afwisselend landschap met vele gezichten. De ene dag loopt u in weids polderlandschap, de volgende in het besloten coulisselandschap. In 2021 bestaat deze route 10 jaar. Om dat te vieren hebben we de mogelijkheid toegevoegd om de route via het wandelknooppuntennetwerk te lopen. De route is te lopen en grotendeels te fietsen met behulp van de kaarten en beschrijvingen in het boekje, de bijgeleverde GPS-tracks en en nu ook de wandelknooppunten. De stickeraanduidingen zijn grotendeels vervaagd en werden op sommige delen van de route verwijderd. Met knooppunten en GPS kunt u niet meer fout lopen, het boekje geeft de nodige achtergrondinformatie over het landschap en bezienswaardigheden die u passeert. Loopt u alleen met het boekje? Download dan de PDF met routewijzigingen die in de loop der tijd noodzakelijk werden! Veel wandelplezier!
2 juni 2021

Activiteiten Sociaal Werk De Schans Leek

We hebben een uitgebreid aanbod met wisselende activiteiten. Hier komen ook steeds nieuwe bij! Bekijk snel de site voor meer informatie over de activiteiten én om je direct aan te melden: https://www.sociaalwerkdeschans.nl/agenda/
14 mei 2021

Botenverhuur Nienoord

Een gezellig middagje varen in een natuurlijk en rustgevend recreatiegebied; dat is wat Botenverhuur Nienoord je biedt. In samenwerking met Grand Café Borg Nienoord kun je tegen aantrekkelijke tarieven voor 2,5 uur heerlijk met familie en vrienden het Leekstermeer op en heb je daarnaast met de verschillende arrangementen nog de mogelijkheid tot het bezoeken van het Nationaal Borg & Rijtuigmuseum, of genieten van een vers gemaakte lunch. Liever een picknickmand mee tijdens het varen? Ook dat is mogelijk bij Botenverhuur Nienoord! www.grandcafe-borgnienoord.nl/botenverhuur-nienoord/
23 april 2021

Koningsdag met kinderen thuis

Dos je op in Oranje! De voorpret kan beginnen. Haal je oranje outfit uit de kast. Rood/wit/blauw schmink op je snoet en je bent al in de feeststemming. Bij de winkels in Leek kan je leuke Koningsdag/Oranje kleding en accessoires kopen. Koningsdag kleedje op de stoep. Leg een kleed op de stoep, oprit of een parkje en laat de kinderen wat spulletjes verkopen. Houd natuurlijk wel voldoende afstand. Speel Koningsdagspelletjes! Bedenk van te voren welke spelletjes (Koningsspelen) of wat je samen die dag wilt doen. Even het stof van de sjoelbak en blikkenspel en vraag wat buurtkinderen om mee te doen. Knutsel een mooie Koningsdag kroon. Download gratis je kroon en versier deze met juwelen. Of knutsel mooie tulpen voor de Koning! Haal Oranje soesjes, tompouzen of iets anders lekkers in huis voor deze speciale dag. Versier je huis met leuke oranje slingers of maak zelf een rood/wit/bauw/oranje vlaggetjes slinger. Of bestel online een pakket voor versiering in huis. Organiseer een Buurtbingo. Nu iedereen thuis zit, hebben veel mensen wel zin in een verzetje. Dit kan geheel coronaproof.
23 april 2021

Koningsspelen thuis met kinderen

Wil je samen met de kinderen de Koningsspelen thuis spelen? We hebben een aantal oud-Hollandse spelletjes tips voor jou en je gezin: Verkleden Allereerst zorg je dat iedereen in Oranje gekleed is. Kinderen vinden verkleedpartijtjes leuk! Ook schminken vinden ze vaak erg leuk om te doen. Dus rood/wit/blauwe strepen op de wangen of oranje kroontjes. En we zien er feestelijk uit. Koekhappen Je rijgt stukjes ontbijtkoek (of spekjes kan ook) aan een touw en hangt de lijn op of houd hem vast. De koekhapper krijgt een blinddoek (gebruik hiervoor een handdoek of theedoek) voor en probeert bij de lijn koek te happen. De handen moeten op de rug! Dikke pret! Snoephappen Voor het snoephappen heb je een bak of grote pan met water nodig en daarin leg je snoepjes op de bodem. Kinderen proberen met hun mond de snoepjes te vangen. Leg een handdoek klaar om het gezicht te drogen. Blikgooien Verzamel blikken of lege plastic flessen beplak ze met oranje, rood, wit of blauw zodat het echt in Oranje stijl is. Schrijf er ook een cijfer onder 10 op zodat je met punten kan werken. De flessen kan je naast elkaar zetten of in een bowling vorm. De blikken stapel je op elkaar als een piramide en dan moet je van een afstandje proberen zoveel mogelijk blikken om te gooien. Doe dit met een tennisbal of zachte speelgoed bal. Spijkerpoepen Om te spijkerpoepen heb je een fles, een grote spijker en een stukje touw nodig. Vaak heb je dit wel in huis. Je hebt een fles, een grote spijker en een touw nodig. Je bindt de spijker vast aan het touw en de andere kant van het touw gaat om de middel van de speler. De spijker moet onder de billen naar beneden hangen. Nu nog de kunst om de spijker in de fles terecht te laten komen. Sjoelen Lekker sjoelen met de kinderen. Pak de sjoelbak van zolder of kijk op marktplaats of er een te koop staat. Ga samen sjoelen en diegene met de hoogste score is de winnaar! Dit is een leuk spelletje voor jong en oud. Oranje bingo! Speel het spelletje Bingo met de kinderen of bedenk zelf een Oranje Bingo en wandel door de straten op zoek naar alle Oranje items die erop staan. (oranje ballon, Nederlandse vlag, oranje wimpel, vlaggenmast etc….) Gezellig bingo doen met alle gezinnen in de voortuinen.
23 april 2021

Sportinstuiven in de meivakantie (3 en 5 mei) in Leek! (groep 3 t/m 8)

