De winkelstraat

 

Iedere ochtend als ik naar m’n werk rijd, zit ik weer achter zo’n bestelbusje van DHL, PostNL, UPS, DPD of GLS. En staat een bezorger bij iemand aan deur om het zoveelste pakketje af te geven. Dit gaat de ganse dag door. Mensen bestellen heel wat af. Want we hebben nooit genoeg in deze consumptiemaatschappij.
 

En dan gaan diezelfde mensen een dagje winkelen. En verwonderen zich hoeveel winkelpanden er leeg staan. Dat het niet gezellig is, zoveel lege panden en zo weinig winkels in de winkelstraat. Wat jammer toch hè? Hoe kon dit zo gebeuren? Tja, hoe zou dit toch komen…

Op internet kun je van alles bestellen. Vooral kleding wordt veel gekocht via webshops. Lekker makkelijk hup, in je winkelmandje. En weet je wat? Doe er voor de zekerheid ook maar een maat groter bij. Je weet nooit zeker welke maat je hebt. En als het niet naar je zin is, stuur je het gewoon terug. Voel je niks van.

 


 

Wist je dat er nog niet één online kledingwinkel winst heeft gemaakt? Dat kan ook haast niet. Er wordt door consumenten ongeveer de helft terug gestuurd naar de shop. Daar wordt alles ontvangen, gecontroleerd, in de computer verwerkt. Zorgvuldig gestreken en gevouwen en weer in de winkel gelegd. Daar gaan weken overheen en brengt veel kosten met zich mee. Daarom zijn er bedrijven die de geretourneerde kledingstukken liever weg gooien. Dat is nog goedkoper dan het verwerken van al die retouren.

Dit is zo onbeschoft vervuilend voor het milieu. We moesten ons allemaal schamen. Het is niet alleen dodelijk voor het milieu maar ook voor de stenen winkels. Voor ondernemers en winkelpersoneel die moeten leven van de verkoop van kleding. Die hun levenswerk en passie in deze winkels hebben gestoken.


Maar het is ook zo jammer voor die mooie winkelstraat. Een dagje shoppen is toch één van de leukste vrijetijdsbestedingen ever? Wat zou gezellig statten zijn zonder winkels? Zij maken juist een stad gezellig. Zonder winkels geen winkelstraat. Zonder winkelstraat geen gezelligheid. Zonder winkelstraat geen ziel, geen leven. Een stad kan écht niet zonder (kleding)winkels.

Winkels die hun best doen om mooie etalages te maken. Die veel tijd steken in het inkopen en uitkiezen van kleding dat bij hun klant past. Die zorgen dat de winkel er altijd netjes uitziet. Winkelpersoneel dat graag een praatje maakt en een dagje winkelen nog aangenamer maakt. Die al hun energie steken in het meedenken met de klant. “Deze staat u echt beter, mevrouw.” Of “Probeer eens heel iets anders. Volgens mij ga je deze combinatie geweldig vinden.”


Wij, winkeliers, doen er alles aan om het winkelgenot te vergroten. Leuke events organiseren. Modeshows. Sportevenementen en speciale middagen voor kinderen. Gezellige mode-weekenden. Wij houden een stad levend en bruisend. Geen een stad kan zonder winkelstraat.

Dus, lieve mensen. Koop eens wat vaker gewoon gezellig in de winkel. Ga het dorp in. Loop langs de etalages. Laat je inspireren. Laat je adviseren. Investeer in je dorp / stad en kom lekker shoppen in je favoriete winkels. De koffie staat klaar.(Bron: https://xbyka.com/)