In de meivakantie organiseren wij in samenwerking met verschillende verenigingen uit Leek twee keer een leuke sportinstuif! Kinderen van het basisonderwijs kunnen zo proeven van de verschillende sporten die in Leek (en omgeving) worden aangeboden! Zo kunnen ze ontdekken wat zij leuk vinden om vaker te gaan doen. De sportinstuiven worden opgedeeld in drie groepen: groep 3/4, groep 5/6 en groep 7/8 en vinden plaats bij de Rodenburghal in Leek en Sportpark Oostindie in Leek. Er kan gekozen worden om deel te nemen aan één sportinstuif, maar je mag je ook aanmelden voor beide instuiven. In onderstaand aanmeldformulier staat die allemaal vermeld. Sportinstuif 1: maandag 3 mei 09:30-12:00 Sportinstuif 2: woensdag 5 mei 09:30-12:00 Welke sporten worden aangeboden, kun je zien op de poster. Er is een ruime variëteit, dus voor ieder genoeg leuks om aan mee te doen. EXTRA INFO: Zodra jij je aanmeld voor één van beide ochtenden, dan wordt je ingedeeld bij pakket A of pakket B. Dit hangt af van het totaal aantal aanmeldingen, de groepen worden namelijk ingedeeld op leeftijd. Pakket A, Locatie Sportpark Oostindie: Sporten: Voetbal, Judo, Kickboks en Slagbal (op 3 mei) of Turnen (op 5 mei). Pakket B, Locatie Rodenburg: Sporten: Korfbal, Volleybal, Floorball en Dansen (op 3 mei) of Sport & spel (op 5 mei). Als je beide ochtenden mee doet, dan wordt je automatisch de andere dag bij het andere pakket ingedeeld. 1 ochtend = 4 verschillende sporten 2 ochtenden = 8 verschillende sporten Meer info vind je hier
30 september 2020

Fashion Days

Maak kans op een Fashion Cheque! Een nieuw seizoen, een nieuwe stijl. Op zaterdag 3 oktober is het Fashion Day. Hoog tijd om Leek kennis te laten maken met de nieuwste trends. Alle winkels zijn vrij om een eigen draai te geven aan Fashion Day. Dit is niet alleen voorbehouden aan kleding, schoenen, lingerie en accessoires. Ook op wonen, culinair en botanisch gebied, persoonlijke verzorging en in mobiliteit en vrije tijd zijn er volop nieuwe trends te ontdekken. Wat er allemaal te doen is? Muziek in de stad Steltenlopers Rozenactie Verloting fashioncheque ter waarde van €250 Paspoppen op straat Natuurlijk is er nog veel meer te doen in het dorp. Benieuwd? Blijf onze social media pagina's volgen. Doe je mee? Jij maakt kans op een Fashion Cheque ter waarde van €250,- door een aankoop te doen bij één van de deelnemende winkeliers. De winkels die meedoen aan deze actie herken je aan onderstaande poster in de etalage. - Doe een aankoop van vrijdag 2 t/m koopzondag 4 oktober - Vul op deze website een deelnameformulier in welke vanaf 2 oktober op deze pagina te vinden is. De deelnemende winkeliers zijn: Capisce, De Heeren van Leek, Pro- Optiek, De Man Mode en Jeans, MooiZo, Vivant Lingerie, Tulips Woman, Zipper Mode, Da Drogist Leek, Hessel Hairfashion, Heijs Schoenmode, Juwelier van Zanten, Deedees donkerbroek, Hema Leek, Okay Fashion, Cecil Street One, Shoeby Fashion.
28 september 2020

Fashion Day 2020: een editie als nooit tevoren

Leek profileert zich al jaren als modedorp. Met een kern van hechte en bovenal gepassioneerde ondernemers, is het winkelen in Leek dan ook zo gek nog niet. Op 3 oktober is het extra aantrekkelijk om naar Leek te komen en te shoppen. Het is dan Fashion Day, een evenement dat al jaren wordt georganiseerd met en door diverse winkeliers uit het centrum. Zo ook in 2020, waarin alles anders is. Zo is er dit jaar geen grote modeshow in de passage. Toch een belangrijk onderdeel van deze dag dat normaal gesproken eigenlijk de aftrap van het modeevent vormt. De ondernemers uit het centrum zetten ondanks alles de schouders eronder en bouwen ieder hun eigen feestje in de winkel. “De winkeliers kunnen minder. We moeten denken aan de veiligheid iedereen en tegelijkertijd maken we er ook een aantrekkelijke dag van”, aldus city-marketeer van Leek, Jan Gerbrand Krol. Met een pak ervaring op zak in steden als Sneek en Assen, is Knol in mei van start gegaan in Leek. Iets dat hem positief stemt. “Ik heb Leek tot nu toe leren kennen als een plaats met veel traditie, historie en potentie. De diversiteit van de winkels en de mooie omgeving maakt dat het hier goed vertoeven is. Dat geldt mijns inziens voor de hele gemeente Westerkwartier.” Krol vervolgt: “Fashion Day is een fantastisch initiatief. Een dag die mooie kansen biedt voor de ondernemer om de nieuwste najaarscollecties te tonen aan het winkelend publiek. Het najaar is – landelijk gezien - een uitgelezen moment om stil te staan bij trends in zowel mode als lifestyle.” Zoals de naam al aangeeft, draait het tijdens Fashion Day om een ding: mode. “En daarin is er wel een doel geformuleerd. Fashion Day laten doorgroeien tot evenement waarin het om meer draait dan de modezaken. Ook de horeca, lifestyle, accessoires kun je daarbij betrekken. Zo promoten we Leek in de breedte. Veel samenwerken en met elkaar optrekken. Dat is een ontzettend mooie manier om Leek samen te promoten. Als je retail, horeca, recreatie, vastgoed en het sport- en cultuuraanbod met elkaar weet te verbinden, kun je samen Leek op de kaart zetten en dan gaat het dus veel verder dan het winkelgebied." Wat gebeurt er dan wel? Zoals gezegd bouwen de deelnemende ondernemers hun eigen feestje. Een aantal voorbeelden. Zo is Henk Jan Klooster met zijn winkel de Heeren van Leek sinds jaar en dag is een trouwe deelnemer aan de Fashion Days. “Leek heeft volop unieke winkels met uitgebreid assortiment en medewerkers die weten waar ze het over hebben. Door onze jarenlange ervaring in de herenmode beschikken we over veel vakkennis en we hebben een zeer uitgebreid assortiment mannenmode. Tijdens Fashion Day, die bij ons op 30 september al begint, hebben we dit jaar een aanbiedingsactie in dunne pullovers”, aldus Henk Jan. De dames van Tulips Woman ontvangen hun klanten tijdens Fashion met een hapje en een drankje. “Gelukkig hebben we een ruime winkel, maar het blijft, zeker op zo’n dag, goed opletten dat er niet te veel mensen binnen zijn”, aldus Nieske Halsema die samen met Mirjan Groot eigenaresse is van Tulips Woman. Daarnaast presenteren we buiten al middels hele mooie foto’s een deel van de collectie en ziet zowel de etalage als de winkel zelf er natuurlijk piekfijn uit. We hebben, net als alle andere branches ook in de mode veel te maken met leveringsproblemen door corona, maar gelukkig hebben we al veel prachtige najaarsmode binnen. Comfort is wel het keyword dit seizoen. Kleding met een hoog draagcomfort maar wat er wel heel gekleed uit ziet. Jurkjes en jasjes van vegan leather bijvoorbeeld. En veel hooggesloten kragen en collen. De wereld verandert en dat zien we in de kleding al wel een beetje terug.” De Man Herenmode is ook een van de ondernemers die al lange tijd meedoet aan Fashion Day. “Tja en dan dit jaar weet je het even niet”, aldus eigenaar Pieter Wouda. Normaliter pakt Wouda altijd flink uit tijdens Fashion Day en dat wilde hij dit jaar nog liever dan anders. “We bestaan in het Fashion Day weekend exact 20 jaar en dat hadden we graag uitbundig gevierd, maar helaas. Dit doen we dan volgend jaar wel als we 21 jaar oud zijn. Dan zijn we ook echt volwassen”, lacht Wouda. “Natuurlijk is het afwachten of het dan wel kan”, vervolgt hij. “We gaan er 3 oktober e ezellige dag van maken, waarin we onze klanten in ieder geval op wat leuke acties kunnen trakteren." Goeie drukte De afgelopen maanden heeft Krol ondanks de corona, een gezellig centrum gezien in Leek. “Men koopt hier graag lokaal en met zijn allen deden ondernemers en het winkelend publiek goed hun best zich te houden aan de maatregelen. De drukte die er was, ging echt op een goede manier en dat was mooi om te zien.” Fashion Day zal dit jaar anders zijn, maar er gebeurt nog genoeg. Ondernemers vieren zelf een klein feestje in hun winkel op een manier die bij hen past en binnen de maatregelen vallen. Wel wordt het centrum in ieder geval opgeluisterd met muziek en steltlopers die het publiek trakteren rozen. Ook maak je kans op een fashioncheque ter waarde van 250 euro via www.winkeleninleek.nl/fashiondagen-actie/
10 september 2020

Circus Bossle wegens groot succes terug in Leek

Het Duitse familiecircus Bossle zet haar circustent vanaf woensdag 16 september op het evenemententerrein tegenover de Rabobank aan de Willem Lodewijk van Nassaulaan en Oosterheerdtstraat in Leek. Normaal gesproken is de circustent van Bossle ingericht voor zo’n driehonderd bezoekers per voorstelling, nu mogen vanwege corona maximaal honderd bezoekers per voorstelling de tent binnen. Publiek mag de zitplaatsen tijdens de voorstelling bovendien niet verlaten, er is geen pauze en er geldt eenrichtingsverkeer in de tent. Een show duurt ruim 80 minuten en bevat volgens het circus ,,alle klassieke elementen: jongleurs, acrobaten, messenwerpers, vuurspuwers en clowns. Ook zullen honden, paarden, kamelen en lama’s de revue passeren. Woensdag 16 september om 15.00 uur is de eerste voorstelling. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de circuskassa. Na Leek doet Circus Bossle onder andere Ten Boer, Hoogezand en Blauwestad aan.
7 augustus 2020

Dolle zaterdag in het centrum van Leek

LEEK Traditiegetrouw wordt de zomervakantie in Leek afgesloten met Dolle Zaterdag. Op deze dag, zaterdag 15 augustus pakken veel winkeliers uit met spectaculaire aanbiedingen. Ook is er een randprogramma met onder muziek en springkussens voor kinderen. ,,Bijna alle ondernemers in het centrum van Leek doen mee”, vertelt Dirk Donkerbroek, die samen met Johan Procee, Henk Jan Klooster en Sikko Cazemier namens de Handelsvereniging Leek-Nietap verantwoordelijk voor de organisatie van Dolle Zaterdag. ,,Zij hebben ieder hun eigen spectaculaire aanbiedingen.” Uiteraard hebben alle winkeliers voorzorgsmaatregelen genomen, zodat er coronaproof kan worden gewinkeld. Ook zijn er randactiviteiten. Dweilorkest de Entertainer loopt door de straten van Leek en om 11 uur treden Hessel en Ineke op, op het plein aan de kant van de Lidl. ,,Zij zijn bezig met een Radio NL promotietour en treden een half uur op.” Voor de kinderen zijn er verschillende springkussens op de Dam, waar ze lekker op kunnen spelen. ,,Normaal staan die op Dolle Zaterdag verspreid over het hele centrum, maar in verband met de coronacrisis hebben we ervoor gekozen om ze dit keer te clusteren. Ook vanwege de ruimte. Op die manier kan er rondom beter anderhalve meter afstand worden gehouden en worden er geen opstoppingen gecreëerd.” In de Tolberterstraat kunnen kinderen worden geschminkt en ook worden er in het centrum van Leek rozen uitgedeeld aan het winkelend publiek. Alle activiteiten zijn coronoaproof.
16 juli 2020

Het centrum van Leek is ondergedompeld in een oase van prachtige bloemen

Als je door Leek loopt of rijdt valt het gelijk op. Het dorp heeft een nog vriendelijker aanzicht gekregen en dat is precies wat Promotie Platform Leek voor ogen had. Naast dat het plezieriger wonen en werken is in een groene omgeving, is het ook gezond. De komst van de planten en bloemetjes is een van de vele impulsen die wordt gegeven om het winkelcentrum van LeukLeek weer goed op de kaart te zetten. De lantaarnpalen en winkelstraten zijn opgefleurd door prachtige plantenbakken en hanging baskets met vrolijke bloemen. Heb jij het ook al gezien?
18 juni 2020

De City Marketeer van LeukLeek

Jan Gerbrand Krol nieuwe City Marketeer Per 1 juni is Jan Gerbrand Krol aangesteld als City Marketeer van Leek. "Ik heb enorm veel zin om samen met de ondernemers en het bestuur van het Promotie Platform Leek te werken aan de verdere promotie en zichtbaarheid van Leek. Juist in deze tijd moeten we met lef en ambitie samen gaan werken aan het verder op de kaart zetten van Leek als aangenaam winkelgebied en als plek om in deze corona tijd veilig te recreëren!” Aldus een enthousiaste Jan Gerbrand Krol. Jan Gerbrand is geen onbekende, hij is als netwerker en verbinder actief in de binnenstad van Assen en ook heeft hij ruime ervaring als binnenstadmanager van Sneek. Door de soortgelijke functies is hij op de hoogte van de mogelijkheden en kunnen de ondernemers in Leek bij hem terecht voor alle praktische vragen. Hij noemt zichzelf een netwerker en verbinder. Een veelzijdig persoon voor een uitdagende functie. Krol is 47 jaar en woonachtig in Groningen. Promotie Platform Leek gaat Leek op de kaart zetten als hét winkelgebied en een plek om te recreëren. De bedoeling is om onder andere het centrum en alle betrokken partijen rondom Landgoed Nienoord meer met elkaar te verbinden, volgens Berend Hoekstra voorzitter van het Promotie Platform. “Leek promoten in de breedste zin van het woord. En dat beperkt zich niet alleen tot het centrum, ook het Groot Winkelplein en de sportcomplexen horen daarbij. Laten we elkaar versterken en Leek op de kaart zetten." Om meer betrokkenheid te krijgen heeft Leek ook een betrokken City Marketeer nodig. Een echte aanjager die enthousiasmeert, kansen ziet, verbindt, organiseert en creativiteit meebrengt. Iemand die ondernemers weet samen te brengen en weet te motiveren voor gezamenlijke evenementen en promotieactiviteiten. Het eerste aanspreekpunt voor de ondernemers, iemand die knelpunten signaleert en actie onderneemt waar mogelijk. Met Jan Gerbrand Krol heeft Promotie Platform Leek de ideale persoon gevonden voor de functie City Marketeer. Jan Gerbrand Krol is bereikbaar via 06-51243355 of jangerbrand@wakeupevents.nl
16 januari 2020

De Open Toptrouwlocatie Route

Zaterdag 1 februari 2020 | 11.00 tot 16.00 uur De Open Toptrouwlocatie Route is dé open dag om jullie droomlocatie te vinden. Meer dan 250 trouwlocaties doen mee! Tijdens de landelijke open dag opent Grand Café Borg Nienoord samen met ongeveer 250 andere locaties in Nederland hun deuren. Van elf tot vier uur kan iedereen met trouwplannen de locatie komen bezichtigen. Naar verwachting gaan deze dag meer dan 1.300 aanstaande bruidsparen op pad om hun droomlocatie te vinden. Zoektocht De zoektocht naar een trouwlocatie is een van de belangrijkste punten in de aanloop naar de trouwdag. Uit het Trouwonderzoek Nederland van Toptrouwlocaties, blijkt dat bruidsparen gemiddeld 12 maanden voor de trouwdag beginnen met zoeken. Zelden is het meteen raak: bruidsparen bezoeken gemiddeld drie tot vier locaties voordat zij hun definitieve keuze maken. Meerdere locaties op één dag De Open Toptrouwlocatie Route maakt het makkelijk om meerdere locaties op één dag te bezoeken en de juiste keuze te maken. Jaarlijks bezoeken meer dan zesduizend stellen dé open dag voor Nederlandse trouw- en feestlocaties, waardoor 17.000 bezichtigingen ontstaan. Op de website Opentoptrouwlocatieroute.nl zijn alle deelnemende locaties te vinden.
8 januari 2020

Leekster Voetbalgala

Kom jij ook naar de gala-avond van het 34e Leekster Voetbalgala? Naast de bloedstollende finale-wedstrijden zullen ook meerdere optredens van het SDM demoteam en een heuse surprise-act voor een geweldige avond zorgen! Nog tot vrijdag kun je tussen 18:00 en 20:00 je kaartje bij de kassa in het Sportcentrum halen, of overdag in het sportcafé. Maar wees er snel bij, want ervaring leert dat deze mooie avond snel uitverkocht is!
9 december 2019

Koopzondag en Kerstmarkt

HO HO HO! Zondag is het koopzondag in LeukLeek en kerstmarkt bij Familiepark Nienoord met een gevarieerd programma voor jong en oud. Zaterdag 14 december van 15:00 uur tot 20:00 uur Zondag 15 december van 11:00 uur tot 17:00 uur Op het in kerstsfeer gehulde Landgoed kunnen bezoekers terecht bij de gezellige kerstkramen voor leuke cadeau's voor onder de kerstboom, een ritje maken in de arrenslede of een van de treinen en een van de attracties bezoeken op de mini-kermis. Ontmoet Olaf, de Kerstman en de andere kerstfiguren onder het genot van een warm lekkernij. Deze winkels openen hun deuren zodat jij gezellig een extra dag kerstinkopen kan doen: Alles Kids kinderkleding | Blokker | Capisce Trendy mode | Jacobien life & style | De Man Mode & Jeans | Hema | Heys Schoenmode | Joy Leek | Jumbo Leek Industriepark | Jumbo Waezenburglaan Leek | Kruidvat NL | La pasión delicatessen | De Q chocolade, thee & koffie | Scheerhoorn Bloemen | Shoeby XL Leek | Jouw Snuffelkast | Tulips Woman | Uw Slijter Stiekema | Vivant Lingerie | Zipper mode | Action | De Heeren van Leek | Albert Heijn Leek
14 november 2019

Versieren van de Schelpengrot voor de Sint

Waarde kinderen, de Burgemeester belt net, of Sinterklaas weer op Nienoord mag logeren. Wat een eer! Helpen jullie ons woensdagmiddag 20 november van 14-16 uur, met het versieren van de Schelpengrot? Zijn hemelbed staat daar al klaar. Breng een zo kleurrijk mogelijke feestslinger mee, dan hangen we die daar samen op. Bijvoorbeeld jouw koord vol mooie tekeningen! Met jullie hulp wordt de Schelpengrot vast heel feestelijk. Misschien wil Sinterklaas ons als dank nog even voorlezen in de Ridderzaal! (Noot voor ouders / begeleiders: delen mag; aanmelden svp via evenementen@museumnienoord.nl; entree gratis.) Met vriendelijke groet, mede namens de burgemeester en de hulppieten, drs Geert Pruiksma directeur Museum Nienoord, Borg en Nationaal Rijtuigmuseum
12 november 2019

100% meezing garantie tijdens het Foute feest

Inmiddels is het evenement, dat voor de zesde keer plaatsvindt, niet meer weg te denken uit de Postwagen. Al enkele jaren is dit evenement in Tolbert geheel uitverkocht. Een beetje verliehieeeeeefd! Valse kraaien gaan er niet beter van zingen, maar de gezelligheid neemt met 400% toe wanneer de meest foute hits van zolder worden gehaald. Altijd al eens willen weten hoe het is om in een Aussi rond te lopen, compleet met gouden ketting, matje en enorme sportschoenen? Kies je liever voor een te strak felroze jurkje en make up in alle kleuren van de regenboog? Of ben je benieuwd hoe het is om Superman of Winnie de Poeh te zijn? Dan is dit je kans! Maak je klaar voor het meest foute feest van het jaar. Zing mee met je favoriete nummers, haak in en dans! Is het niet meer om aan te horen dan is daar onze DJ D'Light met de allergrootste foute hits die zal worden afgewisseld door de Q music DJ. Kom vooraan staan want hij geeft tijdens het foute uur live goodies van Q Music weg. Tijd om mee te hakkûh met DJ Paul Elstak en de Party Animals. Of sluit aan bij een polonaise wanneer de Sjonnies uit de boxen knallen met ‘Dans je de hele nacht met mij, als dit een droom is…lalalalalalaaaaaaa!” Om teleurstelling te voorkomen is het verstandig om je kaarten tijdens de voorverkoop te bemachtigen. Deze zijn voor 8 euro te verkrijgen bij de Postwagen, FiftyFifty, de Rodenburghal, Primera en Eringa kledingverhuurd evenals online via www.feestintolbert.nl. De kaartverkoop is inmiddels van start gegaan. Tip: Op vertoon van je entreekaart huur jij je complete outfit bij Kledingverhuur Eringa voor maar €13,50. We zien jullie op zaterdag 7 december in Tolbert!
8 november 2019

Standhouders gezocht voor Kerst op Nienoord 2019

LEEK – De sfeervolle kerstmarkt Kerst op Nienoord zal voor de 7 de keer georganiseerd worden op 14 en 15 december. Met meer dan 9000 bezoekers tijdens de laatste editie een goedbezochte kerstmarkt voor jong en oud. De bezoekers kunnen op het in kerstsfeer gehulde Landgoed terecht bij gezellige kramen met veel diversiteit aan producten, zoals regionale en/of biologische producten, delicatessen en aantrekkelijke cadeaus voor onder de kerstboom. Daarnaast is er van alles te doen voor de bezoekers. Van een ritje met de arrenslede of met de stoomtrein door de verlichte bossen van Nienoord. Luisteren naar de kerstkoren, een oud Hollandse kermis en de levende kerststal. Voor Kerst op Nienoord zijn wij nog op zoek naar standhouders. Zijn uw producten een leuke aanvulling voor de kerstmarkt en kunt u één dag of beide dagen meedoen? Dan kunt u zich aanmelden door een mail te sturen naar: info@landgoednienoord.nl
2 november 2019

Jaren 60 Feest op 16 november in Leek

LEEK – De sixties (en beetje seventies) tijd herleven in Leek. In het RodenburgTheater zullen op zaterdag 16 november de nostalgische klanken van die tijd LIVE ten gehore gebracht worden door 2 topbands: Johnny Dynamite & the 4Men en Roots ’66! Er kan weer eens lekker geswingd worden op nummers van Cliff Richard, Elvis Presley, de Byrds, Rolling Stones, Searchers, Tom Petty, the Who, Neil Young, CCR, Chuck Berry, Steppin’ Wulf, Tremeloes en vele andere artiesten. De zaal gaat open om 19.30 uur en de optredens beginnen om 20.30 uur. Het feest voor de “stappers van toen” duurt tot ca. 24.00 uur. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar bij de Primera in Leek & Roden en online te bestellen op www.rodenburgtheater.nl . De kaarten kosten in de voorverkoop 9 euro en aan de kassa op 16 november (indien beschikbaar) 10 euro.
31 oktober 2019

Vacature City Marketeer

Het bestuur van Promotie Platform Leek (PPL) is op zoek naar een zelfstandig professional of gedreven vrijwilliger die als city marketeer wil bijdragen aan de promotie en zichtbaarheid van Leek. De city marketeer is een onafhankelijke belangenbehartiger Een belangenbehartiger van alle ondernemers van Leek. De City marketeer stelt samen met het bestuur van PPL jaarlijks het actieplan op, bewaakt de voortgang en is het eerste aanspreekpunt voor de ondernemers, hij/ zij signaleert knelpunten en onderneemt waar mogelijk actie in samenspraak met het bestuur. Wij zoeken een sensitieve bruggenbouwer Iemand die ondernemers weet samen te brengen en weet te motiveren voor gezamenlijke evenementen en promotieactiviteiten. Een integere doorzetter met een professionele houding die niet snel van de wijs te brengen is. Ben jij de verbinder en marketeer die wij zoeken? Heb jij minimaal hbo werk-denkniveau en ga jij graag de uitdaging aan om van Leek een bruisende kern te maken? Neem dan contact met ons op. Het betreft een ZZP-opdracht ofwel functie op vrijwillige basis (onkostenvergoeding) voor minimaal 8 uur per week. De vergoeding wordt in de sollicitatieprocedure overeengekomen en is afhankelijk van ervaring en opleiding.
25 oktober 2019

Intocht Sinterklaas

Hij komt, hij komt.. Het is bijna zover. De Intocht Sinterklaas Leek . Ben jij er ook bij? Zaterdag 16 november Podium Nienoord Leek 14.00 uur Daarna zal de Sint in een optocht door het centrum van Leek gaan en uiteindelijk op de Dam in Leek uitkomen. Hier kunnen alle kinderen Sinterklaas en zijn Pieten ontmoeten & met hem op de foto gaan. Sint in Westerkwartier
14 oktober 2019

Pompoenen speurtocht

Zoek je met ons mee? De winkeliers in het centrum van Leek organiseren op vrijdag 25 en zaterdag 26 oktober een pompoenenspeurtocht voor kinderen. Een leuke activiteit om de herfstvakantie mee af te sluiten. En er zijn leuke prijzen te winnen: 100 vrijkaartjes voor Zwemkasteel Nienoord en 3 gezinsjaarabonnementen 2020 voor het familiepark op Nienoord. Hoe werkt de actie? In het centrum worden ca. 50 pompoenen verspreid, veelal in de etalages van de winkels. Alle pompoenen zijn voorzien van 1 letter uit het woord HALLOWEEN. Bij alle deelnemende winkels kunnen de kinderen een antwoordkaart halen waarop ze de 9 namen van de winkels moeten invullen waar ze de letters H.A.L.L.O.W.E.E.N. hebben gezien. De ingevulde kaartjes kunnen weer ingeleverd worden bij alle deelnemende winkels (uiterlijk zaterdag 26 oktober om 17 uur). Onder alle goede inzenders worden vervolgens de prijzen verloot. Deze actie is een initiatief van de Handelsvereniging Leek-Nietap in samen werking met winkelcentrum Liekeblom.
11 september 2019

Trotse Groningers opgelet: vier ook 100 jaar Grunnens Laid

Het Gronings volkslied bestaat 100 jaar en dat wordt groots gevierd. Op 28 september om 17.00 uur klinkt het Grunnens Laid op 100 plekken in de provincie Groningen. Trotse Groningers worden opgeroepen om mee te zingen én om locaties te organiseren waar het volkslied gezongen kan gaan worden In het Westerkwartier is Museum Nienoord uitverkoren als hoofdlocatie. Zing je gezellig mee? Je bent welkom! Dit provincie-brede festival wordt georganiseerd door Tocht om de Noord en vindt eveneens plaats tijdens het populaire tweedaagse wandelevenement. Het Gronings volkslied ligt aan de basis van de Tocht om de Noord en het Pronkjewailpad. 100 podia in Groningen De organisatie wil laten zien én horen dat we trots zijn op Groningen, door samen op 100 locaties ('podia') het Grunnens Laid te zingen. Het Grunnens Laid is namelijk niet van één plek, maar van ons allemaal. Overal in de provincie -in álle gemeenten- klinkt op zaterdag 28 september om ca. 17.00 uur het Grunnens Laid. Dat kan uiteenlopen van een orgel in de kerk of een koor in het dorpshuis tot een grootschalige sing along tijdens een muziekfestival. Andere podia zijn bijvoorbeeld borgen, musea en horeca-locaties. Inwoners kunnen naar deze ‘podia’ toekomen om het volkslied mee te zingen. Het hoofdpodium staat op het Museumplein in Veendam. Daar wordt het volkslied gezongen door bekende Groninger artiesten én 100 'vaandeldragers' afkomstig uit de participerende dorpen. Randevenementen Deelnemende locaties worden aangemoedigd om het festival 100 Jaar Grunnens Laid aan te grijpen om leuke evenementen te organiseren, zoals een Groninger Dag. Ook leuk: activiteiten in het kader van '100'. Denk bijvoorbeeld aan 100 meter Groningse vlak breien, een Groningse quiz met 100 vragen of een sponsortocht van 100 kilometer. Ook is het zingen van het Grunnens Laid makkelijk aan te haken bij bestaande en geplande activiteiten op die dag. Zo zal het Gronings Volkslied ook klinken tijdens de reünie van scholengemeenschap Ubbo Emmius in Stadskanaal. Meedoen Ben jij trots op Groningen en wil je dat het Grunnens Laid ook in jouw dorp te horen is? Zo gepiept. Regel een locatie (dorpsplein, kerk of café) en misschien een koor, orgel of bandje. Trommel een groepje vrienden, de dorpsvereniging, je sportvereniging of de schoolklas van je kinderen op en laat gezamenlijk jullie stem horen (of het nu 10 of 10.000 mensen zijn, dat maakt niet uit). Of organiseer je toevallig al iets op die dag en wil je aanhaken als 'podium'? De organisatie helpt je graag op weg. Neem voor meer informatie, vragen of opgave contact op via grunnenslaid@gmail.com.
8 september 2019

Nienoord en centrum Leek wacht stevige schoonmaakbeurt

Master Eventz houdt op zaterdag 21 september grote schoonmaak rondom landgoed Nienoord en het centrum en de haven van Leek. De opruimactie wordt gehouden in het kader van World Cleanup Day. Het startschot klinkt om 9.00 uur bij het Informatiecentrum van Nienoord. Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.cleanupleek.nl of stuur een email naarinfo@cleanupleek.nl.
3 augustus 2019

Waarom Memory Walk?

Maar liefst 1 op de 5 mensen krijgt een vorm van dementie, vaak in de vorm van Alzheimer. Memory Walk Leek ondersteunt deze mensen door speciale activiteiten te organiseren, waarmee geld wordt ingezameld voor het Alzheimer Café en aandacht wordt gevraagd voor deze, nog altijd, ongeneeslijke ziekte. Memory Walk Leek werkt hiervoor nauw samen met Alzheimer Nederland. Wat is Alzheimer? Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Bij dementie takelen de hersenfuncties geleidelijk af doordat zenuwcellen in de hersenen afsterven. De ziekte begint vaak met storingen in het kortetermijngeheugen. Het vergeten van recente gebeurtenissen of het niet kunnen onthouden van indrukken. Na verloop van tijd treden er ook andere stoornissen op. Het spreken en begrijpen van taal wordt moeilijker. Voorwerpen en personen worden verward. Ook de stemming en het gedrag kunnen veranderen. Stoornissen in het langetermijngeheugen zorgen voor het ontstaan van gaten in het geheugen. Stelselmatig verdwijnen hierdoor vele kostbare herinneringen. Het zelfstandig functioneren in het dagelijkse leven, op het werk of in de sociale kringen verandert ingrijpend door de aard van deze stoornissen. Personen worden naarmate de ziekte verergert steeds afhankelijker van de zorg van anderen. Alzheimer raakt daarom niet alleen de dementerende, maar ook de naaste en directe omgeving. Voor meer informatie over Alzheimer. www.alzheimer-nederland.nl Wat doet het Alzheimer Café? Het Alzheimer café is een trefpunt voor mensen met dementie, hun partners, familieleden en vrienden. Ook hulpverleners en andere belangstellenden zijn van harte welkom. De gasten praten in een gemoedelijke sfeer met elkaar over dementie, over dingen die ze meemaken en over de mogelijkheden voor hulp en dienstverlening. Het voortbestaan van het Alzheimer Café hangt voor een groot deel van de opbrengsten van de Memory Walk. Zonder Memory Walk kunnen de bijzondere bijeenkomsten en overige kosten niet worden gedekt. Bijeenkomsten Het Alzheimer café houdt regelmatig bijeenkomsten. Bij elke bijeenkomst staat een ander onderwerp centraal. De bijeenkomsten beginnen met een interview met een ervaringsdeskundige of de vertoning van een video. Dit duurt ongeveer een half uur. Hierna is er ruim de tijd om ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen aan de gastspreker. Alzheimer café zuidelijk westerkwartier In de provincie Groningen zijn er, verspreid over de gehele provincie, 11 Alzheimer cafés. Het Alzheimer café Zuidelijk Westerkwartier is hier één van. Het is gevestigd in dienstencentrum "de Schutse" aan de Oldenoert 32 te Leek. Iedere tweede dinsdagavond van de maand is het café geopend van 19.00 tot 22.00 uur. De toegang is gratis, inclusief koffie en thee. Voor de drankjes na afloop wordt een kleine bijdrage gevraagd. Voor iedereen Het Alzheimer café is open voor iedereen . Aangepast vervoer en ondersteuning thuis kan worden verzorgd. Vraag hiervoor naar de mogelijkheden bij het informatieloket de Schutse, Oldenoert 32 te Leek. Tel. 0594-512334. U doet toch ook mee?
2 augustus 2019

Deze maand in Leek

Leuk Leek is het platform waarop wij alle activiteiten in Leek met jou delen. Ben je benieuwd wat er deze maand allemaal te doen is? Klik dan hier . Publieksactiviteiten beter onder de aandacht brengen, dat is het doel van de stichting Promotie Platform Leek. 'Als je in de agenda kijkt dan zie je dat er altijd wel wat te doen is in Leek. Maar die verschillende activiteiten profiteren nog onvoldoende van elkaar. Als je dat beter op elkaar afstemt dan hebben zowel ondernemers als het publiek daar voordeel van.' Promotie Platform Leek moet Leek op de kaart zetten als winkelgebied én een plek om te recreëren. Nu nog wordt er teveel op eilandjes gewerkt, daar moet met dit nieuwe platform verandering in komen. De bedoeling is om onder andere het centrum en alle betrokken partijen rondom Landgoed Nienoord meer met elkaar te verbinden, vertelt oud-burgemeester van Leek Berend Hoekstra die voorzitter van het platform is. “Leek promoten in de breedste zin van het woord is het doel. En dat beperkt zich niet alleen tot het centrum, ook het Groot Winkelplein en de sportcomplexen horen daarbij.” Het promotieplatform bestaat uit een stevige organisatie: de Handelsvereniging, de horeca, vastgoedeigenaren, Landgoed Nienoord en de Rabobank zijn vertegenwoordigd. Het platform is bedoeld als paraplu, overkoepelende organisatie om dingen beter op elkaar af te stemmen. Elkaar versterken”, benadrukt Berend Hoekstra.
20 juli 2019

Scheepvaart in Leek

LEEK Bij de titel ‘Scheepvaart in Leek’ moet ik zelf altijd meteen denken aan de foto die ik bij deze column plaats. Letterlijk een prachtig beeld van hoe het in het centrum van Leek was. Met verschillende Leeksters die duidelijk poseerden voor de fotograaf. Maar de scheepvaart in Leek was er ook al lang voordat er foto’s gemaakt konden worden. Sterker nog: het Hoofddiep was er eerst, gegraven in de 16e eeuw. In eerste instantie bedoeld om turf te kunnen afgraven en te vervoeren. En het dorp Leek kwam pas daarna tot stand, door de activiteiten rond de brug en sluis in het Hoofddiep. Eeuwenlang is de waterweg de belangrijkste weg geweest. Wegen op het land waren van zand, en tijdens grote delen van het jaar niet goed begaanbaar. Het ‘openbare vervoer’ was dan ook via het Hoofddiep. En Leek heeft in de 18e en 19e eeuw een heus Schippersgilde gehad. Met Leekster schippers die zelfs naar Engeland, Frankrijk en de Oostzeelanden voeren. In diezelfde tijd werden er ook schepen gebouwd in Leek. Tja, en dan even terug naar onze tijd. Winkels en bedrijven worden bevoorraad door vele vrachtwagens. En als u zelf iets per internet bestelt, dan komt een pakketvervoerder het thuis bij u afleveren. Al die producten gingen vroeger met de boot mee door het Hoofddiep. Helaas zijn er geen foto’s uit die vroegere eeuwen. Met de opkomst van de fotografie kwam ook de opkomst van de concurrentie voor het gebruik van de waterwegen. Maar toch bleven nog lang veel spullen vervoerd worden door het Hoofddiep. De foto toont schepen die ingevroren zijn aan de Schreiershoek. De plek is nog herkenbaar: het huis rechts staat er nog zoals het er toen stond. Het verdwenen Hoofddiep wordt juist op deze plek herinnerd door een waterelement. Het huis en het pakhuis ernaast zijn van brandstoffenhandel Kok. Het schip dat ervoor ligt ook. En de familie staat op het schip. De buurmeisjes staan keurig op de wal. Wellicht zijn er meer van zulke foto’s bij (schippers)families thuis? In het najaar komt er een expo op Museum Nienoord over de Scheepvaart in Leek en omstreken. Albert Graansma Westerkwartier
4 juli 2019

Wielerronde van Leek

In 1982 ging de Meerdaagse voor ’t eerst van start. Na 15 jaar keert deze terug in Leek! Ben jij er vrijdagavond ook bij? Live muziek op de Dam Start en Finish op de Dam 18:00 uur - Vrouwen 19:45 uur - Elite / Beloften Het parcours bestaat uit De Dam (start/finish), Boveneind, Kerkweg, de Schans, het Piepke en weer De Dam op. Side events: Kampioenschap spijkerbroekhangen Kampioenschap knikkeren Springkussen Rad van fortuin Smoothie bike - maak fietsend je eigen smoothie Op de parkeerplaats achter de Liekeblom Bron: Wielerronde Leek
13 juni 2019

Vaderdag in Leuk Leek

Op deze speciale dag worden papa’s in het zonnetje gezet bij Familiepark en Zwemkasteel Nienoord. Papa krijgt gratis toegang! Kom spelen in het Familiepark en/of beleef waterpret in het subtropische Zwemkasteel en maak er een fantastische Vaderdag van! De actie geldt voor vaders die met minimaal één eigen kind in de leeftijd tussen 0 en 16 jaar Familiepark Nienoord en/of Zwemkasteel Nienoord komt bezoeken. Alle vaders mogen schieten in het centrum van Leek. Hier staat een goal waar elke vader een schot mag wagen. Schiet je raak? Dan ligt er een leuke prijs voor je klaar. Neem je vader mee naar Sunday at the Park bij Podium Nienoord Leek. Even lekker genieten van hapjes, drankjes en live muziek.
17 mei 2019

Promotie platform Leek

Leuk Leek is het platform waarop wij alle activiteiten in Leek met jou delen. Publieksactiviteiten beter onder de aandacht brengen, dat is het doel van de stichting Promotie Platform Leek. 'Als je in de agenda kijkt dan zie je dat er altijd wel wat te doen is in Leek. Maar die verschillende activiteiten profiteren nog onvoldoende van elkaar. Als je dat beter op elkaar afstemt dan hebben zowel ondernemers als het publiek daar voordeel van.' Promotie Platform Leek moet Leek op de kaart zetten als winkelgebied én een plek om te recreëren. Nu nog wordt er teveel op eilandjes gewerkt, daar moet met dit nieuwe platform verandering in komen. De bedoeling is om onder andere het centrum en alle betrokken partijen rondom Landgoed Nienoord meer met elkaar te verbinden, vertelt oud-burgemeester van Leek Berend Hoekstra die voorzitter van het platform is. “Leek promoten in de breedste zin van het woord is het doel. En dat beperkt zich niet alleen tot het centrum, ook het Groot Winkelplein, de HJC-Manege, Postwagen en de sportcomplexen horen daarbij.” Het promotieplatform bestaat uit een stevige organisatie: de Handelsvereniging, de horeca, vastgoedeigenaren, Landgoed Nienoord en de Rabobank zijn vertegenwoordigd. Het platform is bedoeld als paraplu, overkoepelende organisatie om dingen beter op elkaar af te stemmen. Elkaar versterken”, benadrukt Berend Hoekstra.
16 mei 2019

Wat is Leuk Leek?

Leuk Leek is het platform waarop wij alle activiteiten in Leek met jou delen. Publieksactiviteiten beter onder de aandacht brengen, dat is het doel van de stichting Promotie Platform Leek. 'Als je in de agenda kijkt dan zie je dat er altijd wel wat te doen is in Leek. Maar die verschillende activiteiten profiteren nog onvoldoende van elkaar. Als je dat beter op elkaar afstemt dan hebben zowel ondernemers als het publiek daar voordeel van.'
15 mei 2019

Het bestuur

Het platform wordt geleid door het dagelijks bestuur. Harold de Vries zit er namens Nienoord in, Albert Kuil (mede-eigenaar van Sportcentrum Leek, het borgrestaurant, restaurant Op de Dam) namens de horeca, Kuil is ook voorzitter van Horeca Nederland, Plus-eigenaar Marco Verbeek heeft zitting namens de Handelsvereniging, datzelfde geldt voor Robert Muizer. De rol van secretaris wordt vervuld door Carlo Eizinga van de Rabobank, het penningmeesterschap door het duo Gert Klinker (hij vertegenwoordigt de vastgoedeigenaren) en Yvonne de Weerd van de Handelsvereniging. Berend Hoekstra is voorzitter. Een stevige club. Hoe breder gedragen, hoe groter de haalbaarheid van het doel, lijkt het. “Dat klopt. Samenwerking is essentieel wil je iets bereiken. Het is ook goed dat bijvoorbeeld vastgoedeigenaren betrokken zijn. We moeten leegstand zien te voorkomen. En mocht er een pand leegstaan moet je zo’n etalageruit aanzien geven. Met een trust met een grote visual bijvoorbeeld. Dat doen ze in Berlijn ook. Niet dat ik Leek wil vergelijken met Berlijn, maar het geeft een heel andere aanblik dan een lege winkel.” Ook de rol van de horeca is belangrijk voor het slagen van Leek als aantrekkelijk winkelcentrum en recreatiegebied, vindt Hoekstra. “Dag-horeca is belangrijk voor het verblijf. Horecazaken zorgen ervoor dat consumenten langer in het dorp verblijven. Goede horeca versterkt het winkelcentrum”, stelt de voorzitter die ervan overtuigd is dat er per branche sowieso twee aanbieders in een dorp zouden moeten zijn. “Ik las in een onderzoek dat er per branche meerder aanbieders moeten zijn in dezelfde branche om een winkelcentrum aantrekkelijk te houden. Dat triggerde me. Centra met maar 1 aanbieder per groep krijgen het moeilijk. Mensen willen vergelijken, iets te kiezen hebben. Anders gaan ze naar grotere centra. Dat is iets om over na te denken.”
10 januari 2019

Promotie Platform Leek wil meer afstemming in de agenda: 'Daar heeft iedereen voordeel van'

Publieksactiviteiten beter onder de aandacht brengen, dat is het doel van de stichting Promotie Platform Leek (PPL) die donderdag wordt opgericht. In PPL werken verschillende bedrijven en instellingen samen om de zichtbaarheid van activiteiten in het dorp te verbeteren en op elkaar af te stemmen. 'Er is altijd wat te doen' Voorzitter van de nieuwe stichting is oud-burgemeester Berend Hoekstra. 'Als je in de agenda kijkt dan zie je dat er altijd wel wat te doen is in Leek. Maar die verschillende activiteiten profiteren nog onvoldoende van elkaar. Als je dat beter op elkaar afstemt dan hebben zowel ondernemers als het publiek daar voordeel van.' In februari presenteert de stichting een uitgewerkt actieplan. De Handelsvereniging Leek-Nietap, horeca-ondernemers, de Rabobank, de ondernemers op landgoed Nienoord en het Groot Winkelplein hebben zich verenigd in PPL.
10 januari 2019

Nieuw platform moet Leek beter profileren

LEEK – Op 10 januari tekenen een vijftal organisaties de stichtingsakte van het Promotie Platform Leek (PPL). De Handelsvereniging Leek-Nietap, de Horeca ondernemers, de ondernemers op het Landgoed Nienoord, de vastgoed eigenaren en de Rabobank gaan zich verenigen om het centrum van Leek, inclusief het Groot Winkelplein en het Landgoed Nienoord gezamenlijk op de kaart te zetten. Door de integratie van de verschillende activiteiten en het ontwikkelen van nieuwe activiteiten wil Leek zich nog sterker profileren als een aantrekkelijk winkel en recreatiegebied. Hiervoor wordt de Stichting Promotie Platform Leek opgericht. De stichting heeft Berend Hoekstra bereid gevonden om het voorzitterschap op zich te nemen. Samen met Carlo Ezinga, secretaris en Gert Klinker, penningmeester vormen zij het dagelijks bestuur van de stichting. Verder zijn alle disciplines vertegenwoordigd in het algemeen bestuur.
10 december 2018

Vertrekkende burgemeester Hoekstra zet Leek met nieuw platform op de kaart

Winkeliers, horeca, vastgoedeigenaren, Rabobank en landgoed Nienoord richten een platform op met het doel het dorp Leek te promoten. De vertrekkende burgemeester Berend Hoekstra treedt op als onafhankelijk voorzitter. Hij noemt het bijzonder dat de Handelsvereniging Leek-Nietap in het platform samenwerkt met het buiten het dorp gelegen Grootwinkelplein van Leek. ‘Bruisend Leek’ Alle partijen staan voor een bruisend Leek, zegt Hoekstra. ,,Nu al gaat er geen weekeinde voorbij of op landgoed Nienoord of in het centrum van Leek zijn evenementen. Die willen we beter uitdragen. Daarin zijn we nu vaak nog wat te bescheiden.’’ Landgoed Nienoord trekt jaarlijks 250.000 (betalende) bezoekers. De ambitie is dit aantal op te krikken tot 350.000. Stoomtreinlijn doortrekken? ,,Nu laten landgoedbezoekers het centrum vaak links liggen. Dat moet anders’’, meent de nieuwe platformvoorzitter. ,,Misschien kunnen we de stoomtreinlijn op Nienoord doortrekken naar het centrum.’’ Hoekstra ziet het nadrukkelijk niet als zijn rol om te lobbyen voor (meer) subsidie bij de gemeente Westerkwarter. ,,Dat is een taak van de gebruikers op Landgoed Nienoord’’, meent hij.